Kolmannes Etelä-Savon pk-yrityksistä uskoo viennin arvon kasvavan tulevana vuonna – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla

Jaa

Joka viides vienti- ja ulkomaanmarkkinoilla toimivista Etelä-Savon pk-yrityksistä aikoo tulevana vuonna lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen. Kolmannes yrityksistä uskoo vientinsä arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä. Julkisten kansainvälistymispalvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Pk-yritysten viennin kasvattaminen on Suomen talouden ja yritysten kasvun kannalta erittäin tärkeä tavoite, jota Team Finland -verkosto edistää konkreettisilla kansainvälistymispalveluilla, verkoston tarjoamalla tuella ja rahoituksella.

− Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva erityisesti silloin, kun markkinat ovat kaukana, vähemmän tunnettuja ja kun niihin liittyy esimerkiksi kaupallisia tai poliittisia riskejä. Vastaamme muun muassa sellaisiin kysymyksiin kuin miten pk-yritys löytää oikeille markkinoille, miten lähetystöverkosto voi auttaa yksittäistä yritystä, miten vienti rahoitetaan ja mitä tehdä, kun eteen tulee haasteita, sanoo Team Finland -suurlähettiläs Juha Markkanen ulkoministeriöstä.

− Mikkelin kauppakamariosaston vaikuttamissuunnitelmassa nähdään tärkeänä rohkaista yrityksiä kansainväliseen kasvuun. Alueemme luontaiset vahvuudet, puhdas luonto, vesi ja ruoka, tarjoavat erinomaista pohjaa kaupallistaa näistä vahvuuksista lähtevien toimialojen yrityksiä. Edessä ovat globaalit markkinat. Kansainvälistymisen haasteisiin on maakunnassa entistä aktiivisemmin vastattava ja uskottava omiin vahvuuksiin, toteaa Mikkelin kauppakamariosaston asiamies ja Team Finland Etelä-Savon-alueverkoston puheenjohtaja Esko Pitkänen.

Pohjoismaat, EU ja Venäjä viennin kohteina

Alueen pk-yritysten merkittävimmät vientimarkkinat ovat Pohjoismaat, EU ja Venäjä.

− Kansainvälistymisen aloittaminen on yleensä sitä helpompaa, mitä lähempänä markkinat ovat. Tämän lisäksi Team Finland -verkoston toimijat tarjoavat kattavasti palveluita sekä Suomessa että kohdemaissa, sanoo Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin markkinaneuvonantaja Markku Sirviö

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön Pk-yritysbarometrissa kansainvälisillä markkinoilla toimivien eteläsavolaisten pk-yritysten näkymät ovat verrattain positiiviset. Reilu kolmannes yrityksistä uskoo, että oman yrityksen kannalta suhdannenäkymät tulevat paranemaan lähimmän vuoden aikana.

Myös into lisätä panostuksia kansainvälistymiseen on positiivinen signaali.

− Pk-yritysbarometriin vastanneista Etelä-Savon pk-yrityksistä joka viidennellä on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla. Suoraa palvelujen vientiä ja suoraa tavaroiden vientiä on reilulla kolmanneksella. Osuudet ovat näiltä osin lähes vastaavat kuin koko maassa, mutta alueen tulosten tulkinnassa on huomioitava vastaajamäärien jääminen melko pieniksi, sanoo Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.

Rahoituksen riittävyys keskeistä kansainvälistymisessä ja viennissä

Pk-yritysten tietoisuutta kansainvälistymispalveluista ja viennin rahoituspalveluista pyritään lisäämään tällä hetkellä Team Finland -toimijoiden Pk-yritykset maailmalle -kiertueella, joka tulee Mikkeliin 26.11.2019. Tilaisuudessa oman kansainvälistymistarinansa kertoo PEL-Tuote Oy. Business Finland, Enterprise Europe Network, Finnvera, Suomalais-Ruotsalainen kauppakamari sekä ulkoministeriö kertovat palveluistaan.

– Kansainvälistymisessä ja viennissä rahoituksen riittävyys on keskeinen tekijä. Rahoitusta tarvitaan tuotteiden valmistukseen ja valmistuksen ajalle, mutta yhä useammin rahoitus voi olla osa kauppaneuvotteluja. Ostajalle voi tarjota tuotteen lisäksi maksuaikaa, mikä parantaa vientiyrityksen kilpailuasemaa. Tämän tiedostaminen myös pk-yrityksissä voi olla avain kasvattaa pk-yritysten vientiä, jatkaa Finnveran rahoituspäällikkö Sanni Helppolainen.

Business Finlandilta eniten rahoitusta saivat Etelä-Savossa viime vuonna elektroniikka-ala ja valmistava teollisuus. Business Finlandin myöntämä rahoitus Etelä-Savossa toimiville yrityksille ja tutkimusorganisaatoille vuonna 2018 oli noin 3,2 miljoonaa euroa. Rahoituksesta lähes 90 prosenttia kohdistui yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Pk-yritysten rahoitusosuus oli reilu 2,3 miljoonaa euroa ja siitä startup-yritysten osuus noin 30 prosenttia.

Tervetuloa Mikkelin Mikaeliin(Sointukatu 1, Mikkeli) kuulemaan pk-yrityksille suunnatuista rahoitus- ja verkostoitumismahdollisuuksista ti 26.11. 2019 klo 13-16.30. Toimituksenne edustaja on lämpimästi tervetullut tilaisuuteen.

Tilaisuudessa kuullaan lukuisten paikallisten yrittäjien ja Team Finland -verkoston asiantuntijoiden näkemyksiä ja kokemuksia kansainvälistymisestä. Koko tilaisuuden ohjelma löytyy täältä.

Lisätiedot ja mahdolliset haastattelutoiveet:

Thomas Palmgren, kansainvälisten suhteiden johtaja, Suomen Yrittäjät, puh. 050 500 3384, thomas.palmgren@yrittajat.fi

Juha Markkanen, Team Finland -suurlähettiläs, ulkoministeriö, 050 3271 314, juha.markkanen@formin.fi.

Markku Sirviö, markkinaneuvonantaja, Suomalais-ruotsalainen kauppakamari, +46 76 393 1298, markku.sirvio@finsve.com

Sanni Helppolainen, rahoituspäällikkö, Finnvera, 029 460 2565, sanni.helppolainen@finnvera.fi

Team Finland -verkoston järjestämä Pk-yritykset maailmalle -kiertue on kattanut syksyllä 2019 viisi paikkakuntaa: Porvoo 11.9., Turku 3.10., Seinäjoki 22.10., Lappeenranta 5.11. ja Mikkeli 26.11.Team Finland on yrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Verkosto pyrkii tarjoamaan yrityksille sujuvan palveluketjun neuvonnasta rahoitukseen. www.team-finland.fi

Pk-yritysbarometri on Finnveran, Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön kahdesti vuodessa teettämä kyselytutkimus. Syksyn barometri julkistettiin 11.9. Koko maassa tutkimukseen vastasi yli 6 000 pk-yritystä. Etelä-Savon alueella vastaajia oli 157, joista vientiä ja kansainvälistä liiketoimintaa harjoittaa 28.

Avainsanat

Kuvat

Etelä-Savon yritysten kansainvälinen toiminta. Lähde: Pk-yritysbarometri
Etelä-Savon yritysten kansainvälinen toiminta. Lähde: Pk-yritysbarometri
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus 1/2020: Venäjän kasvuodotukset vaatimattomat, Kaakkois-Aasian seuraava nousija voi olla Uzbekistan8.1.2020 13:00:00 EETTiedote

Venäjä on perinteisesti ollut Suomen keskeisiä vientimarkkinoita, mutta markkinoiden epävarmuus ja viime vuosina kaupalle asetetut pakotteet puolin ja toisin ovat hidastaneet vientiä Venäjälle. Uzbekistan ja Kazakstan puolestaan ovat Keski-Aasian nousevia talouksia, joita kohtaan kiinnostus on Suomessa kasvussa. Suomalaisyritysten kannattaa hyödyntää vientipotentiaali. Finnveralla on mahdollisuus rahoittaa suomalaisyritysten vientiä maihin taloudellisista tai poliittisista epävarmuuksista huolimatta. Finnveran vuoden 2020 ensimmäisen Maat ja markkinat -katsauksen aiheena ovat Venäjä, Uzbekistan ja Kazakstan.

Finnvera: Funding enables export companies’ foreign trade14.11.2019 10:01:21 EETPress release

Finnvera’s funding has succeeded as planned this year. In October Finnvera, a Finnish state-owned specialised financing company, issued a USD 1 billion bond and in April a EUR 1 billion bond. Both of the issues’ order books were twice oversubscribed. Finnvera’s annual funding needs amount to some two billion euros. The goal is to obtain funding from capital market to enable Finnvera to provide competitive export credits to customers of Finnish export companies. Arranging financing to Finnish exporters’ foreign customers may play a crucial part in closing an export deal.

Finnvera: Varainhankinta mahdollistaa kauppoja vientiyrityksille14.11.2019 10:00:35 EETTiedote

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran varainhankinta on onnistunut suunnitellusti tänä vuonna. Finnvera laski lokakuussa liikkeeseen 1 miljardin Yhdysvaltain dollarin joukkovelkakirjalainan ja huhtikuussa 1 miljardin euron joukkovelkakirjalainan. Molemmat ylimerkittiin kaksinkertaisesti. Finnveran rahoitustarpeet ovat olleet vuosittain noin kaksi miljardia euroa. Varainhankinnan päämääränä on kilpailukykyisen rahoituksen mahdollistaminen suomalaisten vientiyritysten asiakkaille. Ostajarahoituksen järjestäminen ulkomaisille ostajille on usein edellytys vientikaupan syntymiselle.

Puolet Etelä-Karjalan pk-yrityksistä aikoo lisätä panostuksia ulkomaanmarkkinoille – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla29.10.2019 12:00:09 EETTiedote

Noin puolet Etelä-Karjalan pk-vientiyrityksistä aikoo lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen tulevana vuonna ja reilu kolmannes odottaa viennin arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä, mikä näkynee hieman koko maan tasoa korkeampana julkisten kansainvälistymispalvelujen käyttönä. Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus: Ahdinkoon ajautunut Argentiina sai ulkomaiset rahoittajat paniikkiin – Aasiassa kasvu jatkuu25.10.2019 14:30:00 EESTTiedote

Finnvera alkaa julkaista eri markkinoita suomalaisen viennin näkökulmasta luotaavaa Maat ja markkinat -katsausta. Ensimmäinen katsaus keskittyy Aasiaan ja toisaalta Latinalaiseen Amerikkaan. Aasian markkinoilla kasvu jatkuu. Argentiinassa poliittinen epävarmuus on romahduttanut luottamuksen maan talouteen, mikä vaikuttaa myös suomalaisten vientiyritysten mahdollisuuksiin Argentiinassa. OECD-maiden vientitakuulaitokset pudottivat Argentiinan äskettäin heikoimman maksukyvyn luokkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme