Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO salli Anom-viestien hyödyntämisen näyttönä

Jaa
Korkein oikeus (KKO) katsoi ennakkopäätöksessään, että viestit oli hankittu lainvastaisella menettelyllä, mutta niiden hyödyntäminen todisteina ei vaarantanut oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja Australian liittovaltion poliisi olivat peiteoperaatiossaan rakentaneet Anom-nimisen viestintäalustan, jota saattoi käyttää erityisillä puhelimilla. Anom-puhelimia oli suunnattu erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyville henkilöille. Puhelimilla käytävän viestiliikenteen oli markkinoitu olevan täysin salattua, vaikka tosiasiassa viestit olivat tallentuneet FBI:n hallinnoimalle palvelimelle. FBI oli toimittanut viestejä edelleen muihin maihin.

Syyttäjä oli vaatinut vastaajille rangaistusta muun ohella törkeistä huumausainerikoksista ja nimennyt todisteeksi Anom-puhelimista saatuja viestejä. Vastaajat olivat vaatineet viestien asettamista hyödyntämiskieltoon katsoen, että viestit oli hankittu lainvastaisesti ja niiden käyttäminen vaaransi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumisen. Sekä Kymenlaakson käräjäoikeus että Itä-Suomen hovioikeus olivat hylänneet vastaajien hyödyntämiskieltovaatimukset. KKO ei muuttanut hovioikeuden hyödyntämiskieltoa koskevan päätöksen lopputulosta. KKO katsoi, että todisteet oli hankittu lainvastaisesti, kun menettelyllä oli puututtu yksityiselämän ja luottamuksellisen viestin suojaan ilman laissa säädettyä perustetta. Viestien hyödyntämisen todisteena ei kuitenkaan katsottu vaarantavan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumista, eikä todisteita siten asetettu hyödyntämiskieltoon.

Vastaajat oli tuomittu alemmissa oikeusasteissa pääosin syytteiden mukaisesti törkeistä huumausainerikoksista ja muista rikoksista useiden vuosien vankeusrangaistuksiin. Hovioikeuden tuomio ei näiltä osin ollut KKO:n arvioitavana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esittelijä Elina Elo, p. 029 56 40055, elina.elo(at)oikeus.fi

Ratkaisu KKO 2023:14 (R2022/712, 23.2.2023) on tilattavissa korkeimman oikeuden viestinnästä, viestinta.kko(at)oikeus.fi, puh. 029 56 40060 tai 029 56 40052

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme