VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Kohtuuhintaisten ARA-asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan kasvukeskuksissa – rahoitusvälineitä tulee kehittää

Jaa
Useissa kaupungeissa on myös puutetta kohtuuhintaisista tonteista.
Kuva: Pertti Nisonen, Helsingin kaupungin Asuntotuotanto
Kuva: Pertti Nisonen, Helsingin kaupungin Asuntotuotanto

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) myöntämillä korkotuki- ja takauslainoilla, avustuksilla ja tuilla toteutettava asuntotuotanto täydentää vapaarahoitteista asuntotuotantoa. ARA-asuntojen kysyntää ylläpitävät väestönkasvu, edulliset vuokrat sekä asuntojen pieni vaihtuvuus.

Suurissa kaupungeissa kohtuuhintaisten, sosiaalisin perustein myönnettävien vuokra-asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan. Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan markkinaehtoisella asuntotuotannolla on vaikea ratkaista tätä kysyntää.

Korkotuki- ja takauslainojen hyväksymisvaltuudet ovat riittäneet hyvin. Rakentamisen määrää rajoittavat kohtuuhintaisten tonttien saatavuus sekä ARAn vaatimukset hankkeiden kustannus- ja laatutasolle.

Omistusasumista voidaan edistää niin sanotuilla välimuodon hallintamalleilla, joissa on sekä vuokra- että omistusasumisen piirteitä. Näitä ovat osuuskunta ja vuokra-asunnon lunastaminen omaksi. Malleihin liittyy kuitenkin myös ongelmia muun muassa puuttuvan lainsäädännön vuoksi.

Myös riskienhallintamenettelyitä tulisi kehittää

VTV:n mukaan ARAn rahoitusvälineet eivät aina vastaa rakennuttajien ja rahoittajien tarpeita. Rakennushankkeiden toteuttajat saavat rahoituslaitoksilta vain vähän tarjouksia pitkiä eli 40 vuoden korkotukilainoja koskeviin tarjouspyyntöihin. Tulevaisuudessa ainoa ARA-lainoittaja saattaa olla Kuntarahoitus.

”Vireillä on pitkän korkotukimallin kehittämistä koskeva sääntelyuudistus, mutta sillä ei pystytä korjaamaan kaikkia ongelmia. ARAn ja ympäristöministeriön tulisi selvittää, miten pitkää korkotukilainaa kehitettäisiin niin, että luototus perustuu riittävään kilpailuun”, VTV:n ylitarkastaja Sanna Ollila kertoo.

ARAn korkotukilainoja ei ole juurikaan myönnetty keskisuuriin, 50 000–100 000 asukkaan maakuntakeskuksiin, joiden väestö ei kasva. Näiden kaupunkien vuokrataloyhtiöillä on siksi varsin rajatut mahdollisuudet rahoittaa uudisrakentamis- ja peruskorjausinvestointeja.

VTV:n mukaan ARAn ja ympäristöministeriön tulisi selvittää tarvetta ja mahdollisuuksia rahoittaa keskisuurten maakuntakeskusten vuokrataloyhtiöitä ARAn korkotukilainoilla.
VTV toteaa lisäksi, että Valtiokonttorin tulisi olla mukana arvioimassa riskisimpien rahoituksen hakijoiden lainoituskelpoisuutta.

”Takausvastuuriskit määräytyvät pitkälti luotonmyöntövaiheessa. Tähän ei Valtiokonttori kuitenkaan pääse vaikuttamaan, vaikka sillä on keskeinen rooli ARA-asuntokannan riskienhallinnassa”, Ollila sanoo.

VTV kehottaa ARAa kiinnittämään rahoitusta myöntäessään huomiota riskeihin, joita aiheutuu asumisoikeusasuntojen pysyvien käyttö- ja luovutusrajoitusten sekä ennustetun muuttoliikkeen yhteisvaikutuksesta.

ARA-asuntoja on yhteensä noin 400 000. Vuonna 2021 ARA-tuotanto käsitti lähes 8 900 asuntoa ja erilaisia ARA-avustuksia maksettiin yhteensä lähes 142 miljoonaa euroa. Korkotukivaltuutta käytettiin 1,75 miljardia euroa, joka on 97 % valtuudesta. Vuonna 2022 korkotukilainojen hyväksymisvaltuudet olivat yhteensä 2,3 miljardia euroa.

VTV tarkasti ARAn asuntopolitiikalle asetettuja tavoitteita, asuntotuotannon rahoitusinstrumentteja ja -prosessia. Lisäksi tarkastuksessa arvioitiin ARAn toimintaa ohjaus- ja valvontatehtävissä sekä riskienhallintapolitiikkaa ja -menettelyitä.

Tutustu julkaisuun: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA asuntopolitiikan toimeenpanijana

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Vedenkannas vastaa erityisesti asuntopolitiikan tavoitteisiin ja rahoitusvälineisiin liittyviin kysymyksiin ja Johanna Salmi ohjaukseen, valvontaan sekä riskienhallintaan liittyviin kysymyksiin.

Kuvat

Kuva: Pertti Nisonen, Helsingin kaupungin Asuntotuotanto
Kuva: Pertti Nisonen, Helsingin kaupungin Asuntotuotanto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321https://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme