EHYT

Kolmasosa nuorista on huolissaan mielialastaan

Jaa

Perjantaina 27.4. nuoret pääsevät puhumaan mielenterveydestä Periskooppi-chatissa.

Omaan mielenterveyteen liittyvät asiat mietityttävät nuoria. Kouluterveyskyselyn (2017) mukaan 27 % 8. ja 9. luokkalaisista, 35 % lukion 1. ja 2. luokkalaisista ja 28 % ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista on ollut huolissaan mielialastaan viimeisen 12 kuukauden aikana.

”Kouluterveyskyselyn tulokset vahvistavat kokemuksemme siitä, että huutavaa tarvetta yhteiselle keskustelulle on. Tarpeesta kertoo myös nuorille keskusteluapua tarjoavan Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämän Sekasin-chatin suuri suosio ja sen jatkuva ruuhkautuminen, kertoo verkkopedagogi Minna Lehtinen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Sekasin-chatissa nuoret ovat hakeneet tukea muun muassa ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen ja ihmissuhdeongelmiin. Nämä kaikki teemat ovat esillä Periskooppi-chatissa. Keskusteluiltaan kuuluu Periskooppi-chat-livelähetys ja ryhmächat. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Mielenterveysseuran kanssa.

”Osallistumalla keskusteluun nuoret näkevät, etteivät ole yksin ajatustensa kanssa, vaan että monet muutkin painiskelevat samanlaisten asioiden kanssa. Tämä on tärkeää”, jatkaa Lehtinen.

Sekä Periskooppi-chatin ryhmächatissa että livelähetyksessä on perjantaina mukana mielenterveyden asiantuntijoita. Lähetyksessä on mukana muun muassa päällikkö Marena Kukkonen Itsemurhien ehkäisykeskuksesta. Häneltä saa vinkkejä siitä, kuinka voi tunnistaa läheisen itsetuhoiset ajatukset ja mitä nuori voi tehdä, jos kaveri puhuu itsemurhasta.

Itsetuhoisuus yleistyy nuoruusiässä. Vakavia ja toistuvia ajatuksia itsemurhasta on jopa 10–15 % nuorista. *

”Tänä perjantaina uskallamme tarttua myös vaikeisiin aiheisiin ja nuoret pääsevät kysymään aiheesta luotettavilta, asiantuntevilta aikuisilta”, sanoo päällikkö Ilmo Jokinen EHYT ry:n nuoret-osastolta.

Periskooppi-chat goes Sekasin -livelähetys ja chat järjestetään perjantaina 27.4. klo 18-20 osoitteessa ehytchat.fi.

***

*Marttunen, Mauri; Huurre, Taina; Strandholm, Thea; Viialainen, Riitta (toim.) 2013 Nuorten mielenterveyshäiriöt – Opas nuorten parissa työskenteleville aikuisille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Lehtinen
Verkkopedagogi, EHYT ry
p. 050 407 7131
minna.lehtinen@ehyt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Kasvattajat tarvitsevat enemmän tietoa nuuskasta ja nuuskakulttuurista 15.1.2019 10:00:00Tiedote

Nuorten nuuskan käyttö on 2010-luvulla tasaisesti lisääntynyt. Kasvattajien pitäisi olla nykyistä tietoisempia nuuskasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä, jotta he voisivat puuttua asiaan, todetaan tuoreessa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä Nuoret ja nuuska -selvityksessä. Se julkistetaan tiistaina 15.1. Helsingissä. Tilaisuudessa esitellään myös Syöpäjärjestöjen selvitystä Nuuska urheilun toimintaympäristössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme