Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Kohti parempaa suunterveyttä – Hammaslääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteet 2023

Jaa
Hammaslääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteissa vaikutamme suunterveyden, toimivien suun terveydenhuollon palvelujen ja hammaslääkärien työhyvinvoinnin puolesta. Suun terveydenhuollon ja suunterveyden edistämisen resurssien pitää olla riittävät ja suun terveydenhuolto tulee integroida osaksi muuta terveydenhuoltoa.

– Suunterveyden kytkeminen tiiviisti osaksi muita sote-palveluja on välttämätöntä. Hoidon saatavuutta voidaan parantaa edistämällä toimivia julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyömuotoja. Olemme vaalitavoitteissa nostaneet esille myös väestön suunterveyden eriarvoistumisen haasteet, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Tavoitteena on, että väestölle voidaan turvata kohtuuhintaiset ja laadukkaat suun terveydenhuollon palvelut yhdenvertaisesti hyödyntämällä molempia sektoreita esimerkiksi korottamalla ja kohdentamalla sairausvakuutuskorvauksia ja kehittämällä toimivampia palvelusetelimalleja.

– Toimimme suunterveyden, suun terveydenhuollon toimivan palvelujärjestelmän sekä hammaslääkärien työhyvinvoinnin puolesta. Tuomme esille väestön tarpeisiin nähden riittämättömät suun terveydenhuollon resurssit. Muistutamme myös paljon palveluja tarvitsevien potilaiden hoidon turvaamisesta.

Kannatamme myös terveysperusteista verotusta kansanterveyden edistämiseksi ja terveyserojen kaventamiseksi.

Suunterveys on olennainen osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. Suun ja hampaiden sairaudet voivat haitata elämää monin tavoin, ja suunterveydellä on tutkitusti yhteys moniin pitkäaikaissairauksiin.

Tiivistimme Hammaslääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteet kolmeen pääteemaan:

1. Lisätään resursseja suunterveyteen

  • Suun terveydenhuollon rahoitus on turvattava. Lisää resursseja tarvitaan sekä terveydenhuollon palveluihin että elinikäisen suunterveyden perustan luomiseen ja ylläpitoon yhteistyössä neuvoloiden, varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa.
  • Hammaslääketieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusta on kasvatettava.

2. Parannetaan hoidon saatavuutta

  • Henkilöstöä on oltava riittävästi, jotta julkisen palvelujärjestelmän yksiköt voivat noudattaa tulevaa suun terveydenhuollon kolmen kuukauden hoitotakuuta. Hoitojen on tultava valmiiksi suositusten mukaisesti.
  • Alennetaan asiakasmaksuja, jotta huono-osaisimmillakin on mahdollisuus käyttää suun terveydenhuollon palveluita.
  • Yksityisen suun terveydenhuollon resurssit on hyödynnettävä väestön hoidossa. Ison hoitovelan purkamiseksi on kehitettävä toimivat palvelusetelijärjestelmät. Uudistetaan sairausvakuutuskorvausmalli, kohdennetaan korvaukset ja korotetaan vähintään kaksinkertaiseksi, vuoden 2015 tasolle.

3. Painotetaan terveyden edistämistä ja ennalta ehkäisevää hoitoa

  • Sosioekonominen asema vaikuttaa terveyteen. Terveyseroja tulee kaventaa. Valtion on tuettava entistä vahvemmin kunnissa tapahtuvaa terveyttä edistävää toimintaa. Suunterveys on otettava mukaan sekä kuntien että hyvinvointialueiden terveyden edistämisen ohjelmiin.
  • Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön sujuvuus suunterveyden edistämisessä on varmistettava. Suun terveydenhuollon palvelut siirtyvät hyvinvointialueille, mutta terveyden edistämisen vastuu on kunnilla ja hyvinvointialueilla.
  • Valtioneuvoston asetukseen neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta tarvitaan nykyistä tarkoituksenmukaisemmat kirjaukset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriliitto ry
Malminkatu 30
00100 Helsinki

09 622 0250http://www.hammaslaakariliitto.fi

Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suunterveyttä. Tehtävämme on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Suun terveydenhuollon resurssipula näkyy monella hyvinvointialueella27.1.2023 08:50:49 EET | Tiedote

Suun terveydenhuollon palvelujen resurssipula näkyy useilla hyvinvointialueilla. Terveyskeskusten työvoimatilanne on suun terveydenhuollossa monin paikoin vaikeutunut. Osalla alueista on pulaa sekä hammaslääkärivakansseista ja hakijoista että hammashoitajista ja suuhygienisteistä. Toisaalta alueiden välillä on isoja eroja. Samaan aikaan yksityishammaslääkärit voisivat monin paikoin hoitaa nykyistä enemmän potilaita. Tiedot selviävät juuri valmistuneesta hammaslääkärien työvoimaselvityksestä.

Lääkäriliitto ja Hammaslääkäriliitto: Väestön hoidon tarpeet kasvavat – useiden erikoisalojen osaajavajaus on ratkaistava2.11.2022 07:15:00 EET | Tiedote

Jotta voidaan vastata kasvavaan erikoislääkärien ja erikoishammaslääkärien tarpeeseen, on riittämätön valtion koulutusrahoitus korjattava viipymättä tasolle, joka vastaa koulutuksen todellisia kustannuksia. Samalla on hyödynnettävä kaikki laadukkaat koulutustahot ja kasvatettava sekä alueellisia että tiettyjen erikoisalojen vetovoimatekijöitä.

Suun sairauksien uusi laaturekisteri auttaa kehittämään hoidon vaikuttavuutta21.9.2022 10:32:38 EEST | Tiedote

Hammaslääkäriliitto pitää THL:n uutta laaturekisteriä tärkeänä työkaluna, jonka avulla voidaan kehittää potilaiden suun terveydenhoidon laatua ja vaikuttavuutta. Suun sairaudet valittiin mukaan rekisteriin sairauksien kansanterveydellisen merkityksen perusteella. Suun ja hampaiden sairauksien hoidon laaturekisteri on osa terveydenhuollon laaturekisteriä, jota ylläpitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme