Kokoomuksen Mykkänen on pettynyt SDP:n talouslinjauksiin: jatkuva velkaantuminen vie hyvinvointipalvelut haaksirikkoon varmasti

Jaa

Pääministeri Sanna Marin avasi SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa puolueen tulevan vaalikauden talouspolitiikan linjaa. Samalla Marin moitti kokoomuksen talouspolitiikkaa kylmäksi. Kokoomuksen Kai Mykkäsen mukaan mikään ei ole niin kylmää kuin ajaa hyvinvointipalvelut varmaan haaksirikkoon jatkuvalla velkaantumisella.

Kai Mykkänen. Kuvaaja: Kristian Tervo.
Kai Mykkänen. Kuvaaja: Kristian Tervo.

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin mukaan julkista taloutta tulee vahvistaa. Hän ei kuitenkin puheessaan kertonut kuinka paljon, miten tai millaisella aikataululla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen huomauttaa, että esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan julkinen talous on ajautumassa kohti haaksirikkoa, jos suuntaa ei muuteta. VATT:n mukaan odotuksia nopeampi talous- tai työllisyyskasvu ei yksin riitä, vaan menoista joudutaan tinkimään.

”Varma tapa romuttaa suomalaisille tärkeät hyvinvointipalvelut on jatkaa loputtoman velkaantumisen tiellä. Luulin, että SDP kannattaa hyvinvointivaltiota. Odotin konkreettisia keinoja, mutta tulikin ympäripyöreitä latteuksia. SDP elää haavemailmassa, jossa 145 miljardin euron julkisissa menoissa ei kerta kaikkiaan ole mitään priorisoitavaa”, Mykkänen sanoo.

”Realismilla ei ole ollut kovin suurta roolia demareiden talouspolitiikassa. Ennenkin SDP on halunnut lisätä julkisia menoja sillä perusteella, että papereihin kirjattaisiin ennustettua parempi talous- tai työllisyyskasvu. Demarit haluavat jatkaa vaarallista uhkapeliä raskaasti velkaantuneen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudella”, Mykkänen sanoo.

Marinin mukaan tarvitaan myös menosopeutusta eli leikkauksia. SDP ei kuitenkaan kerro mitä menoja puolue haluaa leikata. Marinin mukaan menoja kuitenkin on lisättävä satoja miljoonia euroja velaksi.

”Velkaantumista kiihdyttäviä menolisäysesityksiä tuli lähes miljardin edestä. Sen sijaan yhtään ehdotusta ei vieläkään kuultu siitä, miten edes nykyinen yli 8 000 miljoonan euron alijäämä katetaan”, Mykkänen huomauttaa.

Marin jatkoi keskustelua talousopeista ja moitti kokoomuksen linjaa vanhentuneeksi.

”On kieltämättä vanha ajatus, että menot eivät voi pysyvästi ylittää tuloja. Marinin omaksumaa uusvasemmistolaista jatkuvaan velkaantumiseen perustuvaa talousoppia on myös kokeiltu muutamissa maissa ja onnistuttu tuhoamaan useiden sukupolvien hyvinvointi. Vanhassa vara parempi”, Mykkänen sanoo.

Marinin mukaan SDP tavoittelee työllisyysasteen nostamista 80 prosenttiin seuraavalla vaalikaudella.

”Tavoitteen saavuttaminen tarkoittaisi työllisten määrän kasvua nykytasoon nähden reilun 150 000 työllisen verran. Kun tällaisia tavoitteita asettaa, olisi hyvä kertoa edes yksi keino. Viimeisin hallituksen päätös työllisyyden suhteen oli perua ansioturvan työssäoloehdon euroistaminen. Suunta on siis täysin päinvastainen tavoitteeseen nähden”, Mykkänen sanoo.

Tutkitusti toimivia keinoja ovat esimerkiksi kannustinloukkujen purkaminen ansioturvasta ja velvoittavuuden lisääminen koko tulonsiirtojärjestelmään. Kokoomuksen mielestä jokaisen työikäisen ja työkykyisen tulee olla töissä. Työttömyysturvan uudistaminen vahvistaa julkista taloutta ja lisää kotitalouksien tuloja.

”Marin alleviivasi luottamuksen ilmapiirin merkitystä tavoitteiden saavuttamiseksi. Luottamusta ei herätä se, että demarit aikovat säästää menoja lisäämällä. Luottamus ja toivo tulevaisuuteen syntyy siitä, että on rohkeutta esittää konkreettinen polku velkaantumisen lopettamiseksi”, Mykkänen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kai Mykkänen. Kuvaaja: Kristian Tervo.
Kai Mykkänen. Kuvaaja: Kristian Tervo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme