Etelä-Savon ELY-keskus

Kohvajää on lisääntynyt Etelä-Savon järvillä

Jaa

Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat Etelä-Savon järvillä järvestä riippuen 37–46 cm:n välillä, mutta myös järven sisällä jäänpaksuuksissa on huomattavia eroja. Jäänpaksuudet ovat edelleen monella Etelä-Savon mittauspaikalla ajankohtaan nähden noin 5–10 cm keskimääräisiä arvoja pienempiä. Maaliskuun runsaiden lumisateiden takia kohvajään osuus on jälleen kasvanut. Kohvajään osuus on keskimäärin noin 55–74 % jään kokonaispaksuudesta. Kohvajään heikompi kantavuus tulisi huomioida jäillä liikuttaessa.

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia 19.-20.3.2021 kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.

Lumi on hidastanut teräsjään paksuuntumista

Alueellisilla havaintopaikoilla jäälle satanut lumi on hidastanut tai kokonaan estänyt teräsjään paksuuntumisen. Edelliseen mittausajankohtaan (23.2.2021) verrattuna teräsjään osuus on pakkasista huolimatta kasvanut vain Mikkelin Ristiinassa ja Mäntyharjun Pyhävedellä muutaman sentin. Pertunmaan Peruvedellä ja Mäntyharjun Korpijärvellä teräsjään paksuus on pysynyt ennallaan.

Lumen alle muodostunut vesikerros on jäätynyt havaintopaikoilla lähes kokonaisuudessaan kohvajääksi. Ainoastaan Pertunmaan Peruvedellä havaittiin 2 cm paksu vesikerros teräs- ja kohvajääkerrosten välissä. Jään päällä oli paikoin 3-13 cm tiivistynyttä lunta, josta osa ehtinee vielä muodostua kohvajääksi muutaman päivän aikana.

Tällä hetkellä mittauspaikoille on muodostunut paikoin hyvä hankikanto aivan ranta-alueita lukuun ottamatta. Yöpakkasten jatkuessa jäällä liikkuminen on vaivatonta aamupäivisin, mutta päiväksi jään päällimmäinen kerros pehmenee auringonpaisteen ja lämpötilan nousun takia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Tarmo Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 031
Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon työmarkkinaselvitys julkaistiin – Sumeutta ja toivoa tiedossa29.9.2022 13:25:42 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa työvoima supistuu, väestö ikääntyy ja työvoiman ja työnantajien kohtaamisessa on haasteita. Toisaalta maakunnassa on paljon heti töihin valmiita yli 55-vuotiaita ja kokonaisnettomuuttokin on kääntynyt plussalle. Lisäksi valtakunnallisen työ- ja elinkeinoministeriön ja Tilastokeskuksen toteuttaman Työvoiman hankinta toimipaikoissa -selvityksen mukaan Etelä-Savossa oli viime vuonna vähiten rekrytointivaikeuksia koko maassa.

Etelä-Savon ensimmäinen perinnebiotooppien Helmi-kunnostus käynnissä Seppälän kalliokedolla27.9.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa parhaillaan ensimmäistä perinnebiotoopin kunnostusta uudella luonnonsuojelulain tuella. Seppälän kallioketo Rantasalmella aidataan, jotta lampaat pääsevät aloittamaan vanhan laidunalueen kunnostuksen laiduntamalla. Aidan rakentaminen alkoi maanantaina 26.9.2022. Laidunnuksen tavoitteena on ennallistaa perinnebiotooppi, jotta harvinaistunut niittykasvillisuus pääsee levittäytymään takaisin entiselle kasvupaikalleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme