Kokoomuksen Vestman: Hallitus heikentää kotitalouksien ja pienyritysten suojaa sähkön kiskurihintoja vastaan – ”Pörssisähköpykälälle stoppi”

Jaa

Kansanedustaja Heikki Vestman kritisoi sähkömarkkinalain muutosesitystä, jossa annetaan sähköyhtiöille oikeus tarjota ainoana toimitusvelvollisuustuotteena pörssisähköä. Vestman vaatii hallitusta korjaamaan esityksen, koska se heikentää kuluttajien ja pienyritysten suojaa korkeita sähkön hintoja vastaan ja on pahoin ristiriidassa hallituksen omien puheiden kanssa.

Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen kansanedustaja ja energiajuristi Heikki Vestman sanoo, että hallituksen tuore sähkölakiesitys heikentää kotitalouksien ja pienyritysten suojaa sähkön kiskurihinnoilta. Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen sähkömarkkinalain uudistamisesta. Yhtenä muutoksena sähköyhtiöille annetaan oikeus tarjota jatkossa ainoana toimitusvelvollisuustuotteena pörssisähköä.

”Nykylain mukaan toimitusvelvollisuussähkön on oltava kohtuuhintaista. Tämä on ainoa pykälä, johon kotitaloudet ja pienyritykset ovat voineet vedota sähkön kiskurihintoja vastaan. Energiavirasto onkin onneksi ottanut tutkittavaksi useita tapauksia, joissa sähköyhtiöt ovat lopettaneet kohtuuhintaiset toimitusvelvollisuussopimukset ja alkaneet myymään vain pörssisähköä. Nyt hallitus on viemässä tämänkin pienen suojan pois. Täysin järjetöntä”, Vestman sanoo.

Vestmanin mukaan pörssisähköpykälän sijaan tarvittaisiin toimitusvelvollisuussähkön hintakattopykälä. Myös hallituspuolueet ovat vaatineet hintakattoa.

”Hallituksen lupaukset ja teot ovat ristiriidassa. Puhutaan pokkana hintakatosta mutta tuodaankin eduskuntaan pörssisähköpykälä. Toimitusvelvollisuussähkölle pitäisi sen sijaan säätää määräaikainen hintakatto esimerkiksi 14-19 senttiä kilowattitunnilta, kuten olen esittänyt. Pörssisähkö ainoana toimitusvelvollisuustuotteena tarkoittaa sähköyhtiöiden riskien siirtämistä sähkönkäyttäjille. Pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto joillekin, mutta kaikki eivät voi tai halua sen riskejä kantaa. Herääkin kysymys, kenen etua tämä hallitus ajaa: sähköyhtiöiden vai suomalaisten perheiden ja yritysten?”, Vestman kysyy.

Vestman on muutoinkin pettynyt hallituksen saamattomuuteen kotitalouksien ja yritysten tukemisessa korkeiden sähkön hintojen keskellä.

”Suomalaiset perheet ja yritykset kurjistuvat korkeiden sähkölaskujen kanssa, kun sähkömarkkina on mennyt rikki. Me kokoomuksessa olemme esittäneet jo alkusyksyllä tukun konkreettisia toimia suomalaisten auttamiseksi. Sähkön hinta pitäisi järjestelmätason muutoksilla saada laskettua, jolloin tulonsiirtoja ei tarvittaisi. Järjestelmän kestävyyttä lisäävien uudistusten sijaan hallitus on syksyn aikana valmistellut kuluttajien asemaa heikentävän pörssisähköpykälän. Käsittämätöntä toimintaa”, Vestman toteaa.

Hallituksen esitys sähkömarkkinalain muuttamisesta eduskunnan internetsivuilla: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_318+2022.aspx

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme