Kokoomuksen Valkonen vaatii riippumatonta selvitystä Uniper-sotkusta

Jaa
Kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen vaatii Uniper-tapahtumista riippumattoman selvityksen käynnistämistä.
Ville Valkonen.
Ville Valkonen.

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen vaatii Uniper-tapahtumista riippumattoman selvityksen käynnistämistä.

”Kyseessä on taloushistoriamme suurimpia valtionyhtiötä koskettavia katastrofeja. Fortumilta paloi Uniper-retkeen vähintään vajaat kuusi miljardia. Menetetyt vaihtoehtoiset tuotot huomioiden summa on paljon suurempi! Kriisin hoito herättää vakavia kysymyksiä siitä, onko toimittu huolellisesti ja säntillisesti. Tapahtumien kulku ja hoitaminen on selvitettävä perinpohjin, eikä siihen riitä valtioneuvoston tai yhtiön omat selostukset. On käynnistettävä riippumaton, yhtiön ulkopuolinen ja perinpohjainen selvitys”, Valkonen linjaa.

Kansanedustajan mielestä selvityksen voisi teetättää esimerkiksi eduskunnan tarkastusvaliokunta tai oikeuskanslerinvirasto. Hän muistuttaa, että aikanaan Soneran UMTS-kaupoista tehtiin kaksikin selvitystä, toinen oikeuskanslerinvirastossa ja toinen liikenne- ja viestintäministeriössä.

Valkonen toteaa, että yhtiön johtoa sitoo osakeyhtiölain huolellisuusvelvoite, virkamiehiä virkavastuu ja ministereitä ministerivastuu. Hän pitää selvitystä tärkeänä vastuukysymysten lisäksi myös sen takia, että sitä voidaan käyttää kehittämään valtion omistajaohjauspolitiikkaa jatkossa.

Valkonen kummastelee erityisesti pääministeri Marinin toimintaa kesällä. Pääministerin passiivisuus herättää Valkosen mielestä vakavia kysymyksiä siitä, hoidettiinko suomalaisten kansallisvarallisuutta parhaalla mahdollisella huolellisuudella ja määrätietoisuudella.

”Heinäkuussa Suomen edun mukaisia ratkaisuja olisi voinut vielä edistää lukuisilla yhtiöön ja laajempaan juridiseen tai poliittiseen harkintaan perustuvilla toimilla. Miksei pääministeri keskeyttänyt edes lomaansa ja keskittynyt asiaan yhdessä talouspoliittisen ministerivaliokunnan ja eduskunnan talousvaliokunnan kanssa? Miksei valtio-omistaja resursoinut neuvotteluja riittävästi ja vaan lähetti paikalle riittämättömän neuvotteludelegaation? Miksei pääministeri itse osallistunut aktiivisemmin neuvotteluihin, joissa selvästi oli valtava kansallinen etu ja joissa oli keskeisiä juridisia ja poliittisia ulottuvuuksia?” Valkonen kysyy.

Valtio on selvästi Fortumin suurin omistaja enemmistöosuudella, mutta suurimpien omistajien joukossa on myös muun muassa suomalaisia työeläkeyhtiöitä ja muita tahoja. Lisäksi Fortumia omistavat lähes 200 000 suomalaista piensijoittajaa.

”Valtion omistajapolitiikkaan tarvitaan lisää rotia. Uniper-tapahtumaketju on tärkeää setviä kunnolla myös tulevaisuutta varten. Valtio on edelleen suuromistaja kymmenissä yhtiöissä”, Valkonen kiteyttää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ville ValkonenKansanedustaja

(Varsinais-Suomi)

Puh:044 567 2201

Kuvat

Ville Valkonen.
Ville Valkonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmä



http://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Väyrynen: Vuokralääkäritoiminta kaipaa rotia11.4.2024 11:16:07 EEST | Tiedote

Henkilöstöpula on hyvinvointialueiden kestomurheita. Alueilla joudutaan turvautumaan kalliisiin vuokrapalveluihin, jotta pystytään vastaamaan hoitotakuun määräaikoihin ja varmistamaan riittävät palvelut asiakkaille. Kalliiden vuokralääkäripalveluiden käyttö on osaltaan pahentanut hyvinvointialueiden alijäämiä. Eräiden arvioiden mukaan alueet käyttivät vuonna 2023 jopa 700 miljoonaa euroa vuokrahenkilöstöön. Hyvinvointialueiden alijäämä oli viime vuoden tilinpäätösennakoiden perusteella yli 1,35 miljardia euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye