Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Kokemusasiantuntijuus yleistyy Pirkanmaan mielenterveyspalveluissa

Jaa

Tays on mukana valtakunnallisessa hankkeessa, jossa vahvistetaan vertaisauttamisen ja kokemusasiantuntijuuden menetelmiä mielenterveyspalveluissa. Taysin mielenterveyspalvelujen Hämeenkyrön, Ikaalisten ja Sastamalan toimipisteissä kehitetään tästä syksystä lähtien palveluja niin, että mielenterveysasiakkaan elämäntilanne huomioidaan nykyistä kokonaisvaltaisemmin.

Hankkeen tavoitteena on vaikuttaa muun muassa terveydenhuollon ammattilaisten asenteisiin. Mukana koulutuksissa on kokemusasiantuntijoita, jotka ovat itse käyttäneet mielenterveyspalveluja.

– Vertaisuuden ja kokemuksellisuuden huomioiminen edellyttää terveydenhuollon ammattilaisten asennemuutosta. Hoidossa tulee nähdä entistä enemmän myös muita ulottuvuuksia kuin lääketieteellisiä seikkoja, kertoo hankkeen kehittäjä-sosiaalityöntekijä Kristiina Ala-Vannesluoma.

Asennemuutosta edellyttää myös se, että asiakas on hoitosuhteessa yhä enemmän kumppani kuin hoidon kohde.

– Yhdessä asiakkaan kanssa yritetään löytää ne vahvuudet, jotka auttavat asiakasta eteenpäin. Asiakkaaltakin tämä vaatii uudenlaista aktiivista roolia. Keskinäisen luottamuksen avulla voidaan tukea asiakkaita ottamaan enemmän vastuuta myös omasta toipumisestaan.

Nyt käynnistyneessä hankkeessa sovelletaan niin kutsuttua Recovery- toipumisorientaatiota osana sosiaalisen kuntoutuksen kehittämistä. Hankkeen tavoitteena on tehdä ajattelumalli tunnetuksi mielenterveyspalvelujen ammattilaisten ja asiakkaiden keskuudessa.

Hankkeessa kerätään myös kokemuksia mielenterveyspalveluista sekä testataan THL:n käyttämää Positiivisen mielenterveyden mittaria. Hankkeessa on yksilö- ja ryhmätoimintaa sekä koulutuksia niin ammattilaisille kuin asiakkaillekin.

Recovery- toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hanke on valtakunnallinen kehittämis- ja tutkimushanke, jolle sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt rahoituksen Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Hanke päättyy maaliskuussa 2021.

Hankkeen hallinnoijana toimii Lapin yliopisto ja muita osatoteuttajia ovat Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Etelä-Pohjanmaan ja Lapin sairaanhoitopiirit, Tays, Mielenterveyden keskusliitto, FinFami - Mielenterveysomaisten keskusliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Toiminta Pirkanmaalla kolmessa kunnassa

Kuntakohtaisiin Recovery- toipumisorientaation koulutuksiin Hämeenkyrössä, Ikaalisissa ja Sastamalassa ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet, niin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, järjestöjen ja yhdistysten edustajat, asiakkaat, kokemusasiantuntijat kuin asiakkaiden läheisetkin.

Koulutus Hämeenkyrössä

24.10.18 klo 14–15:30
Yhteiskoulun auditorio, Ristamäentie 13
Kouluttaja Esa Nordling, psykologian tohtori, THL

Hämeenkyrössä hanke osallistuu kunnan eri toimijoiden kanssa verkostotyöhön, mielenterveyspalveluihin tarjotaan osallistavaa yksilötyötä ja kokemusasiantuntijoita sekä järjestetään koulutuksia

Koulutus Ikaalisissa

25.10.18 klo 13–14:30
Oma Tupa, Teinintie 4-6
Kouluttaja Esa Nordling, psykologian tohtori, THL 

Ikaalisissa kaupunki on kunnostanut vanhan koulun tiloja nuorten ryhmän toimintaa varten. Hanke tarjoaa ohjaajaresurssia ja kokemusasiantuntijoita nuorten käyttöön. Ikaalisissa toimii myös hyvin yhteistyö kunnan eri palveluidentarjoajien kesken.

Koulutus Sastamalassa

26.10.2018 klo 13–14:30
Purren koulutustila, Tays Sastamala, Itsenäisyydenkatu 2
Kouluttaja Esa Nordling, psykologian tohtori, THL
 

Sastamalassa keskitytään uudenlaisen ryhmätapaamisten ja osallistavan yksilötyön yhdistävään Mieli pt (personal trainer) -toimintaan. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat kaupungin sosiaalityö, Mielipiste ja Taysin psykiatrian poliklinikka ja osasto. Kokemusasiantuntijat ja vertaiset ovat tärkeässä roolissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tiedotusvälineille

Kehittäjä-sosiaalityöntekijä
Kristiina Ala-Vannesluoma
puh. 050 5051814
Recovery - toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hanke

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Teiskontie 35, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Valtuusto päätti palauttaa kunnille 15 miljoonaa euroa8.10.2018 15:26Tiedote

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri palauttaa jäsenkunnille edellisten vuosien taseeseen kertynyttä ylijäämää 15 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Tampereen kaupungille palautus merkitsee noin 5,7 miljoonan euron osuutta. Sairaanhoitopiiri palautti myös viime vuonna vastaavan summan jäsenkunnilleen. - Ylijäämää palautettiin kuntien pyynnöstä. Ylijäämää on kerrytetty sairaanhoitopiirin taseeseen etupihan rakennushankkeen rahoitukseen. Etupihan kokonaisuus on pysynyt hyvin budjetissa ja lainaa on nostettu vähemmän kuin alun perin suunniteltiin, kertoo sairaanhoitopiirin talousjohtaja Pasi Virtanen. Palautuksen jälkeen sairaanhoitopiirin taseessa ei ole merkittäviä ylijäämiä. Palautus käsiteltiin sekä sairaanhoitopiirin hallituksessa että valtuustossa maanantaina 8.10.2018, kun välitilinpäätöksen tiedot olivat käytössä.

Sosioekonomiset erot osallisuudessa koulukiusaamiseen ovat kasvaneet 2000-luvulla8.10.2018 13:28Tiedote

Sosioekonomiset erot osallisuudessa koulukiusaamiseen ovat kasvaneet vuodesta 2000 vuoteen 2015. Sekä säännöllisesti kiusatuksi tuleminen että kiusaajana oleminen olivat jo vuonna 2000 yleisempiä, jos nuoren vanhemmilla oli vain vähän koulutusta, jos perheessä oli ollut työttömyyttä ja jos nuori asui vain yhden vanhemman perheessä. Vuonna 2015 sosioekonomiset erot nuorten välillä olivat jo moninkertaistuneet.

Vastasyntyneiden vaatteet jäävät yhä useammin hyllyyn28.9.2018 12:55Tiedote

Yhä useampi vastasyntynyt viettää elämänsä ensimmäiset päivät ilkosillaan, vain vaippa päällään. Ihokontaktin merkitys ihmisen elämän ensimetreillä on tunnistettu myös Suomessa, jossa on perinteisesti puettu vastasyntynyt lämpimästi heti synnytyssalissa. Käsitys vastasyntyneen pukemisesta on muuttunut maailmanlaajuisesti. Kätilöiden mukaan vauvan tulisi olla mahdollisimman paljon ihokontaktissa vanhempiensa kanssa. - Ihokontaktin suositteleminen perustuu tutkittuun tietoon vastasyntyneen käyttäytymisestä ja vastasyntyneen oman puolustusjärjestelmän kehittymisestä. Ihokontaktissa vastasyntynyt saa lempeästi totutella kohdunulkoiseen elämään. Ihokontakti myös tukee äidin ja vastasyntyneen varhaisen vuorovaikutuksen kehittymistä, kertoo kätilö Jenni Rainio Taysista. Iholla oleilu tukee myös imetyksen aloittamista. - Ihokontakti saa maidon herumaan helpommin ja vastasyntyneen luontaiset imemiseen liittyvät vaistot toimivat paremmin. Ihokontaktissa vauvat imevät yleensä paremmalla imuotteel

Lastenkardiologit: Lasten liikuntaa ei saa rajoittaa perusteettomasti19.9.2018 10:30Tiedote

Uutinen Espoossa koulun liikuntatunnilla menehtyneestä pojasta on herättänyt laajan keskustelun julkisuudessa. Tällainen tapahtuma on suuri tragedia omaisten lisäksi koko kouluyhteisölle, ja se koskettaa myös ihmisiä kaikkialla Suomessa. Lasten sydänlääkärit Tuija Poutanen Taysista ja Anita Hiippala HUSista kirjoittavat kannanotossaan, ettei lasten liikuntaa pidä rajoittaa perusteettomasti.

Henkilöasiakkaille suunnattu apteekki avataan Taysissa 1.10.17.9.2018 08:08Tiedote

Taysissa avataan 1.10. Suomen ensimmäinen henkilöasiakkaille suunnattu apteekki, Tammedi. Apteekki on avoin kaikille apteekkipalveluita tarvitseville. Ennen kaikkea apteekki helpottaa sairaalassa asioivia, kun apteekkiin pääsee heti reseptin saatuaan, mutta apteekki palvelee myös niin lähiseudun asukkaita kuin vaikkapa alueella työskenteleviä. Apteekki sijaitsee Tays Keskussairaalan Radius-rakennuksessa, nykyisen tilapäisen pääaulan vieressä osoitteessa Teiskontie 35. Tammedi-apteekki on avoinna ma-pe 8-18 ja lauantaisin klo 9-15. Syksyllä 2019 apteekki siirtyy uuteen rakenteilla olevaan pääaulaan. Apteekkilupia myöntää lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja apteekin saaminen Taysiin on ollut pitkä prosessi. Uraauurtava työ lupaprosessin parissa helpottanee jatkossa myös muiden sairaaloiden lupahankintaa. -Apteekkipalvelut ovat osa alueemme kokonaiskehittämistä, ja olemme tyytyväisiä, kun apteekki nyt pääsee aloittamaan. Myös muut sairaalat Suomessa vaikuttavat kiinnostun

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme