Säteilyturvakeskus (STUK)

Kolmannesvuosiraportti ydinjätteen loppusijoituksen valvonnasta

Jaa

Säteilyturvakeskuksen raportti kertoo käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta vuoden 2020 viimeisen kolmanneksen aikana. STUK valvoo käytetyn loppusijoituslaitoksen rakentamista, tarkastaa Posivan tekemiä suunnitelmia ja suunnittelee omaa valvontaansa, kun laitos siirtyy käyttöönottovaiheeseen.

Fortum Oy:n ja Teollisuuden Voima Oyj:n yhdessä omistama Posiva Oy rakentaa Eurajoen Olkiluotoon loppusijoituslaitosta Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksissa syntyvälle käytetylle ydinpolttoaineelle.  Posiva etenee parhaillaan kohti vaihetta, jossa se voi jättää laitoksen käyttölupahakemuksen valtioneuvostolle.

STUKin kolmannesvuosiraportissa todetaan, että turvallisuustilanne hankkeessa on nyt kohtuullisen hyvä.  Projektipäällikkö Päivi Mäenalanen STUKista toteaa, että kohtuullisen hyvä tarkoittaa sitä, että Posiva on tähän asti kyennyt ratkaisemaan loppusijoitukseen liittyvät asiat turvallisesti ja vaatimusten mukaisesti. STUKille toimitettujen aineistojen laatu ei kuitenkaan ole ollut aina ensimmäisellä tarkastuskerralla riittävän hyvä.

Turvallisuushuolet liittyvät Posivan hankkeelle asettamaan aikatauluun. Asialla ei ole suoraa vaikutusta ydin- ja säteilyturvallisuuteen, mutta siihen on kuitenkin kiinnitettävä huomiota. Aikatauluvaatimukset ja töiden kiriminen eivät saa heikentää turvallisuuteen liittyvien asioiden huomioon ottamista.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnan kolmannesvuosiraportti on luettavissa STUKin nettisivulla (Linkki raporttiin).Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Päivi Mäenalanen, puh. (09) 759 88 377

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme