Kokoomuksen Keto-Huovinen: Oikeustukikoirat tulee ottaa käyttöön osana lapsiin kohdistuvien seksuaali- ja väkivaltarikosten prosesseja

Jaa
Kokoomuksen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen ehdottaa oikeustukikoirien käyttöönottoa lapsiin kohdistuvien seksuaali- ja väkivaltarikosten rikosprosesseissa.
Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.
Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.

Kokoomuksen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen ehdottaa oikeustukikoirien käyttöönottoa lapsiin kohdistuvien seksuaali- ja väkivaltarikosten rikosprosesseissa. Oikeustukikoirien avulla voidaan paitsi helpottaa lapsen traumaa, myös lyhentää rikosprosessin kestoa.

”Oikeustukikoirilla tarkoitetaan koirien hyödyntämistä oikeusprosessin eri vaiheissa. Niiden avulla voidaan saavuttaa paitsi inhimillisiä hyötyjä, myös taloudellisia vaikutuksia. Parhaassa tapauksessa lapsiin kohdistuvien seksuaali- ja väkivaltarikosten esitutkinta sekä nopeutuu että tuottaa vähemmän kärsimystä rikoksen uhreina oleville lapsille”, Keto-Huovinen toteaa.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 Suomessa perheväkivallan uhriksi joutui 2600 alaikäistä. Vuonna 2022 poliisille ilmoitettiin 2 256 lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Lisäksi tutkittavana oli 963 lapsia seksuaalisesti esittävään kuvamateriaaliin liittyvää rikosta.

”Oikeustukikoiria voitaisiin käyttää kuulusteluissa, jotka voivat olla hyvin pelottavia tilanteita rikoksen uhriksi joutuneelle lapselle. Tällaisessa tilanteessa oikeustukikoiran läsnäolo voi olla merkittävä apu. Tutkimustiedon mukaan oikeustukikoiran läsnäolo voi laskea lapsen stressitasoa, helpottaa rikoksesta puhumista ja jättää kuulustelutilanteesta positiivisemman muistojäljen kuin ilman koiraa”, Keto-Huovinen sanoo.

Oikeustukikoirien käytöstä on tieteellistä näyttöä Yhdysvalloista. Lisäksi EU:n oikeusohjelma on rahoittanut vuosina 2020—2022 toteutettua Victim Support Europen koordinoimaa pilottihanketta, joka suosittaa koira-avusteisuuden käyttöönottoa kaikissa EU:n jäsenvaltioissa.

”Oikeushallinto on tilanteessa, jossa se kärsii kroonisesta resurssivajeesta ja prosessien pitkittyneistä kestoista. Tarvitsemme paitsi lisäresursseja, myös muutoksia prosessin vaiheisiin. Oikeustukikoirien tuomaa potentiaalia ei voida ohittaa, ja siksi jätin asiasta kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi”, Keto-Huovinen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.
Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme