Helsingin kulttuurikeskus

Klovnien itsenäisyyspäivä avaa kuukauden mittaisen International Clown Festival 2017 -tapahtuman

Jaa

International Clown Festival 2017 on klovneriaa esittelevä ja klovnerian parissa työskenteleviä tahoja yhdistävä tapahtuma, joka järjestetään Helsingissä huhtikuussa 2017. Vuoden 2017 festivaali päättää kolmen vuoden projektin, jonka aikana on koottu klovnimaailman rakennusaineksia; tutkimusta, luovuutta, sosiaalisuutta sekä ilon ja naurun terveystietoa.

Sairaalaklovni Markus Kykkänen. Kuva: Alejandro Lorenzo
Sairaalaklovni Markus Kykkänen. Kuva: Alejandro Lorenzo

Cirko Criollo toteuttaa 2.-29.4.2017 kolmannen International Clown Festivalin Helsingin Pasilassa, Kulttuurikeskus Caisassa sekä samanaikaisesti eri puolilla Helsinkiä kumppaniensa tuottamien ”klovnisuurlähetystöjen” kautta. 

Festivaali tuo klovnimaailman naapurustoon. Klovnit työskentelevät sairaaloissa, vierailevat kouluissa ja leikittävät turvapaikanhakijoita. Sosiaalista sirkusta käytetään suhteiden luomiseen ikääntyvien kanssa, perheyhteisöjen vahvistamiseen ja kielten oppimiseen.

Festivaalin keskeinen tapahtumapaikka, Itä-Pasila, muuttuu klovnimaaksi, ja sieltä lähetetyt suurlähettiläät vievät klovnerian sanomaa kaikkialle. Festivaali kokoaa yhteen sosiaalisen sirkuksen ja klovnerian projekteja, jotka parantavat maailmaa. 2017 festivaalilla Pasila muuttuu kuin vastarintapaikaksi, jossa luodaan uutta utopiaa sosiaalisen ja populaarin klovnin menetelmin

Tapahtuma tuo leikkimielisellä tavalla näkyviin myös Suomen ja suomalaisuuden 100-vuotisen nykyhetken ja kehityksen. Muutoksessa elävä Pasila – maailma pienoiskoossa – heijastaa kaikkialla tapahtuvia muutoksia paikallisella tasolla. Festivaalin tavoite on löytää ja arkistoida erilaisia sosiaalisen sirkuksen ja klovnerian projekteja – jotka tekevät maailmasta paremman paikan.

Kevään 2017 festivaali päättää kolmen vuoden projektin, joka on koonnut yhteen klovnimaailman aineksia; tutkimuksen, luovuuden, sosiaalisuuden sekä ilon ja naurun terveysvaikutukset. 2015 tapahtuman teemana oli Clown School, jossa pohdittiin millainen Suomen klovnikoulutus voisi olla. 2016 festivaalin teemana oli klovniantropologia – klovnerian eri muotoja esiteltiin työpajoissa ja klovnin historiasta kootussa näyttelyssä. 

International Clown Festivaali on Cirko Criollon mittavin hanke. Yhteistyö Kulttuurikeskus Caisan kanssa on mahdollistanut työskentelemisen Suomen suurimpien klovniryhmien kanssa. Vuoden 2016 festivaalin aikana yli 2000 ihmistä vieraili verkostomaisen festivaalin kaupungeissa, Tampereella, Turussa, Helsingissä ja Kajaanissa. Festivaali tarjosi seitsemän esitystä, kahdeksan ammattilaistyöpajaa, näyttelyn, konferenssin sekä paneelikeskustelun, jossa klovnimaailmaa avattiin opetuksellisesta, tutkimuksellisesta ja taiteellisesta näkökulmasta. 2016 parhaan klovnin palkinto myönnettiin festivaalin aikana tamperelaiselle Loldiers of Odinille.

Festivaalin päätösgaala 29.4.2017 kokoaa yhteen festivaalin tekijät ja yleisöt Kulttuurikeskus Caisaan. Päätösjuhlan aikana palkitaan myös vuoden 2017 Paras Klovni tai Klovniryhmä. 

International Clown Festival - Clown Land 2017 toteuttajatahot ovat Cirko Criollo, Klovnit ilman rajoja ry ja Kulttuurikeskus Caisa. 

International Clown Festival - Clown Land 2017 
2. – 29.4.2017 / Ohjelma liitteenä

Avajaiset: Klovnien itsenäisyyspäivä
Sunnuntai 2.4.2017 klo12-15.30 / Pasilan rauhanasema

Päätöstilaisuus: Dreams Gaala ja Vuoden Paras Klovni 2017
Lauantai 29.4.2017 klo 19-20 / Kulttuurikeskus Caisa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pablo Alvarez, festivaalin johtaja
marinoclown@gmail.com, 045 272 2972

Cirko Criollo on ryhmä, joka tuottaa klovnerian ja katutaiteen esityksiä sekä vuodesta 2015 järjestämäänsä International Clown Festival -tapahtumaa. Ryhmä toteuttaa monikulttuurisuuskasvatustoimintaa taiteen, leikin ja yhteisötoiminnan keinoin.

Kuvat

Sairaalaklovni Markus Kykkänen. Kuva: Alejandro Lorenzo
Sairaalaklovni Markus Kykkänen. Kuva: Alejandro Lorenzo
Lataa
Katusirkusta. Dan-Le-Man
Katusirkusta. Dan-Le-Man
Lataa
Sosilaalista sirkusta Rautatientorilla. Sirkus Magenta
Sosilaalista sirkusta Rautatientorilla. Sirkus Magenta
Lataa
International Clown Festival - Clown Land 2017. Kuvitus: Radek
International Clown Festival - Clown Land 2017. Kuvitus: Radek
Lataa
Kalevala 2.0. Marino Clown on Elias Lönnrot. Kuva: Andrej Scherbakov-Parland
Kalevala 2.0. Marino Clown on Elias Lönnrot. Kuva: Andrej Scherbakov-Parland
Lataa
Kirppusirkus Show, Pablo Alvarez ja Celso de la Molina. Kuva: Alejandro Lorenzo
Kirppusirkus Show, Pablo Alvarez ja Celso de la Molina. Kuva: Alejandro Lorenzo
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kulttuurikeskus
Helsingin kulttuurikeskus

HELSINKI

http://www.hel.fi/kulttuuri

Cirko Criollo klovniyhteiskuntaa luomassa 2011–2017

Cirko Criollo perustettiin Suomessa viisi vuotta sitten tekijöidensä sisun, tahdon ja työn avulla. Joukko kansainvälisiä klovneja alkoi kehittää Caisan tiloissa uudenlaista opetusmetodia: kielen oppimista sirkusharjoittelun ohessa. Toiminta kasvoi, ja siirtyi Circus Helsinkiin, jossa se jatkuu edelleen Cirko Criollon perhesirkuskurssien ohella.

Cirko Criollo on matkan varrella kehittynyt eri suuntiin. Oma festivaali on tuonut uusia kumppaneita Suomesta ja maailmalta. Erimaalaisten klovnien ”kotina” Cirko Criollo on auttanut ja sparrannut monia alan tekijöitä. Osana HUMAK:in Tupa -projektia Cirko Criollo on ollut luomassa ulkomaalaisille taiteilijoille ja kouluttajille sosiaalista osallisuutta työelämässä. Tästä hankkeesta kehittyi ulkomaalaisten taiteilijoiden tuotantoa ja taloutta hallinnoiva Osuuskunta Summart.

Cirko Criollo on julkisten tilojen ja epäsovinnaisten paikkojen esitysten erikoisosaaja. Ryhmän esitykset ovat yhteisöllisiä, ammattilaisten ja harrastajien monitaiteellisia kohtaamispisteitä. Uusin hanke on nimeltään Perskeko. Siinä pohditaan klovneriaesitysten kautta Suomen identiteetin jännitteitä 2000-luvulla, sekä Suomen monimutkaista suhdetta globalisaatioon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kulttuurikeskus

Kiinalaista uutta vuotta eli kevätjuhlaa vietetään Helsingissä Keskuskadulla 27.1.17.1.2017 08:00:00 EETTiedote

Lohikäärmeet ja leijonat tanssivat värikkäin lyhdyin koristellulla Keskuskadulla perjantaina 27.1.2017. Talvisessa juhlahumussa ovat mukana Pekingistä saapuvat taidokkaat esiintyjäryhmät sekä kiinalaiset uudenvuoden markkinat herkkukojuineen. Perinteisen kiinalaisen uudenvuoden ohjelman lisäksi tapahtumassa nähdään mm. kiinaksi laulavat muumit, jäänveistotaituruutta sekä kiinalaiseen aineettomaan kulttuuriperintöön kuuluvaa Taipinggu-tanssia, paperileikkausta ja olkitaidetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme