Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Koetusta sisäilman laadusta saatiin tietoa Helsingin peruskoulujen opetushenkilöstöltä

Jaa

Helsinki on saanut kattavasti tietoa henkilöstön kokemasta sisäilman laadusta kaupungin peruskouluissa. Työterveyslaitos toteutti viime huhtikuussa opettajille ja koulunkäyntiavustajille suunnatun kyselyn kaikissa kaupungin 101:ssä suomen- ja ruotsinkielisessä peruskoulussa. Vastauksia saatiin yli 2 500 ja vastausprosentti oli 65. Kysely tehtiin sähköisesti.

”Kysely ei ollut ongelmalähtöinen, vaan se toteutettiin kaikkiin kouluihin. Se antaa ensisijaisesti tietoa koetun ongelman laadusta ja laajuudesta.On erittäin tärkeää, että saamme tietoa suoraan tilojen käyttäjiltä ja on hyvä, että henkilöstö vastasi kyselyyn aktiivisesti”, sanoo työsuojelupäällikkö Jari Mäenmaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta. 

Oppilaiden kokemaa sisäilman laatua on Helsingissä selvitetty jo aiemmin, vuosina 2016−2018 kaikissa kaupungin peruskouluissa tehdyillä kyselyillä.

Henkilöstön sisäilmastokysely ja oppilaiden kyselytyökalun kehittäminen ovat osa sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa hanketta. Kyselyllä kartoitetaan tilojen käyttäjien kokemia työympäristöhaittoja ja työhön liittyviä oireita ja niitä arvioidaan suhteessa siihen mitä vastaavissa toimintaympäristöissä pidetään tavanomaisena.

Rakennuksen monet ominaisuudet voivat vaikuttaa sisäympäristön laatuun ja aiheuttaa haittoja ja oireita tilojen käyttäjille. Pelkästään rakennuksen olosuhteiden vaikutukset eivät riitä selittämään käyttäjien kokemuksia. Olosuhteisiin vaikuttavat myös tilojen käyttö ja tilojen käyttäjät, käyttäjien kokema kiire, stressi ja työn tietointensiivisyys. Lisäksi tilojen käyttäjien yksilöllinen herkkyys ympäristötekijöille vaihtelee suuresti.

”Sisäilmasto-ongelmaa epäiltäessä kyselyn tuloksia on tarkasteltava yhdessä muiden kohteessa tehtyjen selvitysten ja havaintojen kanssa,” toteaa erikoislääkäri Soile Jungewelter Työterveyslaitokselta.

Kyselystä saatua tietoa hyödynnetään jatkotyössä

Kyselyllä kartoitettiin koettuja olosuhdehaittoja ja oireita. Esiin nousseet olosuhdehaitat liittyivät sisäilman laatuun ja riittävyyteen sekä työympäristön pölyisyyteen, likaisuuteen ja meluun. Lisäksi esille nousi työhön liittyviä oireita, joita ovat äänen käheys, kurkun kuivuus ja väsymys.    

Sellaisia kouluja, joissa olosuhdehaitta- ja oireprofiilit poikkesivat Helsingin peruskoulujen keskimääräisestä profiilista, oli 20.

”Kysely toi esiin arvokasta tietoa, joka on tärkeää myös työterveyshuollon näkökulmasta. Saatua tietoa pystytään hyödyntämään, kun työterveyshuolto arvio yhdessä rakennusteknisten asiantuntijoiden kanssa ongelmien terveydellistä merkitystä työpaikoilla. Vaikka kyselyssä ei tullut esille mitään yllättävää, on tärkeää, että meillä on nyt kattava tieto kaikkien koulujen tilanteesta”, korostaa palvelupäällikkö Marjaana Saarela Työterveys Helsingistä.

”Kysely tehtiin viime keväänä. Sen jälkeen osassa kouluja on tehty olosuhteita korjaavia toimenpiteitä. Esimerkiksi Puotilan ala-asteella sisäilmakorjaukset ovat olleet kyselyn tekemisen aikaan vielä kesken. Ne koulut, joissa haittoja koettiin muita kouluja enemmän, ovat pääosin menossa peruskorjaukseen. Niiden koulujen osalta, jotka eivät ole lähiaikoina menossa peruskorjaukseen, teemme tarkentavia selvityksiä sisäilmaolosuhteista”,sanoo rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hildén kaupunkiympäristön toimialalta.  

Tutkimusraportti

Liite 1. Koulut

Liite 2. Työympäristötekijät

Liite 3. Oireet

Lisätiedot:

Jari Mäenmaa, työsuojelupäällikkö, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala,
puh. 09 310 44139, jari.maenmaa@hel.fi 

Sari Hildén, rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala,
puh. 09 310 40315, sari.hilden@hel.fi

Marjaana Saarela, palvelupäällikkö, Työterveys Helsinki,
puh. 09 310 54214, marjaana.saarela@hel.fi

Sisäilmastokysely: Soile Jungewelter erikoislääkäri, Työterveyslaitos,
soile.jungewelter@ttl.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @LastenHelsinki, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 26.3.201922.3.2019 13:00:00 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 26. maaliskuuta klo 16.00.Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla ovat muun muassa seuraavat asiat: Toimialan talousarvion toteutuminen vuonna 2018 Lautakunnalle esitetään yhteenveto kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2018 talousarvion toteutumisesta. Toimialan vuoden 2018 käyttötalouden määrärahat olivat 1 140 675 000 euroa ja tulotavoite 56 miljoonaa euroa. Käyttötalouden menot olivat noin 1 138 784 000 euroa ja tulot noin 66 miljoonaa euroa. Tulojen ennakoitua suurempi kertyminen johtui ulkopuolisesta hankerahoituksesta sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista. Toimialalla oli käytettävissä investointimäärärahoja 43,1 miljoonaa euroa. Määrärahoista käytettiin 20,5 miljoonaa euroa. Käyttämättä jäi noin 22,6 miljoonaa euroa, josta noin 21,5 miljoonaa euroa johtui hankintojen siirtymisestä vuodelle 2019. Pääosa siirtyneistä hankinnoista oli ICT-hankintoja,

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 19.3.201915.3.2019 12:46:14 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu ensi viikon tiistaina 19. maaliskuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Muun muassa seuraavat asiat ovat esityslistalla: Stadin ammatti- ja aikuisopiston englanninkielisen koulutuksen valintaperusteet Stadin ammatti- ja aikuisopistolle on myönnetty järjestämislupa englanninkieliselle koulutukselle matkailualan perustutkintoon, media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon sekä ravintola- ja cateringalan perustutkintoon. Suomenkieliselle jaostolle esitetään hyväksyttäväksi seuraavat opiskelijavalinnan valintaperusteet: Englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito, joita arvioidaan eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) kielitaidon lähtötasokuvausten perusteella. Peruskoulun tai lukion päättötodistus tai vastaava ulkomailla suoritettu koulutus Mikäli 1. ja 2. valintaperusteen pohjalta usealla hakijalla on sama pistemäärä, valinta suoritetaan arpomalla. Eng

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme