HSL Helsingin seudun liikenne

Kohti kestävää kaupunkiseutua – tällä tavalla etenee MAL 2023 -työ

Jaa

Helsingin seutu kasvaa. Miahin ja millaisia asuntoja rakennetaan? Mitkä ovat parhaita sijainteja uusille työpaikoille ja yrityksille? Millä keinoilla liikkumismahdollisuuksia parannetaan? Miten seudulla liikkuvat ihmiset ja tavarat? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan seuraavina vuosina seudun maankäyttöä (M), asumista (A) ja liikennettä (L) ohjaavassa MAL 2023-työssä. Sen puiteohjelman HSL:n hallitus ja Helsingin seudun yhteistyökokous HSYK hyväksyivät tiistaina 15. joulukuuta.

Helsingin seudun 15 kunnan ja valtion yhteisen maankäytön (M), asumisen (A) ja liikenteen (L) uuden MAL-suunnitelman laatiminen käynnistyy nyt hyväksytyn puiteohjelman mukaisesti. MAL 2023 -suunnittelun keskiössä on kestävä kaupungistuminen. Sen lisäksi työ pureutuu kolmeen pääteemaan: yhteiskunnan murrokseen, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja Helsingin seutuun osana maailmaa.

”Vaikka koronapandemia on yllättänyt meidät kaikki – myös Helsingin seudun eri toimijat - seutu kasvaa edelleen kuten kaupunkiseudut eri puolilla maailmaa”, sanoo Helsingin seudun liikennejärjestelmätoimikunnan puheenjohtaja, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

”Pandemian tuomat muutokset meidän jokaisen elämään vain korostavat hyvän suunnittelun tärkeyttä. MAL-työn avulla pidämme huolen siitä, että myös muuttuneessa toimintaympäristössä seutu voi kasvaa kestävästi”, Rihtniemi sanoo.

MAL-suunnittelua tehdään neljän vuoden sykleissä. Edellinen MAL-suunnitelma, MAL 2019, loi pohjan nykyiselle MAL2023 -työlle, jossa seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämistarpeita nyt tarkennetaan ja syvennetään. MAL 2023 -työssä laaditaan vuosille 2040 ja 2060 seudullinen ja strateginen maankäytön, asumisen ja liikenteen näkymä, joka sisältää suunnitelman seudun maankäytön kehityksestä, asuntotuotantotavoitteista ja muista asuntopoliittisista toimenpiteistä sekä kaikki liikennemuodot sisältävän lakisääteisen liikennejärjestelmäsuunnitelman.

Tärkeä osa MAL 2023-suunnittelua on laaja vaikutusten arviointi, jonka avulla varmistetaan, että suunnitellut keinot ovat vaikutuksiltaan tehokkaita ja vievät Helsingin seutua haluttuun suuntaan.

Mitä on MAL-suunnittelu?

  • MAL-suunnitelma viitoittaa maankäytön (M), asumisen (A) ja liikenteen (L) suunnittelua Helsingin seudun kunnissa. Mukana ovat pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen sekä KUUMA-seudun kunnat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vihti. Myös Siuntio on mukana yhteissuunnittelussa.
  • MAL-suunnittelua tehdään neljän vuoden syklillä. Kunnat vastaavat maankäytön ja asumisen suunnittelusta, HSL vastaa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnittelusta ja suunnitelman vaikutusten arvioinnista.
  • Maankäytön ja asumisen osalta MAL-suunnitelmasta päättää Helsingin seudun yhteistyökokous HSYK ja seudun kunnat. Liikennejärjestelmäosion hyväksyy HSL:n hallitus jäsenkuntiensa osalta ja muiden kuntien osalta KUUMA-johtokunta ja asianomaiset kunnat.
  • Puiteohjelma on nyt hyväksytty Helsingin seudun yhteiskokouksessa HSYKissä ja HSL:n hallituksessa. Se käsitellään vielä KUUMA-johtokunnassa maaliskuussa 2021.
  • Vuonna 2021 suunnittelu pureutuu erityisesti tilannekuvan muodostamiseen, teemaselvitysten laatimiseen sekä vision ja tavoitteiden määrittelyyn.

Yhteyshenkilöt

Suvi Rihtniemi
HSL:n toimitusjohtaja
p. 050 565 8884

Sini Puntanen
HSL:n liikennejärjestelmä ja tutkimukset -osaston johtaja
p. 040 501 3362

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n hallituksen päätöksiä 19.1.202119.1.2021 13:54:33 EETTiedote

Liikennöintisuunnitelman hyväksyminen vuosille 2021–2022 Hallitus päätti hyväksyä liikennöintisuunnitelman vuosille 2021–2022 ja valtuutti toimitusjohtajan tekemään siihen vähäisiä muutoksia. Liikennöintisuunnitelma sisältää joukkoliikenteeseen kesäkuun 2021 ja kesäkuun 2022 välille suunnitellut muutokset. Asiasta tiedotetaan erillisellä tiedotteella. Linkki pöytäkirjaan Markkinointikampanjoiden mediasuunnittelun ja -ostamisen hankinta Hallitus päätti valita palveluntarjoajaksi Oy Dagmar Ab:n, jonka tarjous oli kokonaistaloudellisesti edullisin. Sopimus on voimassa määräaikaisena vuoden 2022 loppuun asti ja sen jälkeen toistaiseksi voimassa olevana. Linkki pöytäkirjaan Bussiliikenteen ympäristöbonus Y11 -tarjouskilpailun ratkaisu Hallitus päätti, että HSL maksaa päästöjä alentavista biodieselin bioetanolin ja biokaasun käytöstä hyväksyttyjen tarjousten mukaisesti 1 864 323 euroa kolmelle bussiliikennöitsijälle. Asiasta tiedotetaan erillisellä tiedotteella. Linkki pöytäkirjaan Lähijunal

HSL:n hallitus: Valtion tukea tarvitaan joukkoliikennepalveluiden turvaamiseen koronakriisissä19.1.2021 10:44:21 EETTiedote

Arvion mukaan HSL:n lipputulot ovat vuonna 2021 vielä ainakin 130 miljoonaa euroa alemmalla tasolla kuin vuonna 2019. Tällä hetkellä joukkoliikenteellä kulkee noin 50 prosenttia normaalista matkustajamäärästä. HSL arvioi, että joukkoliikenne palaa normaalille tasolleen vasta vuoden 2023 jälkeen, mutta myös tähän liittyy epävarmuuksia. Tilanteesta selvitäkseen HSL tarvitsee edelleen valtion tukea.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme