Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Koitajoki–Koitere foorumi kutsuu keskustelemaan 7.10. ympäristöyhteistyön jatkosta Ilomantsissa

Jaa

Freshabit LIFE IP Koitajoki -osahankkeessa perustetusta Koitajoen ja Koitereen alueen yhteistyöryhmästä ja Koitajoki–Koitere foorumista toivotaan pysyvää toimintamallia Ilomantsiin.

Edellinen Koitajoki-Koitere foorumi järjestettiin toukokuussa 2022. Kuva: Vilma Lehtovaara / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Edellinen Koitajoki-Koitere foorumi järjestettiin toukokuussa 2022. Kuva: Vilma Lehtovaara / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilomantsissa Katri Vala Kulttuurikeskuksessa järjestetään 7.10. Koitajoki–Koitere foorumi. Tänä vuonna jo toista kertaa järjestettävä foorumitapahtuma keskittyy ympäristöyhteistyön tulevaisuuteen alueella. Kesällä järjestetyssä foorumissa esiteltiin Freshabit LIFE IP Koitajoki -osahankkeen ennallistamistoimien tuloksia niin salissa kuin maastossakin.

Nyt Freshabit LIFE IP Koitajoki -osahanke on päättynyt ja on tarpeen miettiä miten ja missä muodossa yhteistyö eri toimijoiden välillä voisi jatkua. Osana hanketta on koottu yhteenveto hankkeessa pilotoidusta yhteistoimintamallista, sen onnistumisista ja toisaalta kehittämistarpeista. Lisäksi kesän aikana on kerätty kyselyn avulla ajatuksia toiminnan ja yhteistyön kehittämisestä sekä tulevaisuuden suunnasta. Näiden pohjalta tulevassa foorumissa on tarkoitus yhdessä miettiä, millaisia toimintatapoja yhteistyölle halutaan.

"Tilaisuudessa alueen toimijat pääsevät myös esittelemään meneillään olevia ja tulevia hankkeita, jotta voisi syntyä synergiaetuja ja uusia ideoita," kertoo vesistöasiantuntija Tiina Käki Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Päivän aikana ääneen pääsee myös Lumimuutos Osuuskunta ja he avaavat sekä menneen Koitereen ekologinen tila ja vesiensuojelun innovaatiot -hankkeen tuloksia kuin myös kertovat tulevasta hankkeestaan. Iso-Britanniassa sijaitsevan Cambridgen opiston Endangered Landscapes -ohjelma myönsi Lumimuutos Osuuskunnalle 1,5 miljoonaa euroa Koitajoen ja Koitereen ennallistamistoimille Koitajoki: Land of Epic Poetry -hankkeelle vuosille 2022–2025. Ennallistamistyö alueella tulee siis varmasti jatkumaan tulevaisuudessakin.

Foorumiin ovat tervetulleita kaikki alueen ympäristötyöstä kiinnostuneet

Koitajoki–Koitere foorumi on kaikille avoin ja vuorovaikutteinen yleisötilaisuus, johon ovat tervetulleita kaikki Koitajoen alueen vesistöistä ja luonnonkäytöstä kiinnostuneet tahot ja yksityishenkilöt. Päivän aikana avataan myös mm. keskustelu Lylykosken pohjapadosta ja sitä on tarkoitus jatkaa Tämä foorumi järjestetään osana Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen vesienhoidon edistämistä ja biosfäärialuetoimintaa.

"Toivomme, että mahdollisimman moni alueen toimija tulisi kuulolle ja keskustelemaan. Alue hyötyisi yhteistyön jatkamisesta ja parasta olisi suunnitella yhdessä, miten sitä kannattaa tehdä," kertoo biosfäärialuekoordinaattori Vilma Lehtovaara Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Koitajoki-Koitere foorumi ja yhteistyöryhmä

Freshabit LIFE IP -hankkeessa järjestetyt Koitajoki–Koitere-foorumit ovat olleet avoimia yleisötilaisuuksia, joissa on tehty Koitajoen aluetta ja hanketyötä tunnetuksi sekä kerätty näkemyksiä toiminnan suuntaamiseksi. Foorumi on myös tarkoitettu alueelle perustetun yhteistyöryhmän työkaluksi julkista keskustelua ja asioiden käsittelyä varten.

Tilaisuuksissa on keskusteltu valuma-alueen luonnon käytöstä ja vesien ympäristökysymyksistä sekä monikäytöstä. Foorumien tavoitteena on ollut etsiä ratkaisuja sen sijaan että olisi keskitytty virheisiin.

Vesiensuojelun tukemiseksi hankkeessa perustettiin yhteistyöryhmä, jonka tavoitteena on ollut paikallisten toimijoiden yhteistyön kehittäminen sekä keskeisistä tavoitteista ja tarvittavista toimenpiteistä sopiminen. Yhteistyöryhmä on muodostettu alueellisista toimijoista ja siinä ovat olleet edustettuina Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, metsänhoitoyhdistys, Suomen metsäkeskus, metsäyhtiöt, kaivosteollisuus, turvetuotanto, kalatalousalue, matkailuyhdistys, museosäätiö sekä kunnan ja sen asukkaiden edustus. Kuntaa ryhmässä on edustanut kunnanjohtaja ja ympäristösihteeri.

Toiminnan ytimessä on ollut paikallisuus ja paikallisten toimijoiden yhteistyön kehittäminen sekä keskeisistä tavoitteista ja tarvittavista toimenpiteistä sopiminen. Tavoitteena on ollut, että yhteistyöryhmä ja siihen liittyvä laajemman osallistumisen mahdollistava Koitajoki–Koitere foorumi muodostuisi alueella vakiintuneeksi toimintatavaksi, jonka paikalliset sidosryhmät kokevat tärkeänä, ja jonka toiminta jatkuisi myös Freshabit LIFE IP Koitajoki -hankkeen päätyttyä.

Freshabit LIFE IP -hanke

Koitajoen osahanke on osa sisävesien suojelun kansallista Freshabit LIFE IP -hanketta. Hanketoimilla parannetaan sisävesien luonnon tilaa ja monimuotoisuutta sekä tuotetaan tietoja ja työkaluja vesiensuojelun tueksi. Hanketta toteutetaan 2016–2022 ja päärahoittaja on EU:n Life-rahasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiina Käki
vesistöasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 196
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Vilma Lehtovaara
biosfäärialuekoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 034
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Edellinen Koitajoki-Koitere foorumi järjestettiin toukokuussa 2022. Kuva: Vilma Lehtovaara / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Edellinen Koitajoki-Koitere foorumi järjestettiin toukokuussa 2022. Kuva: Vilma Lehtovaara / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Foorumin ohjelma.
Foorumin ohjelma.
Lataa
Koitajoen valuma-alueen kartta.
Koitajoen valuma-alueen kartta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalassa oli lokakuun lopussa 8 456 työtöntä22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjois-Karjalassa oli lokakuun lopussa 8 456 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien määrä oli laskenut 6 % (493 henkilöä). Lomautettuja Pohjois-Karjalassa oli lokakuun lopussa 364 henkilöä, lähes saman verran kuin vuosi sitten. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (71 466 henkilöä) oli 11,8 %. Vuosi sitten työttömien osuus työvoimasta oli 12,5 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 8,8 %, vuotta aikaisemmin osuus oli 9,8 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan löytyy työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsaus-sivustolta. Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa (stat.fi) Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus ja nuorisotyöttömyyden seuranta -dokumentit Tuore työlli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme