Kokoomuksen Kauma: Veromuutos kannustaisi yrityksiä käyttökelpoisen tavaran lahjoittamiseen hävittämisen sijaan

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen myymättä jääneiden, mutta käyttökelpoisten tavaroiden arvonlisäverokohtelusta. Nykyisellään se kannustaa kauppoja esimerkiksi myymättä jääneiden vaatteiden, kenkien ja elektroniikan turhaan tuhoamiseen, sillä tällä hetkellä kauppojen on suoritettava arvonlisävero myymättömien tavaroiden lahjoituksista, mutta ei niiden hävittämisestä. Tämän seurauksena usein myös lievästi virheellistä, myyntiin kelpaamatonta mutta käyttökelpoista tavaraa päätyy tuhottavaksi, eikä esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.

”On järjen vastaista, että juhlapuheissa viittaamme kierotalouden tukemiseen ja ympäristöarvoihin, mutta silti verojärjestelmämme kannustaa tuotteiden tuhoamiseen. Tavaralahjoitusten vapauttaminen arvonlisäverosta kannustaisi kauppoja lahjoittamaan useammin käyttökelpoiset tavarat hyväntekeväisyyteen sen sijaan, että ne hävitettäisiin. Verottomien lahjoitusten salliminen auttaisi myös hyväntekeväisyysjärjestöjä saamaan enemmän lahjoituksia”, Kauma aloittaa

”Mediatietojen perusteella hävikkiongelmat koskevat muun muassa vaatetusalaa ja verkkokauppojen palautettuja tuotteita. Ei voi olla niin, että arvonlisäverojärjestelmä kannustaa tuhoamaan täysin ehjän ja käyttökelpoisen tuotteen vain siksi, että ostaja on palauttanut sen. Arvonlisäverolain tuominen nykypäivään olisi tässä järkevää”, Kauma jatkaa.

Kauman mukaan tavaralahjoitusten arvonlisäverosta luopumisen vaikutus verokertymään ei olisi suuri.

”Verottomien lahjoitusten salliminen kaupoille ei todennäköisesti vaikuttaisi merkittävästi Suomen verotuloihin, mutta se kannustaisi kauppoja hävittämisen sijaan lahjoittamaan myymättömät tavarat yleishyödylliseen käyttöön”, Kauma jatkaa.

Verottomat lahjoitukset on sallittu kaupoille jo useissa EU-maissa. Viimeksi Belgiassa vuonna 2019.

”Viime vuonna myös Suomessa arvonlisäverolakia muutettiin väliaikaisesti siten, että Venäjän Ukrainaan tekemää hyökkäystä pakeneville henkilöille maksutta luovutettavista tavaroista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Nyt tätä hyvin toiminutta käytäntöä olisikin syytä laajentaa koskemaan myös normaaliolosuhteita”, Kauma päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme