Aidosti leveämmät hartiat

Kolme suurta kuntayhtymää perää oikeutta asiakkailleen

Jaa

Heikommassa asemassa olevien palveluita ei saisi vaarantaa sote-uudistuksessa.

Kolme suurta kuntayhtymää, Eteva, Vaalijalan ja Kårkullan kuntayhtymät, vetoaa asiakkaidensa perusoikeuksien puolesta.

Kuntayhtymien asiakkaina on erityistä tukea tarvitsevia asiakkaita, jotka eivät voi itse puolustaa oikeuksiaan­­­ yhdenvertaisiin palveluihin.

Kuntayhtymät sote-lausumassaan toteavat, että nykyisten erityispalveluiden pirstoutuminen hyvinvointialueisiin vaarantaisi kehitysvammaisten ja muita erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden palveluketjun ja palvelujen moniammatillisen erityisosaamisen. Kuntayhtymien mielestä sote-uudistuksessa on iso riski, että erityishuollon julkinen palvelutoiminta jää huomioimatta kokonaisuudessa.

–Kysymys on myös aluepoliittinen, sillä ylimaakunnallinen palvelutoiminta työllistää tällä hetkellä yli 3 400 ammattilaista, sanoo Etevan toimitusjohtaja Marika Metsähonkala.

Vaativien erityispalveluiden ylläpitoa ja kehittämistä ei voi pohjata hyvinvointialueiden neuvottelujärjestelmään, vaan se tarvitsee pysyvän organisoinnin ja pysyvyyttä.

–Jos lakiehdotus toteutetaan ehdotetussa muodossa, tulevat kehitysvammaisten ja muiden vammaisten palvelut kärsimään. Uudistuksilla ei saisi heikentää palveluita, sanoo Vaalijalan kuntayhtymän kuntayhtymäjohtaja Ilkka Jokinen.

Kårkullan kuntayhtymän toiminta jakautuisi sotelakiehdotuksen mukaisesti kahdeksalle hyvinvointialueelle, mikä johtaisi mahdottomaan yhtälöön.  

–Yksittäisillä hyvinvointialueilla ruotsinkielisten vammaispalvelua tarvitsevien henkilöiden määrä olisi niin pieni, että tulisi olemaan hyvin vaikeaa ylläpitää välttämätöntä erityisosaamista ruotsin kielellä. Tällöin on olemassa suuri vaara, ettei yksittäisillä hyvinvointialueilla mikään taho pysty tarjoamaan sellaista ruotsinkielistä vammaispalvelua, joka täyttää lain vaatimukset ja asiakkaan tarpeet, sanoo Kårkullan vt. kuntayhtymäjohtaja Susanne Karlsson.

Hän huomauttaa, että myöskään kielellinen tasa-arvo, palvelun laadun takaaminen tai toiminnan taloudellisen edellytysten turvaaminen ei täyty.  

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aidosti leveämmät hartiat
Aidosti leveämmät hartiatEteva kuntayhtymä on yksi Suomen suurimmista vammaisalan osaamiskeskuksista. Tuotamme erityispalveluita kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille Etelä-Suomen alueella. Etevan omistaa 45 kuntaa. www.eteva.fi

Kårkulla samkommun on kuntayhtymä, joka tuottaa erilaisia palveluita vammaisille ja heidän läheisilleen. Kuntayhtymään kuuluu 33 ruotsinkielistä ja kaksikielistä kuntaa. www.karkulla.fi

Vaalijalan kuntayhtymä on savolainen toimija Itä-Suomessa, joka palvelee erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä erilaisissa elämäntilanteissa. Vaativimpia kuntoutuspalveluita tuotamme valtakunnallisesti. Vaalijalan omistaa 33 savolaista kuntaa. www.vaalijala.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aidosti leveämmät hartiat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme