Suomen Akatemia

Kohdun hyvänlaatuisista kasvaimista suurta yhteiskunnallista haittaa

Jaa
Kohdun hyvänlaatuiset lihaskasvaimet eli myoomat ovat hyvin yleisiä. Hyvänlaatuisuudestaan huolimatta ne aiheuttavat monille oireita kuten hyvin runsaita ja kivuliaita kuukautisia, kipua ja painetta alavatsassa, raskaudenaikaisia ongelmia ja jopa hedelmättömyyttä. Niiden hoitaminen tulee yhteiskunnalle hyvin kalliiksi. Näin kertoo akatemiatutkija Pia Vahteristo, joka on selvittänyt myoomien molekyylibiologiaa. Hyvänlaatuisten kasvainten tutkimus on pitkälti jäänyt syöpätutkimuksen varjoon.

”Olemme selvittäneet kasvaimia aiheuttavan MED12-geenin mutaatioiden toimintaa, niiden vaikutusta geenien ilmenemiseen sekä esiintyvyyttä eri kasvaintyypeissä. Nämä mutaatiot ovat elämän aikana syntyneitä geenivirheitä eivätkä ne periydy. Periytyvän alttiuden selvittämiseksi tavoitteenamme on kehittää menetelmä, jonka avulla voisimme tunnistaa geenivirhettä kantavat henkilöt ja ohjata heidät perinnöllisyysneuvontaan”, Vahteristo kertoo. Myoomat ovat kuitenkin harvoin perinnöllisiä.

Vahteriston ryhmä tutkii myös, voivatko jotkut myoomien alatyypit kehittyä syöviksi. ”Olemme tutkineet kohdun leiomyosarkoomia, jotka ovat pahanlaatuisia ja hyvin aggressiivisia kohdun lihaskasvaimia. Näiden syöpäkasvainten ajatellaan syntyvän eri mekanismien kautta kuin myoomien. Havaitsimme kuitenkin, että yksi yleisimmin mutatoitunut geeni näissäkin kasvaimissa on MED12. Vaikka tavanomaisten myoomien ei ajatella voivan muuttua pahanlaatuisiksi, tavoitteenamme on nyt selvittää, voivatko jotkut harvinaiset myooma-alatyypit kehittyä syöväksi ja olemmekin löytäneet näistä kasvaimista tiettyjä vain syöpäkasvaimille tyypillisiä muutoksia. Pyrimme myös kehittämään menetelmän, jonka avulla pahanlaatuinen syöpäkasvain voitaisiin erottaa hyvänlaatuisesta jo verinäytteen avulla”, Vahteristo kertoo.

Uusia menetelmiä yhteistyön avulla

”Ryhmämme on aloittanut kaikki Suomen yliopistosairaalat kattavan yhteistyöprojektin, jonka puitteissa pyrimme paremmin ymmärtämään syitä leiomyosarkoomien kehittymiselle sekä luomaan uusia työkaluja tarkemman diagnoosin, ennusteen ja uusien hoitojen kehittämiseen. Koska leiomyosarkoomat ovat hyvin harvinaisia, keräämme näytteitä koko maasta saadaksemme lisää luotettavuutta tuloksiin ja tilastollista voimaa analyyseihin”, Vahteristo kertoo.

Uudet sekvensointimenetelmät ovat viime vuosikymmenen aikana mullistaneet syöpätutkimuksen. Vahteriston ryhmä on hyödyntänyt näitä menetelmiä myoomien molekyylitaustan selvittämisessä ja tavoitteena on laajentaa tutkimuksia myös muihin hyvänlaatuisiin kasvaimiin. Yksityiskohtaista geenitietoa voidaan yhä enenevässä määrin hyödyntää tarjoamalla uusia lähestymistapoja kohdennettujen hoitokeinojen kehittämiseen.

Lisätietoja antaa:

Aakatemiatutkija Pia Vahteristo
Helsingin yliopisto
pia.vahteristo@helsinki.fi
p. 02 9412 5600.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemian viestintä
Arto Suominen
p. 029 533 5087
arto.suominen@aka.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta lähes 488 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye