Kokoomuksen Laiho ja Sirén: Loukkaantuneita villieläimiä ei voi jättää odottamaan

Jaa

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Saara-Sofia Siren vaativat parempaa koordinaatiota luonnonvaraisten eläinten hoitamiseksi ja auttamiseksi. Edustajien mukaan hallituksen tulisi selkeästi osoittaa koordinaatiotehtävä yhdelle taholle.

Mia Laiho ja Saara-Sofia Sirén. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Mia Laiho ja Saara-Sofia Sirén. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

”Vastuu koti-, riista- ja tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja terveydestä on aina eläimen omistajalla. Sen sijaan luonnonvaraisten eläinten osalta ei ole määritelty, kuka ottaa vastuun tai ohjaa viranomaistoimintaa, jos esim. eläin on vakavasti loukkaantunut ja sairas ja eläimen tilanne vaatisi toimenpiteitä”, edustajat kertovat.

Kokoomusedustajien mukaan tarvitaan selkeämpää vastuunjakoa.

”Lain mukaan luonnonvaraisia eläimiä on autettava, mutta silti yksittäisellä ihmisellä, kuntien eläinlääkäreillä tai edes poliisilla ei ole riittävästi resursseja eikä osaamista villieläinten auttamiseen. Ongelmallista on myös, että poliisi ei kuitenkaan voi tehdä virka-apupyyntöä muulle kuin viranomaiselle”, sanoo Laiho.

Ihmisen puuttumista villieläinten hyvinvointiin ei pääasiassa tarvita, mutta myös näitä tilanteita ilmenee. Erityisesti loukkaantuneen tai eksyneen villieläimen hyvinvoinnin turvaamiseksi tulisi olla olemassa selkeät eläinpelastuksen vastuujaot.

”Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen ei voi rajoittua vain koti- tai tuotantoeläimiin. On myös pystyttävä auttamaan eläintä silloin, kun se on loukkaantunut tai esim. eksynyt ihmisen toimien vuoksi. Esimerkiksi mursu-tapaus osoitti, että voi kestää kauan ennen kuin löytyy oikea taho ottamaan vastuu tilanteen hoidosta”, Sirén jatkaa.

”Vastuita on selkiytettävä. Ihmisten vaikutusten alaisia eläimiä luonnon eläimiä on autettava sellaisilla menetelmillä mitkä tuottavat niille vähiten kärsimystä. Luonnonvaraisten eläinten auttamiseen nimetyn viranomaisen avulla vältettäisiin asian pallottelu eri tahojen välillä ja asian hoidon pitkittyminen”, edustajat päättävät.

Laiho ja Siren jättivät hallitukselle asiasta toimenpidealoitteen.

Avainsanat

Kuvat

Mia Laiho ja Saara-Sofia Sirén. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Mia Laiho ja Saara-Sofia Sirén. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmä

00102 EDUSKUNTA

http://www.kokoomus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme