Suomen riistakeskus

Kolaroitko hirvieläimen kanssa? Soita 112!

Jaa
Soita aina yleiseen hätänumeroon 112, jos kolaroit hirvieläimen kanssa. Kolaripaikan merkitseminen auttaa suurvirka-avun (SRVA) loukkaantuneen eläimen jäljille.

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta pitää aina ilmoittaa hätäkeskukseen. Helpoiten se onnistuu puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Soitto hätäkeskukseen käynnistää tapahtumaketjun, jonka päätteeksi poliisin virka-apuna toimiva riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu (SRVA) käy noutamassa kuolleen eläimen tai käynnistää loukkaantuneen eläimen jäljestyksen.

Hirvieläinkolarin sattuessa:

  1. Huolehdi loukkaantuneista
  2. Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä varoituskolmiolla
  3. Soita 112
  4. Merkitse onnettomuuspaikka

Tarkka tieto onnettomuuspaikasta on eläimen kohtalon selvittämisen kannalta tärkeää. Kolaripaikan voi merkitä riista.fi -sivuilta ladattavalla riistaonnettomuusmerkillä.

– Onnettomuuspaikan merkinnässä luovuus on sallittua. Autosta löytyvä muovipussi tai muun vastaavan esineen kiinnittäminen tienlaitaan näkyvälle paikalle eläimen poistumissuunnan puolelle riittää, riistasuunnittelija Reima Laaja Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Toisinaan kolarista pienen hirvieläimen kanssa ei ilmoiteta. Syynä voi olla ajoneuvolle aiheutuneet vähäiset vahingot. Ehjä auto ei kuitenkaan aina tarkoita eläimen selviytymistä vähillä vaurioilla. Ilman ilmoitusta eläintä ei osata etsiä ja pahimmillaan sen kohtalona on hidas kuolema.

– SRVA-toimijat pyrkivät tarkastamaan onnettomuuksissa osallisena olleen eläimen kunnon. Käytännössä he jäljestävät hirvieläintä koirien avulla ja yrittävät saada havaintoja eläimen liikkeistä ja loukkaantumisasteesta. Pahoin loukkaantuneet eläimet joudutaan lopettamaan eläinsuojelullisista syistä, Laaja sanoo.

Touko-kesäkuussa liikenneonnettomuuksia aiheuttavat emojensa vieroittamat nuoret hirvieläimet. Ne etsivät omia elinalueitaan ja saattavat eksyvät taajamiin ja vilkkaasti liikennöidyille alueille.

Tutustu SRVA-toimintaan, katso esittelyvideo

Lataa ja tulosta autoosi riistaonnettomuusmerkki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme