Jyväskylän yliopisto

Kohti kestävää metallien hyödyntämistä: tutkimusprojektissa kehitetään entistä lujempia ja ohuempia metallikalvoja

Jaa

Yhteiskunta tarvitsee toimiakseen metalleja, joita kaivetaan maaperästä. Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi 450 000 euron rahoituksen Jyväskylän yliopiston fysiikan professori Pekka Koskisen johtamalle nelivuotiselle projektille, jossa tutkitaan harvinaisten metallien hyödyntämistä entistä kestävämmin.

Pekka Koskinen. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Pekka Koskinen. (Kuva: Petteri Kivimäki.)

Etenkin korkeateknologisissa laitteissa, kuten tietokoneissa ja älylaitteissa, käytetään harvinaisia metalleja kestämättömällä tavalla. Jotta niitä voitaisiin hyödyntää entistä kestävämmin, on kehitettävä sovelluksia ja materiaaleja, jotka sisältävät vähemmän metalleja.

Tällaisiin materiaaleihin kuuluvat atominohuet, kaksiulotteiset metallikalvot. Saippuakalvojen tapaan ne saadaan vakautettua hyödyntämällä pieniä, muissa kaksiulotteisissa nanomateriaaleissa olevia reikiä. Rajapinnat kalvojen ja reikien välillä ovat keskeisessä roolissa kalvojen vakauttamisessa. Rajapintojen mikroskooppiset rakenteet tunnetaan kuitenkin huonosti, mikä rajoittaa kalvojen hyödyntämistä sovelluksissa.

”Suunnittelemme kalvojen rajapinnoista vakaampia ja kestävämpiä laskennallisilla menetelmillä. Tutkimme reunoja, luokittelemme niitä systemaattisesti ja selvitämme niiden sähköisiä ja kemiallisia ominaisuuksia”, Pekka Koskinen kertoo.

”Projektin tuloksena saamme valmistettua vakaampia rajapintoja, joiden ansiosta voidaan valmistaa kookkaampia kalvoja magneettisiin, sähköisiin, mittausteknisiin, optisiin ja katalyyttisiin sovelluksiin. Kaksiulotteisten metallikalvojen laajempi hyödyntäminen puolestaan vähentää harvinaisten metallien tarvetta ja tekee niiden kaivostoiminnasta kestävämpää.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Koskinen
Professori
Fysiikan laitos ja Nanotiedekeskus
pekka.j.koskinen@jyu.fi
040 805 4089

Kuvat

Pekka Koskinen. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Pekka Koskinen. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ilmastonmuutos ja kestävät elinkeinot Etelä-Aasiassa – kuinka saada yhtälö toimimaan?4.7.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Yliopistonlehtori Sirpa Tenhunen johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta ”Ilmastonmuutoksesta aiheutuva pakolaisuus ja kamppailu kestävistä elinkeinoista Etelä-Aasiassa”. Siinä tarkastellaan, miten ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät ilmastonmuutoksen sekä miten he kamppailevat oikeuksistaan kestäviin elinkeinoihin jouduttuaan lähtemään kotiseuduiltaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme