Kokoomuksen Wallinheimo valtiovarainministeriön ehdotuksista: “Kilpailu on ylivoimainen lääke valtion velkaan ja kotitalouksien kukkaroon”

Jaa
Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ottaisi valtiovarainministeriön ehdotukset julkisten hankintojen kehittämisestä sellaisenaan seuraavan hallituksen työlistalle. Wallinheimon mukaan kilpailun edistämisestä saadaan hyötyä niin valtion velkaan kuin kotitalouksien kukkaroon.

Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Valtiovarainministeriö julkisti julkisten hankintojen asiantuntijoiden keinovalikoiman julkisten hankintojen tehostamiseksi 23.2.2023. Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo näkee julkisten hankintojen reilun kilpailun edistämisessä lukuisia hyötyjä.

“Yksityisen sektorin kanssa tehtävä yhteistyö auttaa meitä turvaamaan hyvinvointipalvelut kustannustehokkaasti. Kilpailun lisääminen on avainasemassa. Konkreettiset esitykset toimenpiteistä ovat erittäin tervetulleita”, Wallinheimo sanoo.

Wallinheimon mukaan julkisen velkaantumisen taittamiseksi juustohöylää parempi keino on löytää uusia tehokkaampia toimintatapoja julkisten palveluiden tuottamiseen. Kokoomuksen talouspoliittisessa ohjelmassa arvio hankintojen säästöpotentiaalista oli Wallinheimon mukaan yhtä suuri kuin valtiovarainministeriön tuoreessa arviossa.

“Hyvä huono esimerkki säästöjen teon tavasta on hallituksen läpi viemä sote-rahoituksen juustohöylämalli. Sen sijaan tulisi antaa keinoja julkisten palveluiden kustannustehokkuuden parantamiseksi ja uudistamiseksi. Kilpailutuksen parantaminen on konkreettinen ja laajasti tutkittu toimiva keino. Kilpailua lisäämällä velkaantumista voidaan taittaa puolella miljardilla tinkimättä palvelutasosta”, Wallinheimo sanoo.

Wallinheimon mukaan keskeisimmät muutokset julkisten hankintojen kehittämiseksi ovat kilpailutusten tarjoajien määrän lisääminen ja ilman kilpailua tehtävien sidosyksikköhankintojen vähentäminen. Käytännössä tarvitaan lakimuutosten lisäksi myös hankintaosaamisen lisäämistä ostajien puolella.

“Jos yksittäiset hankinnat saadaan tehtyä tehokkaammin ja niihin enemmän kilpailua, ovat kerrannaisvaikutukset valtavat. Tämä tarkoittaa lainsäädännön kehittämisen lisäksi myös markkinavuoropuhelun lisäämistä. Ostajien pitää ymmärtää enemmän markkinoita, ja tarjoajien pitää ymmärtää enemmän julkissektorin tarpeista”, Wallinheimo sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on Wallinheimon mukaan julkaisemassa laajan ohjelman reilun kilpailun edistämiseksi 2.3. Ohjelmassa kerrotaan myös kokoomuksen näkemykset julkisten hankintojen kehittämisestä.

“Kodeissa ympäri Suomen pohditaan nyt hintojen nousun vaikutuksia. Bussiliikenteen kilpailun lisääminen toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten kilpailu tuo suoraa hyötyä kuluttajan kukkaroon. Kun linja-autoliikenteeseen syntyi kilpailua, laskivat bussi- ja junalippujen hinnat kymmeniä prosentteja”, Wallinheimo sanoo.

“Ilmaisia lounaita on harvassa, mutta kilpailun harkittu lisääminen on yksi sellainen. Seuraavan hallituksen tulee ottaa reilun kilpailun lisääminen laaja-alaisesti yhdeksi keskeisimmistä hankkeista. Reilu kilpailu on ylivoimainen lääke kotitalouksien kukkaroon ja valtion velkaan”, Wallinheimo päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat


Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Vestman: EU:n pakkoremonttidirektiivi on Suomen perustuslain vastainen – ”Osa suomalaismepeistä polki omaisuudensuojaa”17.3.2023 11:56:17 EET | Tiedote

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja, Kokoomuksen kansanedustaja, energiajuristi Heikki Vestman sanoo, että EU-komission ajama rakennusten energiatehokkuusdirektiivi on nykymuodossaan Suomen perustuslain vastainen. Hän pitää käsittämättömänä, että osa Suomen mepeistä äänesti suomalaisten omaisuudensuojaa rikkovan direktiiviehdotuksen puolesta Euroopan parlamentissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme