Kokoomuksen Keto-Huovinen: Pakkoavioliiton uhrilla tulisi olla mahdollisuus valita avioliiton mitätöinti

Jaa
Kokoomuksen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen pitää pakkoavioliittoja koskevaa hallituksen esitystä keinoiltaan riittämättömänä. Kokoomus jätti lakivaliokunnan mietintöön vastalauseen, jossa se vaatii hallitukselta toimenpiteitä pakkoavioliiton mitätöinnin mahdollistamiseksi.
Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.
Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.

”Avioliittoon pakottaminen rikkoo Suomen ratifioimia kansainvälisiä sopimuksia ja Suomen perustuslakia. Silti pakkoavioliitot ovat osalle Suomessa elävistä ihmisistä todellisuutta. Vaadimme vastalauseessamme, että pakkoavioliiton mitätöinti tulisi jatkossa mahdollistaa kumoamisen rinnalla”, Keto-Huovinen toteaa.

Hallituksen esityksessä koskien pakkoavioliittoja ehdotetaan, että avioliittolakiin lisätään säännökset avioliiton kumoamisesta. Esityksen tavoitteena on torjua pakottamalla ja alaikäisenä solmittuja avioliittoja sekä parantaa tällaisen avioliiton solmineiden, haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden asemaa.

”Kokoomus pitää sanottuja tavoitteita erittäin tärkeinä ja painavina. Katsomme kuitenkin, etteivät esityksen keinot ole kaikilta osin riittävät tavoitteiden saavuttamiseksi. Avioliittoon pakotetulla tulee olla mahdollisuus valita avioeron, avioliiton kumoamisen ja avioliiton mitätöinnin välillä sen mukaan, mikä turvaa parhaalla tavalla hänen elämäntilanteensa ja lastensa aseman,” Keto-Huovinen sanoo.

Avioliitolla on paitsi oikeudellisia ja taloudellisia vaikutuksia, myös merkittäviä vaikutuksia lasten asemaan. Avioliiton kumoamisen oikeusvaikutukset ovat samat kuin avioerossa, ainoastaan sillä erotuksella, että siviilisääty palautuu väestörekisteritiedoissa samaksi kuin ennen pakkoavioliittoa. Mitätöinti puolestaan tarkoittaisi, ettei avioliittoa koskaan ollut oikeudellisesti olemassa.

”Tarve mahdollistaa pakkoavioliiton mitätöinti nousi esille myös useissa lakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden kuten Ihmisoikeusliiton ja yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnoissa.Käytännössä mitätöinti voi olla uhrin kannalta kumoamista parempi vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun liitto on lapseton tai tapauksissa, joissa uhri on varakkaampi, liitto on solmittu taloudellisen hyväksikäytön vuoksi ja siinä on väkivaltaa. Nyt hallituksen esityksellä tätä ei mahdollisteta, mikä on suuri pettymys. Kyse on erilaisten tilanteiden huomioimisesta ja uhrin oikeusturvan toteutumisesta,” Keto-Huovinen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.
Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Vestman: EU:n pakkoremonttidirektiivi on Suomen perustuslain vastainen – ”Osa suomalaismepeistä polki omaisuudensuojaa”17.3.2023 11:56:17 EET | Tiedote

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja, Kokoomuksen kansanedustaja, energiajuristi Heikki Vestman sanoo, että EU-komission ajama rakennusten energiatehokkuusdirektiivi on nykymuodossaan Suomen perustuslain vastainen. Hän pitää käsittämättömänä, että osa Suomen mepeistä äänesti suomalaisten omaisuudensuojaa rikkovan direktiiviehdotuksen puolesta Euroopan parlamentissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme