Helsingin Diakonissalaitos

Kolme keinoa rauhoittaa terassikärhämä

Jaa

Mediatiedote/julkaistaan 14.7. klo 8.00. Opettaja Toni Karjala kouluttaa sote-alan ammattilaisia kohtaamaan arvaamattomasti käyttäytyviä tai kiihtyneitä ihmisiä. Pienillä keinoilla voi rauhoittaa tilannetta ja ihmisiä – myös itseään. Samat keinot toimivat missä tahansa arkisessa vuorovaikutustilanteessa. Perjantaina Porin SuomiAreenan torivartissa esiintyvä Toni Karjala kertoo nyt kolme vinkkiään.

Rauhoittavassa vuorovaikutuksessa ei yllättäen olekaan kyse siitä, kuinka rauhoitamme ”sen toisen”, vaan päinvastaisesta.

”Ajatus on yksinkertainen: kun tiedostamme oman tunteemme, meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen tapaan, jolla itse viestimme”, Toni Karjala sanoo.

Hän työskentelee opettajana Suomen Diakoniaopistossa. Sieltä valmistuvia sote-alan ammattilaisia työskentelee myös Helsingin Diakonissalaitoksella, joka auttaa kaikkein hädänalaisimpia, muun muassa narkomaaneja ja asunnottomia. Osa asiakkaista voi käyttäytyä arvaamattomasti, siksi tällaiset konstit ovat joskus tarpeen.

”Samat perussäännöt pätevät kuitenkin myös kaikenlaisessa arkisessa kohtaamisessa”, Karjala muistuttaa.

Oli siis kyse pienestä parisuhdepuuskahduksesta tai tiukasta tilanteesta kesäterassilla, itse voi vaikuttaa paljon siihen mihin suuntaan tilanne kehittyy. Itsestään selviä ovat esimerkiksi äänen sävy sekä korkeus. Mutta varsinkin sanaton viestintä on alue, jota emme usein itse tiedosta. Mutta sitäkin voi harjoitella kiinnittämällä siihen huomiota.

Karjalalla on aiheesta yksinkertainen harjoitekin: Lähesty toista ihmistä edestäpäin, yhä lähemmäksi. Seurauksena toinen vetäytyy, varsinkin jos kosketat häntä. Mutta tapahtuu pieni ihme, jos teetkin saman lähestymisen sivultapäin, rinnakkain, olkapää olkapäätä vasten. Yhtäkkiä toista ei lähestyminen häiritsekään enää ollenkaan niin paljon.

Kunnioittava kohtaaminen on osa sitä keinovalikoimaa, jolla Helsingin Diakonissalaitos pyrkii lisäämään asiakkaiden luottamusta muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan.

”Tutkitusti tiedetään, että luottamuksen tunteen lisääntyminen vähentää esimerkiksi yksinäisyyttä”, HDL:n kansalaistoiminnan tuottaja Annina Laaksonen selittää.

Kolme nopeaa vinkkiä kärhämän rauhoittamiseksi:

1.Asetu viereen

Edessäpäin oleva ihminen on aina uhkaavampi kuin rinnalle asettuva. Se on konkreettinen viesti: olemme samalla puolella.

2.Tunnista omat tunteesi

”Tämä on kaiken pihvi. Vain oman käyttäytymisemme ja tunteemme tiedostamalla voimme muuttaa sitä tapaa, jolla itse viestimme. Se taas on kaiken lähtökohta tilanteen kuin tilanteen rauhoittamisessa”, Toni Karjala sanoo.

3.Älä unohda perusasioita

”Asiakkaamme voivat joskus olla arvaamattomia, mutta siihenkin tepsii useimmiten ennaltaehkäisy. Tärkein keino siihen on sama kuin muutenkin ihmisten kanssa: jo pelkällä iloisuudella ja positiivisuudella voi vaikuttaa siihen, millainen kohtaamisesta tulee”, HDL:n Annina Laaksonen sanoo.

Torivartti perjantaina 14.7. klo 14, MTV-lava - Niskalenkki raivosta – vinkkejä parempaan vuorovaikutukseen.

Suomen Diakoniaopiston kouluttaja Toni Karjala antaa konkreettisia vinkkejä siitä, miten voit rauhoittaa kiihtyneen tai vihaisen ihmisen ja pysyä itse rauhallisena. Toni valmentaa työkseen ammattilaisia selviämään haastavista vuorovaikutustilanteista. Lavalla tilanteita on demonstroimassa myös kansalaistoiminnan tuottaja Annina Laaksonen. Torivartin juontaa toimittaja Riku Siivonen.

Luottamuksesta keskustellaan perjantaina myös kaupungintalon pihalla, kun kolme joukkuetta kisaa leikkimielisessä kilpailussa siitä, kuka keksii parhaan reseptin luottamuksen lisäämiseksi Suomessa.

MasterChef Social – Yhteiskunnallinen kokkikisa luottamuksen lisäämiseksi
perjantaina 14.7. klo 11.45-13 Kaupungintalon piha

Ylimmäinen makutuomari ja taikinan alustaja

Juho Saari, sosiaali- ja terveyspolitiikan professori, Tampereen yliopisto

Pääkokit

Antero Vartia, kansanedustaja, Vihreät
Susanna Pettersson, museonjohtaja, Ateneumin taidemuseo
Suldaan Said Ahmed, yhteisötyöntekijä, Helsingin Diakonissalaitos

Joukkueissa kisaavat myös Vamosnuoret sekä Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström, kansalaistoiminnan johtaja Laura Hakoköngäs sekä kansalaistoiminnan tuottaja Annina Laaksonen. Juontajina toimivat toimittaja Taneli Heikka ja Viesti-lehden päätoimittaja Riku Siivonen.

Tervetuloa paikan päälle tai katso kokkikisa verkosta online. Yleisö voi osallistua somessa oman reseptin keksimiseen #luottamus.

Yhteyshenkilöt

Viestintäjohtaja Laura Niemi,
laura.niemi@hdl.fi
puh. 050 3738602

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö. Se muodostaa tytäryhtiöineen yhteiskunnallisen konsernin, joka tuottaa monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Olemme erikoistuneet vaativien erityisryhmien palveluihin, joita kehitämme ennakkoluulottomasti yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kansalaistoiminta on vahvasti mukana kaikessa toiminnassamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

MUISTUTUSKUTSU: Diakonissalaitos etsii rajoja teatterin avulla28.8.2017 12:15Tiedote

Mediatiedote 28.8.2017. Ylihuomenna keskiviikkona Diakonissalaitoksen kortteli Helsingin Alppikadulla muuttuu näyttämöksi. TÄSSÄ MENEE RAJA - LAULU UNELMIEN HUOMISESTA on esitys, joka juhlistaa Diakonissalaitoksen 150-vuotista taivalta heikoimman puolustajana. Valtaa ja rajoja pohtiva yhteisöllinen teatteriprosessi ja -esitys valittiin osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön strategista kokeilua kulttuurin ja taiteen vaikutuksista hyvinvointiin. Koko Alppikadun kortteli erilaisine ihmiseen on mukana tuotannossa.

Diakonissalaitos kokeilee ja etsii rajoja teatterin avulla18.8.2017 11:40Tiedote

Mediatiedote 18.8.2017. TÄSSÄ MENEE RAJA - LAULU UNELMIEN HUOMISESTA on esitys, joka juhlistaa Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) taivalta heikoimman puolustajana. Valtaa ja rajoja pohtiva yhteisöllinen teatteriprosessi ja -esitys valittiin osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön strategista kokeilua kulttuurin ja taiteen vaikutuksista hyvinvointiin. Koko HDL:n Alppikadun kortteli erilaisine ihmiseen on mukana tuotannossa. Esityspaikkana toimivaan kortteliin voit tutustua jo viikkoa aiemmin Diakonissalaitoksen kaikille avoimessa ja ilmaisessa korttelijuhlassa.

Turvattomat-hanke tuo tukea kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneiden kotiinpaluuseen17.8.2017 10:19Tiedote

Pääkaupunkiseudulla on käynnistynyt hanke kielteisen turvapaikkapäätöksen ja vastaanottopalveluiden päättymisen jälkeen Suomeen maahan jääneille henkilöille. Turvattomat -hankkeessa järjestetään näille henkilöille psykososiaalista tukea, neuvontaa, palveluohjausta, päiväkeskustoimintaa ja tietoa vapaaehtoisesta paluusta. Tavoitteena on, että Suomeen ei synny ilman maassaolo-oikeutta oleskelevien ihmisten joukkoa, joka ei saa oikeata tietoa eikä palveluita. Turvattomat-hankkeen toteuttaa Helsingin Diakonissalaitos (HDL) yhteistyössä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) ja Maahanmuuttoviraston (Migri) kanssa. 1.7.2017-30.6.2018 toteutettava hanke täydentää viranomaistyötä.

Kutsu medialle 11.8.2017: Korttelijuhla 24.8. - Taiteen ja kulttuurin vahvistava voima!11.8.2017 15:17Kutsu

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhlaansa. Juhlavuoden päätapahtumamme on Helsingin Alppikadulla vietettävä Korttelijuhla 24.8.2017 klo 11-17. Korttelijuhla on kaikille avoin tilaisuus, jossa juhlivat yhdessä yhteistyökumppanimme, vaikuttajat, asiakkaamme, työntekijämme sekä kaupunkilaiset. Juhlassa tarjoamme kävijöille musiikkia, taidetta, toimintaa ja yhteisöllisen tavan viettää päivää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme