Kokkolan kaupunki

Kokkolan Hinku-ohjausryhmä aloitti toimintansa

Jaa
Kokkolan kaupunki liittyi Hinku-verkostoon kesäkuussa 2022. Verkoston jäsenenä Kokkola on sitoutunut vuoteen 2030 mennessä vähentämään päästöjään 80 % vuoden 2007 tasosta. Kaupungin strateginen kehittämistavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalisuustavoitteella rakennetaan kaupungin menestymisen edellytyksiä tuleville vuosikymmenille ja sukupolville.

Työt tavoitteen saavuttamiseksi ovat lähteneet hyvin käyntiin. Kunta-alan energiatehokkuussopimus on allekirjoitettu, ja Hinku-ohjausryhmä on aloittanut toimintansa”iloitsee kaupungin ilmastoasiantuntija Jenni Silvola.

Hinku-ohjausryhmä

Hinku-ohjausryhmä on poikkihallinnollinen ryhmä, johon kuuluu Kokkolan kaupungin viranhaltijoita eri palveluyksiköistä sekä luottamushenkilöitä kaupunginhallituksesta ja lautakunnista. Kaupunginjohtaja toimii ohjausryhmän puheenjohtajana. Ohjausryhmän tehtävänä on laatia vuosittainen suunnitelma päästöjä vähentävistä toimenpiteistä ja investoinneista. Lisäksi ohjausryhmä valvoo erillisen Hinku-työryhmän toimintaa, joka vastaa toimenpiteiden toteutuksesta. Suunnitelma sisältää myös keinot asukkaiden ja paikallisten yritysten aktivoimiseksi. Tavoitteena on ottaa ilmastonäkökulma mukaan kaikkeen merkittävään päätöksentekoon. Ohjausryhmän ensimmäisessä kokouksessa päätettiin kaupungin Hinku-työn kärkiteemoista. Teemoiksi valittiin Kokkolan kaupungin strategian mukaisesti Lapsiystävällisyys, Yrittäjäystävällisyys ja Elämyksellisyys.

Kaupungin ilmastotoimenpiteitä lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan näiden kärkiteemojen pohjalta. Lapsiystävällisyys toteutuu ottamalla lapset ja nuoret mukaan ilmastotyöhön heti suunnitteluvaiheessa. Nuorisovaltuustosta kutsutaan edustaja Hinku-ohjausryhmään ja haluamme järjestää lapsille ja nuorille suunnattuja ilmastotyöpajoja ja tapahtumia. Tässä voimme tehdä yhteistyötä esimerkiksi Luontokoulu Villa Elban kanssa” kertoo Silvola.

”Arvion mukaan alueen yritykset aiheuttavat n. 45 % päästöistä. Yritysten kanssa pyritään rakentamaan ilmastokumppanuusverkosto, jonka avulla mietimme yhdessä erilaisia keinoja päästöjen vähentämiseksi. Verkostossa jaetaan tietoa, ja verkosto voi tarjota synergiaetuja ilmastokumppaneille”, Silvola jatkaa.

Kunnilta edellytetään ilmastosuunnitelmaa valtuustokausittain

Koska kuntaorganisaatio aiheuttaa alueen päästöistä vain n. 10 % ja loput toimijat n. 90 %, Hinku-työssä keskitytään kaupungin omien päästöjen vähentämisen lisäksi mm. osallistamiseen, tiedon jakamiseen ja viestintään.

”Vaikka kuntaorganisaatio aiheuttaa vain pienen osan alueen päästöistä, kunta pystyy vaikuttamaan jopa puoleen alueensa päästöistä esimerkiksi maankäyttösuunnittelun ja julkisten hankintojen avulle. Tavoitteena onkin saada kaikki alueen asukkaat ja toimijat mukaan hillitsemään ilmastonmuutosta”, Silvola toteaa.

Ilmastolakiin tuli maaliskuun alusta voimaan muutos, jossa kuntia velvoitetaan laatimaan ilmastosuunnitelma valtuustokausittain. Ilmastosuunnitelma voi olla esimerkiksi osa kunnan laajempaa kestävän kehityksen suunnitelmaa, ja se tulee kytkeä kuntastrategiaan.

”Ilmastosuunnitelmavelvoite tulee Kokkolan kannalta hyvään ajankohtaan. Voimme laatia suunnitelman Hinku-työn ohessa. Lisäksi vuosi sitten hyväksyttyyn uuteen Kokkolan kaupunkistrategiaan on kirjattu, että kestävä kehitys ja ilmastovaikutukset tulee ottaa huomioon kaupungin päätöksenteossa ja resursseissa”, jatkaa Silvola.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmastoasiantuntija Jenni Silvola, 044 780 9306, jenni.silvola@kokkola.fi

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Plug Power och dess partner planerar tre anläggningar för produktion av grön vätgas i Karleby, Borgå och Kristinestad30.5.2023 14:49:21 EEST | Tiedote

Det amerikanska företaget Plug Power Inc. planerar att utveckla tre produktionsanläggningar för grön vätgas i Finland. Plug är en ledande aktör inom den gröna vätgasekonomin och är noterat på New York-börsen. Företaget levererar nyckelfärdiga vätgaslösningar för den globala gröna vätgasekonomin. Plugs planerade produktionsanläggningar för grön vätgas förväntas skapa cirka 1 000 direkta arbetstillfällen och över 3 000 indirekta arbetstillfällen i Finland.

Plug Power suunnittelee kumppaneidensa kanssa kolmea vihreän vedyn tuotantolaitosta Kokkolaan, Porvooseen ja Kristiinankaupunkiin30.5.2023 14:40:37 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalainen Plug Power Inc. suunnittelee rakentavansa Suomeen kolme vihreän vedyn tuotantolaitosta. Plug on johtava vihreän vetytalouden toimija, joka on noteerattu New Yorkin pörssissä. Yhtiö toimittaa vetyratkaisuja maailmanlaajuisesti avaimet käteen -periaatteella. Plugin suunnittelemien vihreän vedyn tuotantolaitosten odotetaan luovan Suomeen 1 000 suoraa työpaikkaa ja yli 3 000 välillistä työpaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme