Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO:n vuosikertomuksessa käsitellään muun muassa ylimääräistä muutoksenhakua ja KKO:n roolia Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmässä

Jaa

Korkeimman oikeuden vuosikertomus vuodelta 2021 on julkaistu. Se sisältää sekä asiantuntija-artikkeleita että monipuolisen katsauksen korkeimman oikeuden toimintaan viime vuonna.

Oikeusneuvos Pekka Koponen avaa artikkelissaan ylimääräisen muutoksenhaun systematiikkaa. Hän pohtii kirjoituksessaan myös sitä, tulisiko ylimääräisille muutoksenhakemuksille asetettavia vaatimuksia tiukentaa.

Oikeusneuvos Ari Kantor puolestaan kirjoittaa KKO:n roolista Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmässä. KKO antaa muun muassa lausuntoja tasavallan presidentille itsehallintolain mukaisessa maakuntalakien valvonnassa ja ratkaisee maakunnan ja valtakunnan viranomaisten välisiä toimivaltakiistoja.

Vuosikertomus sisältää myös presidentti Tatu Leppäsen ja kansliapäällikkö Wilhelm Norrmanin katsaukset kertomusvuoteen. Esittelyyn pääsee lisäksi korkeimman oikeuden tietopalvelu.

Käsittelyajat kehittyivät edelleen myönteiseen suuntaan

Vuosikertomukseen sisältyy kattava tilasto-osuus. Tilastoista käy ilmi, että korkeimpaan oikeuteen saapuneiden asioiden määrä palautui vuoden 2021 aikana koronaepidemiaa edeltäneiden vuosien yhteensä noin 2 000 asian tasolle. Korkeimpaan oikeuteen saapui kaikkiaan 2 005 asiaa eli lähes 7 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin (1 882 asiaa). Määrällisesti suurimman osan niistä muodostivat valituslupahakemukset, joita saapui 1 786.

Korkein oikeus ratkaisi vuonna 2021 yhteensä 1 855 asiaa eli noin 150 asiaa vähemmän kuin mitä korkeimpaan oikeuteen saapui.

Ensimmäisenä koronavuotena saapuneiden asioiden määrän ja osin myös jutturakenteen myötä annettujen ennakkopäätösten määrä jäi vuonna 2021 hieman tavanomaista pienemmäksi, 93:een julkaistuun ratkaisuun. Myös valituslupia myönnettiin tavanomaista vähemmän, 108.

Viime vuosina lyhentyneet käsittelyajat säilyivät pääosin lähes ennallaan tai lyhenivät hieman. Kaikkien asioiden keskimääräinen käsittelyaika oli 5,0 kuukautta (5,3 kk vuonna 2020). Asioiden, joissa valituslupahakemus hylättiin, käsittelyaika oli keskimäärin 4,0 kuukautta (3,9 kk). Ennakkopäätösten ja muiden asiaratkaisujen käsittelyaika oli 15,3 kuukautta (17,4 kk).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kansliapäällikkö Wilhelm Norrman, p. 02956 40110, wilhelm.norrman(at)oikeus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme