Oulun yliopisto

Koko Kalimenojan veden laatu selvitetään

Jaa

Kalimenoja on lähes luonnontilainen Oulun pohjoispuolella sijaitseva pieni joki, jonka tila on heikentynyt viime vuosina. Kalimenojalla on juuri käynnistynyt uusi hanke, jonka tavoitteena on selvittää vesistöalueen tilaa ja vesistöön tulevan kuormituksen syitä.

Hankkeessa selvitetään vedenlaatukartoituksilla veden laadun ajallista ja paikallista vaihtelua joen latvoilta ja sivuojilta aina vesistöalueen suulle saakka. Tulokset yhdistetään paikkatietoon eri toiminnoista ja ominaisuuksista valuma-alueella, jolloin saadaan kokonaisvaltainen käsitys veden laadusta ja sen vaihtelusta valuma-alueella. Tulokset yhdistetään valuma-alue -malliin, jolla voidaan edelleen tarkastella eri toimintojen vaikutusta.

”Hankkeessa toivotaan läheistä yhteistyötä alueen asukkaiden ja valuma-alueella toimivien tahojen kanssa. Paikallinen tieto on tärkeää kokonaisvaltaisen ymmärryksen saavuttamiseksi valuma-alueella”, sanoo hankkeessa toimiva tutkijatohtori Hannu Marttila.

KaliVesi-hanke kestää kolme vuotta (2017–2019) ja toteuttajana on Oulun yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö. Hankkeen rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan Ely-Keskus, Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Hannu Marttila, Oulun yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö, puh. 0294 48 4393, sähköposti: hannu.marttila@oulu.fi
Tohtorikoulutettava Markus Saari, Oulun yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö, puh. 040 9354 594, sähköposti: markus.saari@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme