Kokoomuksen Timo Heinonen on pettynyt ministeri Saarikon budjettiesitykseen: “Tämänkin vaalibudjetin kuittaa lopulta veronmaksaja”

Jaa
Heinonen ihmettelee Keskustalaisen ministerin nuivaa suhtautumista tuloverojen keventämiseen. Kansanedustajan mukaan hallitus ei pysty tekemään merkittäviä veronkevennyksiä, koska se ei pysty asettamaan menoja tärkeysjärjestykseen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinosen mukaan Suomen tulisi ratkoa nyt julkisen talouden kestävyysvajeen, hintojen nousun ja hiipuvan kasvun kolmoisongelmaa, mutta valtiovarinministeri Saarikon esitys talousarvioksi jää lähtötelineisiin.

“Veronkevennykset ovat rakenteellinen keino luoda kasvudynamiikka talouteen samalla, kun työ- ja eläketulosta jäisi enemmän ihmisille käteen. Hintojen nousua saataisiin kompensoitua kaikille ja samalla voisimme nauttia myönteisistä kannustinvaikutuksista”, Heinonen sanoo.

“Tärkeintä olisi saada Suomeen hyvät edellytykset yrittää ja tehdä työtä. Ylikireän verokiilan vuoksi työnantajalle sivukulut luovat kustannuksia. Palkansaajan näkökulmasta työn tekemättä jättäminen on liian usein taloudellisesti järkevämpää. On vaikea keksiä parempaa hetkeä veronkevennyksille, kun tilannetta, jossa kasvuennusteet taittuvat punaiselle ja hintojen nousu kaventaa kulutusmahdollisuuksia”, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan hallitus ei ole kolmeen vuoteen pystynyt asettamaan menoja tärkeysjärjestykseen, eikä ministeri Saarikon tiedotustilaisuus anna aihetta olettaa muuta tälläkään kertaa.

“Valtiovarainministeri puhui hyvin julkisen talouden kestävyyden tärkeydestä. Budjettiehdotus ei kuitenkaan sisällä keinoja hyvinvointipalveluiden rahoituspohjan vahvistamiseksi. Mitään keinoja ei ole. Vasemmistohallituksen vaalibudjettiriihestä on odotettavissa lähinnä vain uusia menoja. Kaikki velaksi”, Heinonen sanoo.

“Siinä ministeri Saarikko on myös oikeassa, että hyvistä työllisyysluvuista huolimatta julkisen talouden pysyvän alijäämän hoitaminen edellyttää yhä lisää työtä. Valtiontalouden tarkastusvirastoa myöten onkin todettu, ettei hallitus ole pääsemässä työllisyyspäätöksissä edes omiin tavoitteisiinsa. Sopii kysyä miksi Saarikon ehdotus ei sisällä työllisyyttä vahvistavia uudistuksia?”, Heinonen kysyy.

Heinosen mukaan sitä enemmän on mahdollisuuksia lievittää hintojen nousun aiheuttamia taloudellisia ongelmia kotitalouksille, mitä enemmän saataisiin aikaan julkista taloutta ja kasvua pysyvästi vahvistavia uudistuksia.

“Mittaviinkin veronkevennyksiin tai panostuksiin on varaa niin paljon, kun hallitus pystyy asettamaan muita menoja tärkeysjärjestykseen. Kokoomus on esittänyt vuosi toisensa jälkeen, miten veronkevennykset voidaan rahoittaa samalla, kun julkista taloutta vahvistetaan. Niin tulemme tekemään myös tänä vuonna. Hallitus sen sijaan toteuttaa kaiken velaksi. Tämänkin vaalibudjetin kustantaa lopulta veronmaksaja”, Heinonen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 37 kansanedustajallaan kolmanneksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme