Aluehallintovirasto

Kokoontumisrajoituksia lievennetään Etelä-Suomessa 2.6. - mm. pääkaupunkiseudulla isojakin ulkotilaisuuksia voi järjestää tilat lohkomalla, Etelä-Karjalassa kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksiä kokoontumisrajoituksista Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille. Etelä-Karjalassa kokoontumisrajoitukset puretaan kokonaan suotuisan epidemiatilanteen ansiosta, Helsingin ja Uudenmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla rajoituksia lievennetään sosiaali- ja terveysministeriön uusimman ohjauksen ja epidemiatilanteen mukaisesti.

Uudet kokoontumisrajoitukset noudattelevat sosiaali- ja terveysministeriön 27.5. antamaa ohjeistusta, ja niissä on huomioitu sairaanhoitopiirien johtamien koronakoordinaatioryhmien tuoreimmat tilannekuvat. Länsi-Uusimaa (pois lukien Espoo ja Kauniainen) ja Itä-Uusimaa ovat kiihtymisvaiheessa ja muu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alue eli pääkaupunkiseutu, Kerava ja Keski-Uusimaa ovat leviämisvaiheessa. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alue on leviämisvaiheessa. Etelä-Karjalassa epidemia on laantunut perustasolle.

Aluehallintoviraston kokoontumisrajoitukset koskevat yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Päätösten mukaiset rajoitukset tulevat voimaan 2.6.2021, ja ne on lueteltu alla:

Pääkaupunkiseutu (Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa) ja Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alue:

 • Sisätiloissa voi järjestää enintään kymmenen hengen kokoontumisia.
 • Sisätiloissa järjestettävissä kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus säilyttää turvavälit eli välttää lähikontakti toisiinsa. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.
 • Rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää enintään 50 (viidenkymmenen) hengen kokoontumisia. Tätä suurempiakin kokoontumisia voi kuitenkin järjestää, jos tilassa on käytettävissä useita katsomolohkoja tai yleisölle tarkoitettuja rajattavissa olevia alueita.
  • Kussakin lohkossa saa olla enintään 50 (viisikymmentä) henkilöä.
  • Lohkojen välille on järjestettävä selkeä suojavyöhyke, ja jokaiselle lohkolle täytyy olla omat kulkureitit, palvelut (kuten mahdolliset tarjoilupalvelut ja saniteettitilat) sekä tapahtumahenkilökunta.
 • Lisäksi kaikenkokoisissa ulkotilaisuuksissa asiakkaille tai osallistujille täytyy varmistaa mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.
 • Kaikenkokoisten kokoontumisten järjestelyissä sekä sisä- että ulkotiloissa on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.
 • Lisäksi on noudatettava lain hygieniavaatimuksia esimerkiksi asiakkaille tarjottavasta mahdollisuudesta käsien puhdistamiseen ja oleskelun väljästä järjestämisestä.
 • Kokoontumisrajoitukset ovat voimassa Hus-alueella edellä luetelluissa kunnissa 2.-22.6.2021 ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 2.-30.6.2021.

Sisätiloissa myös laajasti muussa toiminnassa on taattava turvavälit asiakkaille

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myös tehnyt edellä luetelluilla alueilla tartuntatautilain muutoksen myötä uuden määräyksen, jonka mukaan sekä yksityisen että julkisen sektorin toimijoiden on varmistettava laajasti erilaisten sisätilojen käytössä, että osallistujilla tai asiakkailla on mahdollisuus säilyttää turvavälit eli välttää lähikontakti toisiinsa. Määräys koskee sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta. Ns. korkean tartuntariskin tiloissa, kuten sisäliikuntatiloissa, määräystä on noudatettava, vaikka asiakkaita olisi samanaikaisesti vähemmänkin. Lisäksi ulkotiloissa, joissa on yli 50 asiakasta samanaikaisesti, on varmistettava, että asiakkaat voivat välttää fyysisen kontaktin toisiinsa, mutta tietyn mittaista turvaväliä ei ulkotiloissa enää vaadita.

Määräyksellä parannetaan terveysturvallisuutta toiminnassa, johon kokoontumisrajoitukset eivät ulotu. Määräys perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d ja on voimassa Päijät-Hämeessä 2.-30.6.2021 ja Hus-alueella edellä luetelluissa kunnissa 2.-22.6.2021.

Itä-Uudenmaan kunnat (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Porvoo ja Sipoo) ja Länsi-Uudenmaan kunnat pois lukien Espoo ja Kauniainen (eli Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti):

 • Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
 • Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus säilyttää turvavälit eli välttää lähikontakti toisiinsa. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.
 • Yli 50 (viidenkymmenen) henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.
 • Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 (viisikymmentä) henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.
 • Lisäksi on noudatettava lain hygieniavaatimuksia esimerkiksi asiakkaille tarjottavasta mahdollisuudesta käsien puhdistamiseen ja oleskelun väljästä järjestämisestä.
 • Kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 2.6.-22.6.2021.

Tartuntatautilain pykälän 58 d mukainen turvavälipäätös on jo aiemmin kumottu Hangon, Karkkilan, Lohjan ja Raaseporin kuntien alueilta. 2.6. alkaen se kumotaan myös muiden Länsi-Uudenmaan kuntien eli Inkoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Vihdin sekä Itä-uudenmaan kuntien osalta.

Etelä-Karjalassa huomioitava yleiset hygieniavaatimukset tilojen käytössä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 1.6.2021 myös kumoamispäätöksen, jonka myötä Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella ei ole 2.6. alkaen enää voimassa kokoontumisrajoituksia. Rajoitukset voidaan purkaa, koska alueen epidemiatilanne on rauhoittunut ja siirtynyt perustasolle.

Laajasti erilaisten asiakastilojen käytössä on kuitenkin edelleen huomioitava tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset yleiset hygieniavaatimukset, joiden mukaan mm. asiakkaille on tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen tai desinfiointiin, asiakaspaikat on järjestettävä mahdollisimman väljästi ja asiakkaita on ohjeistettava hyvistä käytännöistä, joilla terveysturvallisuutta parannetaan.

Lain hygieniavaatimukset ovat voimassa koko Suomessa suoraan tartuntatautilain perusteella ja velvoittavat laajasti erilaisten asiakas- ja toimitilojen käytöstä vastaavia toimijoita niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Vaatimuksia on siis noudatettava myös mm. niissä Uudenmaan kunnissa, joissa ei ole voimassa aluehallintoviraston määräystä lähikontaktien välttämisen varmistamisesta.

Ravintolatoiminnan koronarajoituksista säädetään erikseen tartuntatautilain pykälässä 58 a, jossa kuvattuja rajoituksia hallitus tarkentaa ja lieventää asetuksilla. Aluehallintovirasto ei tee päätöksiä ravintolatoiminnan koronarajoituksista, mutta näitä on noudatettava myös ravintolassa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa.

Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson tilannetta arvioidaan vielä tällä viikolla

Aluehallintoviraston päätökset kokoontumisrajoituksista ja turvavälien mahdollisuuden varmistamisesta ovat Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueilla tällä hetkellä voimassa 15.6.2021 asti. Päätösten mahdollisia muutostarpeita ja jatkoa arvioidaan alueellisten koronakoordinaatioryhmien tilannekuvakokouksissa ja asiasta tiedotetaan myöhemmin tällä viikolla.

 

Lisätietoa:

Medialle:

 • aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi
 • ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme