Suomen Kennelliitto ry

Koiranpentujen rekisteröintien kasvu tasaantui: Kennelliitto rekisteröi yli 48 600 koiraa vuonna 2022

Jaa
Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä tasaantui vuonna 2022 koronavuosien kasvun jälkeen. Koirarotujen suosiossa ei ollut suuria muutoksia.

Vuonna 2022 Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 48 629 koiraa, kun rekisteröintejä vuonna 2021 oli 52 743. Rekisteröintien määrä laski 7,8 prosenttia verrattuna vuoteen 2021.

Koronavuosina 2020 ja 2021 rekisteröintien määrä kasvoi vuodesta 2019 kaikkiaan lähes 17 prosentilla. Nyt rekisteröintien määrä jäi jo alle ensimmäisen koronavuoden 2020, jolloin rekisteröitiin 48 932 koiraa.

- Rekisteröintien määrä on laskussa ja lähestyy pidemmän aikavälin keskiarvoa ennen koronavuosia, vaikka on edelleen melko korkea, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen.

Koirien suuri suosio ei ole Kennelliiton näkökulmasta vain hyvä asia.

- Koiran hankinta tarkoittaa pitkäaikaista sitoutumista ja hankinnan on aina oltava tarkkaan harkittu päätös. On otettava huomioon koiran asema myös koronan jälkeisessä ajassa osana jokapäiväistä arkielämää, hän muistuttaa.

Labradorinnoutajan suosio jatkuu yhä

Labradorinnoutaja on valloittanut suomalaisten sydämet. Se on ollut vuodesta 2009 alkaen Suomen suosituin koirarotu. Labradorinnoutajia rekisteröitiin viime vuonna 2583. Seuraavaksi eniten rekisteröitiin shetlanninlammaskoiria (1279) ja kolmanneksi eniten suomenlapinkoiria (1251).

Kaikkien näiden rotujen rekisteröintien kokonaismäärät laskivat vuodesta 2021. Vain kuusi rotua ylsi viime vuonna yli tuhannen koiran rekisteröintimäärään.

Esa Kukkonen on huolissaan siitä, miten kotimaiset koirarodut pitävät pintansa tulevaisuudessa, sillä suomenajokoiran, suomenpystykorvan ja karjalankarhukoiran rekisteröinnit tippuivat viime vuonna huomattavasti enemmän kuin mitä yleinen trendi oli.

Suosiotaan rekisteröintien kokonaismäärissä verrattuna vuoteen 2021 kasvattivat sadan suosituimman rodun listalla muun muassa akita, belgianpaimenkoirat, brasilianterrieri, cane corso, eurasier, harmaa norjanhirvikoira, jakutianlaika, karkeakarvainen saksanseisoja, kääpiöpinseri, maremmano-abbruzzese, newfoundlandinkoira, novascotiannoutaja, pohjanpystykorva, portugalinvesikoira, samojedinkoira, shiba, sileäkarvainen kettuterrieri ja stabijhoun.

Viime vuonna Kennelliittoon rekisteröitiin koiria yhteensä 317 koirarodusta tai rotumuunnoksesta. Useissa roduissa rekisteröintimäärät ovat hyvin pieniä, vain muutamia koiria.

Sadan suosituimman koirarodun listaus löytyy tiedotteen liitteenä.

2022 rekisteröintitilastot voivat elää vielä jonkin verran tämän vuoden aikana muun muassa tuontikoirien kirjausten ja rekisterisiirtojen myötä.

Rekisteröityjen rotukoirien suosio on vankka

Suomessa rekisteröityjen rotukoirien suosio on perinteisesti ollut vankka. Tilastokeskus on arvioinut koirien määräksi Suomessa vuonna 2018 noin 700 000. Näistä arviolta kolme neljästä on rekisteröity Kennelliittoon. Tilastokeskuksen arvio perustuu vuoden 2016 kuluttajatutkimustietoihin.

Taloustutkimuksen marraskuussa 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä koiran hankintaa harkitsevasta haluaa hankkia rekisteröidyn rotukoiran suomalaiselta koirankasvattajalta.

Vastaajien arvioissa korostuivat suomalaisen koirankasvatuksen valtteina luotettavuus, vastuullisuus, turvallisuus ja kotimaisuus. Myös sitä, että koirien terveystiedot ovat saatavilla ja koirat tutkittu, pidettiin tärkeä, samoin yhteydenpidon helppoutta sekä kasvattajien neuvoja ja tukea myös pidemmän aikaa.

Tarkempaa tietoa tutkimuksesta saa täältä.

Hertta, Luna ja Martta suosituimmat koiran kutsumanimet vuonna 2022 syntyneille koirille

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovellukseen on tallennettu yli 50 000 koiran kutsumanimi. Vuonna 2022 suosituimmat koiran kutsumanimet olivat Hertta, Luna ja Martta.

Katso 2022 syntyneiden koirien suosituimmat kutsumanimet tämän tiedotteen liitteistä.

Lisätiedot

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
Esa Kukkonen
puh. 050 329 2188
esa.kukkonen@kennelliitto.fi

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja
Vesa Lehtonen
puh. 050 599 9838
vesa.lehtonen@kennelliitto.fi

Materiaalipyynnöt
viestinta@kennelliitto.fi

Kymmenen suosituimman koirarodun kuvat löytyvät Kennelliiton mediapankista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
Esa Kukkonen
puh. 044 364 2271
esa.kukkonen@kennelliitto.fi

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja
Vesa Lehtonen
puh. 040 554 1509
vesa.lehtonen@kennelliitto.fi

EDIT: Yhteystiedoissa puhelinnumerot korjattu

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä ja yli 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Suomen Kennelliitto: Uuden eläinten hyvinvointilain tulee antaa edellytykset hyvään elämään kaikille Suomen koirille2.3.2023 09:35:28 EET | Tiedote

Eduskunnan täysitunnossaan 1. maaliskuuta hyväksymä uusi eläinten hyvinvointilaki edistää monella tavalla lemmikkien hyvinvointia. Suomen Kennelliitto painottaa, että uuden lain tulee antaa edellytykset hyvään elämään kaikille Suomen koirille. Laki on hampaaton, jos etenkin koiranjalostuksen valvonta kohdistuu käytännössä vain Kennelliiton alaiseen toimintaan.

Verkossa kaikille avoimesti näkyvät terveystiedot tukevat koirien terveysjalostusta: Suomen Kennelliiton koirarekisteriin kirjattiin vuonna 2022 jo lähes satatuhatta terveystutkimuslausuntoa15.2.2023 09:48:08 EET | Tiedote

Suomen Kennelliiton koirarekisteriin kirjattiin vuonna 2022 yli 97 000 erilaista terveystutkimuslausuntoa. Ne näkyvät verkossa kaikille avoimessa jalostustietojärjestelmässä. Uusia koirarotuja tuli terveystutkimusten piiriin, ja uusia tutkimuksia kirjattiin Kennelliiton rekisteriin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme