Diakonissalaitos

Kokoelmaraportit kuvittavat Diakonissalaitoksen ainutlaatuista historiaa

Jaa

Diakonissalaitos on toiminut Helsingissä vuodesta 1867. Laitoksen historiallinen esinekokoelma on kuvattu ja koottu kahdeksi raportiksi. Kokoelmaraportti I muodostaa kuvallisen kertomuksen Diakonissalaitoksen vaiheista 1950-luvun lopulle, Kokoelmaraportti II on teemallinen; esineet ovat pääsääntöisesti käyttöesineitä, joiden käyttöpaikka on ollut Diakonissalaitoksessa tai käyttäjä/omistaja on ollut Sisarkodin jäsen.

Potilaan yöpöydän kelloteline
Potilaan yöpöydän kelloteline

2020-luvun alkaessa Diakonissalaitos on valtakunnallinen ja vaikuttava sosiaali- ja terveysalan toimija. Johtuen laitoksen erityisestä perustamis- ja toimintahistoriasta, on sen hallussa runsaat 150 vuotta myöhemmin irtaimistoa, josta voisi käyttää ilmaisua ”kodinomainen”. Jäljelle on jäänyt, mutta osin tavoitteellisesti tallennettu aineellista kulttuuriperintöä - esineitä, valokuva-albumeja, taideteoksia ja huonekaluja. Merkittävä osa tästä aineistosta liittyy Diakonissalaitoksen Sisarkodin vuosina 1867-1959 muodostaneille diakonissoille, sisarille. Heille Diakonissalaitos oli koulutuspaikka, työnantaja ja vanhuudenkoti. Useat sisaret viettivät viimeiset elinvuotensa Diakonissalaitoksella jättäen sille omaisuuttaan, jotkut testamenteilla, osa tehden esinelahjoituksia kiitollisuudenosoituksena. 

Vanhaa esineirtaimistoa ryhdyttiin keräämään talteen 1970-luvulla. Oman historian katoamisesta huolissaan olleet diakonissat ja muut laitokseen läheisesti sidoksissa olleet henkilöt ryhtyivät kokoamaan ”kaappeihin, kellareihin ja ullakoille” tallennettuja toimintahistoriaan liittyviä esineitä, ja monet sisaret antoivat omia esineitään. Museokokoelmaksi ne koottiin 1980-luvulla. 

”Ainutlaatuinen historia on Diakonissalaitokselle voimavara. Meidän ei tarvitse keksiä tarinoita siitä. Laitoksen diakonissat, sisaret, ovat raivanneet niitä polkuja, joita me nykyiset Diakonissalaitoksen työntekijät voimme kulkea – kehittää uutta tai tarttua uuteen silloin kun on sen aika”, toteaa raportit koonnut intendentti Jaana af Hällström. ”Ja kuvalliset raportit osoittavat, ettei menneisyys suinkaan ole vieras maa”. 

Raportit sisältävät esinehistoriaa. Taideteokset on inventoitu erikseen, samoin valokuva-albumit. Huonekaluja on osittain edelleen käytössä. 

Kokoelmaraportti I 

Kokoelmaraportti II 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Jaana af Hällström, intendentti
puh. 040 485 3545
jaana.af.hallstrom@hdl.fi

Kuvat

Potilaan yöpöydän kelloteline
Potilaan yöpöydän kelloteline
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitokselta uusia avauksia maahantulijalapsen ja -perheen tukemiseen. ”Toivon, että mun aurinko vähän paistaa, nyt on ollut ihan pimeää, vieläkin!” – 16-vuotias turvapaikanhakijanuori16.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Mediatiedote 16.11.2020 klo 09.00. Diakonissalaitos on julkaissut artikkelikokoelman, jonka sisällöt kumpuavat sen työssä vuosien varrella tehdyistä havainnoista lastensuojelussa, alaikäisten turvapaikanhakijoiden palveluissa ja traumatisoituneiden kuntoutuksessa. Punaisena lankana artikkelikokoelman taustalla on vuoden 2015 tilanne, jolloin Eurooppaan saapui 95 000 alaikäistä yksin tullutta turvapaikanhakijaa. Heistä hieman yli 3 000 päätyi Suomeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme