Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Kodinkoneiden energiamerkinnöistä yksinkertaisempia

Jaa

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina aiempaa selkeämmät energiamerkinnät, joiden myötä kuluttajat pystyvät helpommin valitsemaan energian kulutuksen kannalta tehokkaampia sähkölaitteita ja siten vähentämään energiankulutusta.

- Uusi energiatehokkuusasteikko nykyisille ja uusille kodinkoneille
- Kätevää ja selkeää informaatiota kuluttajille
- Uudet merkinnät käyttöön aikaisintaan vuoden 2019 lopussa

Mepit hyväksyivät uudet A-G-asteikon energiamerkinnät osoittamaan kodinkoneiden energiatehokkuutta äänin 535 puolesta, 46 vastaan ja 79 tyhjää.

Uusien merkintöjen myötä kuluttajat pystyvät helpommin valitsemaan tehokkaampia sähkölaitteita, joilla pienentää energiankulutusta ja sähkölaskuja. Tämän uskotaan myös kannustavan valmistajia kehittämään aiempaa energiatehokkaampia laitteita.

Uudet merkinnät korvaavat A+/A++/jne.-merkinnät aikaisintaan vuoden 2019 lopussa. Jotta energiamerkinnät pysyvät energiatehokkaiden laitteiden kehityksen tasolla, jatkossa laitteet uudelleenluokitellaan, mikäli 30 % myydyistä tuotteista kuuluu tehokkuusluokkaan A tai mikäli 50 % tuotteista kuuluu luokkaan A ja B.

Merkintöjen on näyttävä laitteissa, minkä lisäksi tiedot energiatehokkuudesta ovat saatavilla internetissä. Myyjän on ilmoitettava kuluttajalle, mikäli energiatehokkuus muuttuu.

Mainoksissa ja teknisessä myynninedistämismateriaalissa on ilmoitettava ainakin tuotteen energialuokka ja laitteessa käytössä oleva energiatehokkuusluokkien asteikko.

Komission on määrä perustaa tuotetietokanta, joka auttaa kansallisia viranomaisia seuraamaan uusien sääntöjen noudattamista. Tietokannan osana toimiva online-portaali tukee markkinavalvontaviranomaisten työtä ja portaalin kautta kansalaiset saavat lisätietoa tuotteista. Lisäksi komissio laatii suuntaviivat sääntöjen täytäntöönpanoa varten, erityisesti tuotetestauksen parhaiden käytäntöjen ja tietojenvaihdon osalta.

Kommentti

Dario Tamburrano (EFDD, Italia) sanoi: “Kansalaiset ovat pääroolissa tässä muutoksessa. He saavat selkeän, järkevän digitaalisen tietojärjestelmän helpottamaan elämää. Tulevaisuudessa kansalaiset pystyvät vertaamaan tuotteita niiden energiakulutuksen perusteella ja tekemään järkevämpiä ostopäätöksiä. ”Älykkäät” laitteet ovat energiatehokkuuskehityksen tulevaisuus, ja ne mittaavat energian kulutuksemme määrää ja ajankohtaa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme