Finnvera Oyj

Kolmannes Etelä-Pohjanmaan pk-vientiyrityksistä uskoo viennin kasvuun – Pohjoismaat tärkeä markkina-alue

Jaa

Viennin arvo kasvaa tulevan vuoden aikana. Näin uskoo kolmannes Etelä-Pohjanmaalla kansainvälisesti toimivista ja vientiä tekevistä pk-yrityksistä. Vielä useampi yrityksistä aikoo lisätä panostuksia kansainvälistymiseen. Tämä selviää syksyn Pk-yritysbarometrista.

Pk-yritysten viennin kasvattaminen on Suomen talouden ja yritysten kasvun kannalta erittäin tärkeä tavoite, jota Team Finland -verkosto edistää konkreettisilla kansainvälistymispalveluilla, verkoston tarjoamalla tuella ja rahoituksella.

Kolmella neljästä maakunnan pk-yrityksestä viennin markkina-alueet ovat Pohjoismaissa tai muissa EU-maissa. Eteläpohjalaiset vientiyritykset nimeävät markkinoikseen myös muun muassa Venäjän, Yhdysvallat ja Kiinan.

−Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva erityisesti silloin, kun markkinat ovat kaukana, vähemmän tunnettuja ja kun niihin liittyy esimerkiksi kaupallisia tai poliittisia riskejä. Vastaamme muun muassa sellaisiin kysymyksiin kuin miten pk-yritys löytää oikeille markkinoille, miten lähetystöverkosto voi auttaa yksittäistä yritystä, miten vienti rahoitetaan ja mitä tehdä, kun eteen tulee haasteita, sanoo Team Finland -suurlähettiläs Juha Markkanen ulkoministeriöstä.

Etelä-Pohjanmaalla runsaalla puolella suoraa vientitoimintaa harjoittavista pk-yrityksistä viennin osuus kokonaisliikevaihdosta on alle 9 prosenttia.

−Pk-yritysbarometri osoittaa, että Etelä-Pohjanmaalla suoraa vientiä tekevien pk-yritysten määrä on suhteellisesti hieman pienempi kuin valtakunnallisesti. Etelä-Pohjanmaalla suoraa tavaravientiä tekevien pk-yritysten osuus on kuitenkin suhteessa selvästi suurempi kuin koko maan tasolla. Palveluviennissä maakunta ei vielä yllä samalle tasolla kuin valtakunnallisesti, sanoo Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.

Eteläpohjalaisten pk-yritysten kiinnostus vientiä kohtaan ilahduttavasti kasvussa

Kansainvälistymispalvelujen ja erityisesti rahoituspalvelujen alhainen käyttö kertoo myös siitä, että pk-yritykset eivät välttämättä tunne kaikkia tarjolla olevia palveluja. Tietoisuutta lisätään Team Finland -toimijoiden Pk-yritykset maailmalle -kiertueella, joka tulee Seinäjoelle 22.10.2019. Tilaisuudessa alueen yritykset kertovat kokemuksistaan ja toimijat, Business Finland, ELY-keskus, Finnvera, Kauppakamari, Yrittäjät ja ulkoministeriö, palveluistaan.

– Eteläpohjalaisten pk-yritysten kiinnostus vientiä kohtaan on ilahduttavasti kasvussa. Jotta kiinnostus yhä useammin muuttuisi onnistuneiksi ja kannattaviksi vientikaupoiksi, tarvitaan myös tietoa muun muassa eri rahoitusvaihtoehdoista, kauppatavoista, toimituslausekkeista ja keinoista turvata omat saatavat. Tietoa on hyvin saatavilla eri palveluntarjoajilta, sanoo Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen.

– Kansainvälistymisessä ja viennissä rahoituksen riittävyys on keskeinen tekijä. Rahoitusta tarvitaan tuotteiden valmistukseen ja valmistuksen ajalle, mutta yhä useammin rahoitus voi olla osa kauppaneuvotteluja. Ostajalle voi tarjota tuotteen lisäksi maksuaikaa, mikä parantaa vientiyrityksen kilpailuasemaa. Tämän tiedostaminen myös pk-yrityksissä voi olla avain kasvattaa pk-yritysten vientiä, jatkaa Finnveran aluepäällikkö Kari Hytönen, joka kertoo tilaisuudessa viennin rahoituksesta ja riskeiltä suojautumisesta.

Business Finlandilta eniten rahoitusta saivat Etelä-Pohjanmaalla viime vuonna teollisuuden toimialat sekä informaatioala. Teollisuuden osuus oli yli puolet koko myönnetystä rahoituksesta.Business Finlandin myöntämä rahoitus Etelä-Pohjanmaalla toimiville yrityksille ja muille toimijoille oli viime vuonna noin 5,3 miljoonaa euroa. Lähes koko potti kohdistui yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yritysrahoituksesta reilu puoletsuuntautui pk-yrityksille. Startup -yritysten rahoitusosuus oli noin 1,7miljoonaa euroa.

Tervetuloa Seinäjoki Areenalle (B-halli B90, Kirkkokatu 23, Seinäjoki) kuulemaan pk-yrityksille suunnatuista rahoitus- ja verkostoitumismahdollisuuksista ti 22.10.2019 klo 9-12.15. Toimituksenne edustaja on lämpimästi tervetullut tilaisuuteen.

Tilaisuudessa kuullaan lukuisten paikallisten yrittäjien ja Team Finland -verkoston asiantuntijoiden näkemyksiä ja kokemuksia kansainvälistymisestä. Koko tilaisuuden ohjelma löytyy täältä.

Lisätiedot ja mahdolliset haastattelutoiveet:

Thomas Palmgren, kansainvälisten suhteiden johtaja, Suomen Yrittäjät, puh. 050 500 3384, thomas.palmgren@yrittajat.fi

Juha Markkanen, Team Finland -suurlähettiläs, ulkoministeriö, 050 3271 314, juha.markkanen@formin.fi.

Pertti Kinnunen, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari, 040 5340 875, pertti.kinnunen@kauppakamari.fi

Kari Hytönen, aluepäällikkö, Finnvera, 029 460 2351, kari.hytonen@finnvera.fi

Riikka Ylikangas, Team Finland koordinaattori, Etelä-Pohjanmaa, 050 3960 892, riikka.ylikangas@ely-keskus.fi

Team Finland -verkoston järjestämä Pk-yritykset maailmalle -kiertue kattaa syksyllä 2019 viisi paikkakuntaa, joista edessä ovat Seinäjoki 22.10., Lappeenranta 5.11. ja Mikkeli 26.11. Kiertue alkoi Porvoosta 11.9. ja Turusta 3.10. Team Finland on yrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Verkosto pyrkii tarjoamaan yrityksille sujuvan palveluketjun neuvonnasta rahoitukseen. www.team-finland.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus 1/2020: Venäjän kasvuodotukset vaatimattomat, Kaakkois-Aasian seuraava nousija voi olla Uzbekistan8.1.2020 13:00:00 EETTiedote

Venäjä on perinteisesti ollut Suomen keskeisiä vientimarkkinoita, mutta markkinoiden epävarmuus ja viime vuosina kaupalle asetetut pakotteet puolin ja toisin ovat hidastaneet vientiä Venäjälle. Uzbekistan ja Kazakstan puolestaan ovat Keski-Aasian nousevia talouksia, joita kohtaan kiinnostus on Suomessa kasvussa. Suomalaisyritysten kannattaa hyödyntää vientipotentiaali. Finnveralla on mahdollisuus rahoittaa suomalaisyritysten vientiä maihin taloudellisista tai poliittisista epävarmuuksista huolimatta. Finnveran vuoden 2020 ensimmäisen Maat ja markkinat -katsauksen aiheena ovat Venäjä, Uzbekistan ja Kazakstan.

Kolmannes Etelä-Savon pk-yrityksistä uskoo viennin arvon kasvavan tulevana vuonna – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla19.11.2019 10:30:00 EETTiedote

Joka viides vienti- ja ulkomaanmarkkinoilla toimivista Etelä-Savon pk-yrityksistä aikoo tulevana vuonna lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen. Kolmannes yrityksistä uskoo vientinsä arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä. Julkisten kansainvälistymispalvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Finnvera: Funding enables export companies’ foreign trade14.11.2019 10:01:21 EETPress release

Finnvera’s funding has succeeded as planned this year. In October Finnvera, a Finnish state-owned specialised financing company, issued a USD 1 billion bond and in April a EUR 1 billion bond. Both of the issues’ order books were twice oversubscribed. Finnvera’s annual funding needs amount to some two billion euros. The goal is to obtain funding from capital market to enable Finnvera to provide competitive export credits to customers of Finnish export companies. Arranging financing to Finnish exporters’ foreign customers may play a crucial part in closing an export deal.

Finnvera: Varainhankinta mahdollistaa kauppoja vientiyrityksille14.11.2019 10:00:35 EETTiedote

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran varainhankinta on onnistunut suunnitellusti tänä vuonna. Finnvera laski lokakuussa liikkeeseen 1 miljardin Yhdysvaltain dollarin joukkovelkakirjalainan ja huhtikuussa 1 miljardin euron joukkovelkakirjalainan. Molemmat ylimerkittiin kaksinkertaisesti. Finnveran rahoitustarpeet ovat olleet vuosittain noin kaksi miljardia euroa. Varainhankinnan päämääränä on kilpailukykyisen rahoituksen mahdollistaminen suomalaisten vientiyritysten asiakkaille. Ostajarahoituksen järjestäminen ulkomaisille ostajille on usein edellytys vientikaupan syntymiselle.

Puolet Etelä-Karjalan pk-yrityksistä aikoo lisätä panostuksia ulkomaanmarkkinoille – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla29.10.2019 12:00:09 EETTiedote

Noin puolet Etelä-Karjalan pk-vientiyrityksistä aikoo lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen tulevana vuonna ja reilu kolmannes odottaa viennin arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä, mikä näkynee hieman koko maan tasoa korkeampana julkisten kansainvälistymispalvelujen käyttönä. Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus: Ahdinkoon ajautunut Argentiina sai ulkomaiset rahoittajat paniikkiin – Aasiassa kasvu jatkuu25.10.2019 14:30:00 EESTTiedote

Finnvera alkaa julkaista eri markkinoita suomalaisen viennin näkökulmasta luotaavaa Maat ja markkinat -katsausta. Ensimmäinen katsaus keskittyy Aasiaan ja toisaalta Latinalaiseen Amerikkaan. Aasian markkinoilla kasvu jatkuu. Argentiinassa poliittinen epävarmuus on romahduttanut luottamuksen maan talouteen, mikä vaikuttaa myös suomalaisten vientiyritysten mahdollisuuksiin Argentiinassa. OECD-maiden vientitakuulaitokset pudottivat Argentiinan äskettäin heikoimman maksukyvyn luokkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme