Kohtaa Pelko Helsingin kaupunginmuseossa
Mitä kaupunkilaiset pelkäävät? Miten peloista voi vapautua? Helsingin kaupunginmuseossa, Aleksanterinkatu 16, pääsee kohtaamaan pelkojaan 9.11.2018–31.3.2019, kun Pelko-näyttely avautuu museon neljännessä kerroksessa.

Kaikki pelkäävät jotain – korkeita paikkoja, väkivaltaa tai yksinäisyyttä. Pelko on hengissä selviytymisen edellytys, fysiologinen tila, mutta se myös rajoittaa ihmisten elämää ja luo yleistä turvattomuuden tunnetta. Pelkoja myös lietsotaan tarkoituksellisesti. Marraskuun 9. päivä museon neljännen kerroksen valtaa pelkoja ja pelkäämistä käsittelevä kokonaisuus Pelko, jossa vierailijat voivat kohdata omia pelkojaan ja tuntea, mitä pelko tarkoittaa muille.
Kaupunkilaisilta kysyttiin vuonna 2017, mitä he pelkäävät. Vastauksista kävi ilmi, että pelot liittyvät esimerkiksi tulevaisuuteen, eriarvoisuuden lisääntymiseen sekä oman tai läheisen sairastumiseen ja kuolemaan. Lisäksi kaupunkilaisilta kysyttiin syksyllä 2018, millaista vihapuhetta he ovat kohdanneet. Vastauksia on hyödynnetty Pelon suunnittelussa ja toteutuksessa.
Museon neljännen kerroksen tilan konseptiin kuuluu museokäsityksen laajentaminen tunteita herättävillä sisällöillä, jotka voivat olla esimerkiksi näyttelyitä tai tapahtumia – tai kuten Pelon tapauksessa, elämyksiä tai kokemuksia.
”Pelko on escape room -tyyppinen konsepti, joka perustuu kaupunkilaisilta kerättyihin ja ajan hengessä eläviin pelkotunnelmiin”, kertoo näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä. ”Tila itsessään on rakennettu ahtaaksi ja hämäräksi sokkeloksi, jossa on etäännyttävä, hämmentävä ja uhkaavakin tunnelma. Vastaan saattaa tulla yllättäviä asioita.”
Neljänteen kerrokseen saavuttaessa kävijät allekirjoittavat vastuuvapauslausekkeen, sillä siellä voi kohdata esimerkiksi pimeitä ja ahtaita tiloja, kovia ääniä tai voimakasta ja provosoivaa kielenkäyttöä.
”Näyttelyn tavoitteena on pelkojen käsittely ja niistä vapautuminen. Kävijöillä on myös mahdollisuus kirjoittaa pelkonsa pois näyttelytilassa”, jatkaa Seppälä.
Pelon tilan, valon ja äänet on suunnitellut skenografi Kristian Palmu. Osana Pelkoa nähdään myös taiteilija Eleonora Hagströmin teos Amygdala.
Syksyn ja talven aikana museossa järjestetään myös aiheeseen liittyviä tapahtumia. Ensimmäinen niistä on Hämärän rajamailla -tapahtuma 23.11., joka toteutetaan yhdessä Night Visions -elokuvafestivaalin sekä After Dark Helsingin kanssa. 10. tammikuuta puolestaan vietetään Tieteiden yötä, jolloin museossa pelkoja kohdataan tieteellisemmästä näkökulmasta.
Pelko
Helsingin kaupunginmuseon 4. kerros
Aleksanterinkatu 16
9.11.2018–31.3.2019
Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17
Aina vapaa pääsy
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä, +358 9 3103 6493, sauli.seppala@hel.fi
viestintäsuunnittelija Anna Vihanta, +358 40 509 3408, anna.vihanta@hel.fi
Kuvat





Linkit
Tietoja julkaisijasta

https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/
Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.
Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.
Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Liikuntajaoston päätöstiedote 26.1.202126.1.2021 17:17:58 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaoston kokouksen 26.1.2021 päätöstiedote on julkaistu.
Helsingin kaupungin Kesäsetelin arvo nousee vuonna 202126.1.2021 09:30:18 EET | Tiedote
Helsinkiläisille yhdeksäsluokkalaisille jaettavan kesätyösetelin arvo nousee. Kesäseteli jaetaan kouluissa helmikuussa. Kesäsetelillä työllistyi kesällä 2020 vaikeasta koronatilanteesta huolimatta 1279 nuorta.
RuutiBudjetissa jaettiin helsinkiläisten nuorten ideoimille toimenpiteille 150 000€25.1.2021 10:11:16 EET | Tiedote
RuutiBudjetissa eli Helsingissä nyt jo kahdeksatta kertaa toteutetussa nuorten osallistuvassa budjetoinnissa helsinkiläiset nuoret pääsivät vaikuttamaan siihen miten 150 000 € jakautui nuorten alueellisten ideoiden kesken. Nuorten ideoissa painottui mm. kestävä kehitys ja moninaisuuden mahdollistaminen.
Ennakkotiedote: Liikuntajaoston kokous 26.1.202122.1.2021 16:00:17 EET | Tiedote
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto kokoontuu päätöksentekoon tiistaina 26. tammikuuta.
Arts and culture belong also to children – Small Size Days bring Latin American children’s theatre to your home22.1.2021 14:30:00 EET | Press release
The international Small Size Days event promotes the youngest children’s right to experience arts and culture. This year, Annantalo is participating in the event virtually. Via Annantalo’s website on 29–31 January, you can watch the PUENTE entity presenting Latin American children’s theatre from Brazil, Argentina and Mexico at the time of the coronavirus pandemic.
Konst och kultur tillhör också de minsta i familjen – evenemanget Small Size Days ger möjlighet att se på latinamerikansk barnteater hemma22.1.2021 14:30:00 EET | Tiedote
Det internationella evenemanget Small Size Days lyfter fram att också familjens minsta har rätt till konst och kultur. I år deltar Annegården virtuellt i evenemanget. PUENTE-helheten som presenterar latinamerikansk barnteater från coronatidens Brasilien, Argentina och Mexiko kan ses avgiftsfritt via Annegårdens webbplats 29–31.1.
Taide ja kulttuuri kuuluvat myös perheen pienimmille – Small Size Days -tapahtuma tuo Latinalaisen Amerikan lastenteatteria kotikatsomoihin22.1.2021 14:30:00 EET | Tiedote
Kansainvälinen Small Size Days -tapahtuma nostaa esiin perheen pienimpien oikeuden taiteeseen ja kulttuuriin. Tänä vuonna Annantalo osallistuu tapahtumaan virtuaalisesti. Annantalon verkkosivujen kautta on katsottavissa maksutta 29.–31.1. PUENTE-kokonaisuus, joka esittelee Latinalaisen Amerikan lastenteatteria korona-ajan Brasiliasta, Argentiinasta ja Meksikosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme