Kohti kestävää metallien hyödyntämistä: tutkimusprojektissa kehitetään entistä lujempia ja ohuempia metallikalvoja
Yhteiskunta tarvitsee toimiakseen metalleja, joita kaivetaan maaperästä. Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi 450 000 euron rahoituksen Jyväskylän yliopiston fysiikan professori Pekka Koskisen johtamalle nelivuotiselle projektille, jossa tutkitaan harvinaisten metallien hyödyntämistä entistä kestävämmin.

Etenkin korkeateknologisissa laitteissa, kuten tietokoneissa ja älylaitteissa, käytetään harvinaisia metalleja kestämättömällä tavalla. Jotta niitä voitaisiin hyödyntää entistä kestävämmin, on kehitettävä sovelluksia ja materiaaleja, jotka sisältävät vähemmän metalleja.
Tällaisiin materiaaleihin kuuluvat atominohuet, kaksiulotteiset metallikalvot. Saippuakalvojen tapaan ne saadaan vakautettua hyödyntämällä pieniä, muissa kaksiulotteisissa nanomateriaaleissa olevia reikiä. Rajapinnat kalvojen ja reikien välillä ovat keskeisessä roolissa kalvojen vakauttamisessa. Rajapintojen mikroskooppiset rakenteet tunnetaan kuitenkin huonosti, mikä rajoittaa kalvojen hyödyntämistä sovelluksissa.
”Suunnittelemme kalvojen rajapinnoista vakaampia ja kestävämpiä laskennallisilla menetelmillä. Tutkimme reunoja, luokittelemme niitä systemaattisesti ja selvitämme niiden sähköisiä ja kemiallisia ominaisuuksia”, Pekka Koskinen kertoo.
”Projektin tuloksena saamme valmistettua vakaampia rajapintoja, joiden ansiosta voidaan valmistaa kookkaampia kalvoja magneettisiin, sähköisiin, mittausteknisiin, optisiin ja katalyyttisiin sovelluksiin. Kaksiulotteisten metallikalvojen laajempi hyödyntäminen puolestaan vähentää harvinaisten metallien tarvetta ja tekee niiden kaivostoiminnasta kestävämpää.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Koskinen
Professori
Fysiikan laitos ja Nanotiedekeskus
pekka.j.koskinen@jyu.fi
040 805 4089
Vesa HolmViestinnän asiantuntija
Puh:+358504733483vesa.j.holm@jyu.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Ilmastonmuutos ja kestävät elinkeinot Etelä-Aasiassa – kuinka saada yhtälö toimimaan?4.7.2022 01:00:00 EEST | Tiedote
Yliopistonlehtori Sirpa Tenhunen johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta ”Ilmastonmuutoksesta aiheutuva pakolaisuus ja kamppailu kestävistä elinkeinoista Etelä-Aasiassa”. Siinä tarkastellaan, miten ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät ilmastonmuutoksen sekä miten he kamppailevat oikeuksistaan kestäviin elinkeinoihin jouduttuaan lähtemään kotiseuduiltaan.
Jyväskylän yliopiston varainhankintakampanja tuotti ennätystuloksen – lahjoituksia saatiin yli 7 miljoonaa euroa1.7.2022 09:15:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston varainhankintakampanja 2021–2022 tuotti kesäkuun loppuun mennessä ennätykselliset 7,22 miljoonaa euroa.
Vähittäiskaupan Ammattikasvatussäätiö lahjoitti 100 000 € Jyväskylän yliopiston kauppatieteisiin30.6.2022 08:29:44 EEST | Tiedote
K-kauppiasliiton yhteydessä toimiva Vähittäiskaupan Ammattikasvatussäätiö lahjoittaa 100 000 € Jyväskylän yliopiston kauppatieteelliselle koulutusalalle.
Simulaatio-oppimisen innovaatioita ja tutkimusta Keski-Suomesta29.6.2022 07:40:00 EEST | Tiedote
Hankeyhteistyö vahvisti onnistuneesti monialaisen, simulaatio-oppimisen osaamista kehittävän verkoston toimintaa. Jyväskylän yliopiston Jamkin ja Poken kanssa yhteistyössä toteuttamassa hankkeessa mukana oli myös liuta yhteistyökumppaneita, yrityksiä ja organisaatioita Keski-Suomen alueelta.
Millaiseksi viestintä muodostuu ihmisen ja koneen yhteistyön aikakaudella?29.6.2022 01:00:00 EEST | Tiedote
Laajennettu ja virtuaalinen todellisuus kehittyvät nopeasti ja niitä upotetaan älylaseihin ja muihin puettaviin laitteisiin. Teknologia siirtyy pian kädessä pidettävistä mobiililaitteista silmiimme ja korviimme.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme