Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Koivusaaren uusi asunto- ja työpaikka-alue päätöksentekoon

Jaa

Koivusaaren merellinen kaupunginosa rakentuu uuden metroaseman ympärille tarjoten asuntoja 5 000 asukkaalle sekä 3 300–4 000 työpaikkaa. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Koivusaaren tarkistettua asemakaavaa kokouksessaan 20. huhtikuuta, jonka jälkeen asemakaava etenee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Havainnekuva Leppäsaarenkanavan päästä. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Sopanen - Svärd Oy
Havainnekuva Leppäsaarenkanavan päästä. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Sopanen - Svärd Oy

Koivusaareen, Lauttasaaren länsipuolelle on suunniteltu uusi metroaseman ympärille rakentuva merellinen kaupunginosa. Koivusaari tarjoaa tulevaisuudessa kaupunkimaista asumista noin 5 000 asukkaalle tehokkaan joukkoliikenneyhteyksien varrella, muutaman minuutin metromatkan päästä Helsingin keskustasta ja Espoosta. Koivusaaren keskustan toimistotyöpaikat ja kaupalliset palvelut tuovat alueelle toimintaa ja ihmisiä myös päivisin, työpaikkoja alueelle tulee noin 3 300–4 000.

Saaristomaisema ja meri ympäröivät Koivusaaressa asuvia ja työskenteleviä

Koivusaaren omaleimainen identiteetti noudattaa suunnitelman keskeisiä ajatuksia, joita kansainvälisen kilpailun voittajaehdotuksen pohjalta on kehitelty. Asemakaavassa asunnot sijoittuvat polveileviin niemenkärkiin ja saaren pääkadun molemmin puolin. Rakennetun ja rakentamattoman alueen raja on selvä – saaren sisäosiin muodostuu suojattuja, mittakaavaltaan intiimejä piha- ja katutiloja. Asuinrakennukset ovat pääosin 5–7 -kerroksisia ja kaikista suunnitelluista asunnoista ja työpaikoista on alle 600 metrin kävelyetäisyys metroasemalle.

”Meri on keskeinen osa Koivusaaren identiteettiä – suuresta osasta asuntoja avautuu merinäköala, saaren ympäri kiertää rantareitti ja tärkeimmät puistot ja virkistyspaikat sijoittuvat rannoille. Koivusaari muuttuu nykyisestä väljästi veneilijöiden käyttöön rakennetusta ja osittain virkistyskäytössä olevasta saaresta kaupunkimaisesti rakennetuksi saareksi”, kuvaa asemakaavoituksen tiimipäällikkö Mikko Reinikainen kaupunkiympäristön toimialalta.

Kaupunkimaista asumista tehokkaan joukkoliikenneyhteyksien varrella

Koivusaaren keskustaan suunniteltu uusi keskustakortteli sisältää arkkitehtuuriltaan ja palvelukonseptiltaan Suomessakin uudenlaisen IKEA-tavaratalon lisäksi päivittäistavarakaupan, katutasoon sijoittuvaa kivijalkaliiketilaa, hotellin sekä toimistotilaa. Alueelle on suunniteltu myös kaksi yhteiskäyttöistä pysäköintilaitosta, jotka palvelevat kaupallisen keskuksen lisäksi sekä ympäröiviä asuntokortteleita että muita toimitilakäyttäjiä. Ikea Real Estate Oy:lle esitetään tonttivarausta jatkosuunnittelua varten. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asiaa 27.4., jonka jälkeen varaus etenee kaupunginhallituksen elinkeinojaoston päätettäväksi. Toimitilatontteja on tarjolla myös muulle toiminnalle, sillä Ikean tonttivaraus kattaa noin puolet Koivusaareen toimitilakerrosalasta.

Koivusaaren liikennesuunnittelussa on huomioitu kattavasti eri liikkumismuodot. Pyöräily on katuluokasta riippuen pyöräkaistoilla tai ajoradalla, pyöräliikenteen pääreitti Länsibaana on Länsiväylän pohjoispuolella. Katujen sekä ranta- ja puistoreittien muodostama jalankulkuverkko on kattava ja katuverkkoa täydentävät myös pihakadut. Metroasemalle on luontevat ja suorat yhteydet. Uusi Vaskilahdenkatu yhdistää Lauttasaareen ja Länsiväylän yli rakennettava Koivusaaren puistokatu yhdistää puolestaan eteläisen ja pohjoisen Koivusaaren toisiinsa. Koivusaaren eritasoliittymä korvaa nykyisen Katajaharjun eritasoliittymän. Koivusaaren rakentamisen on arvioitu alkavan aikaisintaan vuosina 2023–2024, alue valmistuu kokonaisuudessaan 2030-luvulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala:

Mikko Reinikainen
tiimipäällikkö
asemakaavoitus
p. 09 310 37206
mikko.reinikainen@hel.fi

Ilkka Aaltonen
tiimipäällikkö
maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
p. 09 310 36441
ilkka.aaltonen@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva Leppäsaarenkanavan päästä. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Sopanen - Svärd Oy
Havainnekuva Leppäsaarenkanavan päästä. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Sopanen - Svärd Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 6.5.20216.5.2021 18:23:16 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 6.5.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 20.5.2021.

Kruunusillat-raitiotie aloittaa rakennustyöt Hakaniemessä ja esittää päätepysäkkiä Laajasalontielle5.5.2021 09:39:56 EEST | Tiedote

Kruunusillat-raitiotie aloittaa valmistelevia rakennustöitä Hakaniemessä ja Siltavuorenrannassa toukokuun puolivälissä. Sitä ennen alueella joudutaan kaatamaan puita. Kruunuvuorenrannassa alkaa uusien katujen esirakentaminen toukokuun alussa. Kruunusillat-raitiotie viimeistelee parhaillaan toteutussuunnitelmaa, ja sen yhteydessä myös hankelaajuus tarkentuu. Tällä hetkellä suunnitelma on rakentaa pikaraitiotielle päätepysäkki ensin Laajasalontielle.

Teollisuuskadun akselin kaavarunko päätöksentekoon30.4.2021 09:14:22 EEST | Tiedote

Pasilan ja Kalasataman välillä kulkeva Teollisuuskadun akseli muuttuu tulevaisuudessa liikenneväylästä ympäröiviä alueita yhdistäväksi eläväksi keskusta-alueeksi. Tavoitteena on luoda alueesta merkittävä työpaikkojen, kulttuurin ja tapahtumien keskittymä sekä parantaa yhteyksiä kaikilla kulkumuodoilla. Juuri valmistunut kaavarunko luo suuntaviivat alueen tulevalle kehitykselle ja maankäytölle. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Teollisuuskadun akselin kaavarunkoa kokouksessaan 4. toukokuuta.

Meri-Rastilan uudistus käynnistyy lähivuosina – Meri-Rastilan itäosan asemakaava päätöksentekoon30.4.2021 08:45:06 EEST | Tiedote

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Meri-Rastilan itäosan asemakaavaa kokouksessaan 4. toukokuuta, minkä jälkeen asemakaava etenee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Kaavahanke on jälkimmäinen osa Meri-Rastilan kokonaisvaltaista uudistusta, jossa parannetaan alueen nykyisiä palveluita ja rakennetaan tulevina vuosina uusia asuntoja yhteensä jopa 4400 uudelle asukkaalle metroaseman läheisyyteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme