Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kolmeen helsinkiläiskouluun uudet suomi–englanti-luokat – haku alkaa pian

Jaa

Kolmeen Helsingin kaupungin yläkouluun perustetaan elokuussa 2023 uudet seitsemänneltä luokalta alkavat kaksikieliset suomi–englanti-opetuksen ryhmät. Hakuaika ensi vuonna alkaviin ryhmiin on 14.11.–7.12.2022.

Kuva: Jefunne Gimpel
Kuva: Jefunne Gimpel

Uudet kaksikieliset luokat perustetaan Laajasalon, Vesalan ja Malmin peruskoulujen 7. luokille. Näissä kouluissa tarjotaan jo kaksikielistä suomi–englanti-opetusta alakoulun 6. luokalle asti.

Palvelu laajenee myös alueellisesti, sillä yläkouluikäisten kaksikielistä suomi–englanti-opetusta on aiemmin annettu vain Töölön yhteiskoulussa, Kulosaaren yhteiskoulussa sekä Pihlajamäessä sijaitsevassa Helsingin Uudessa yhteiskoulussa. Opettajat Laajasalon, Vesalan ja Malmin uusille luokille on saatu täydennyskouluttamalla ja pätevöittämällä koulujen nykyisiä opettajia opettamaan suomen rinnalla myös englanniksi.

Helsingin kaupunki on jo pitkään tarjonnut täysin suomen- tai ruotsinkielisen perusopetuksen lisäksi kaksikielistä opetusta, jossa suomenkielisen opetuksen lisäksi luokka opiskelee 25–50 prosenttia oppimäärästään vieraalla kielellä. Kaksikielistä opetusta on tarjolla englanniksi, espanjaksi, kiinaksi, venäjäksi, viroksi ja pohjoissaameksi.

Lisäksi Ressun peruskoulussa, Maunulan ala-asteella, Maunulan yhteiskoulussa sekä Kulosaaren yhteiskoulussa on englanninkielisiä luokkia, joissa opiskellaan lähes kokonaan englanniksi. Vain suomen kielen ja kirjallisuuden oppiaine täytyy opiskella suomeksi.

Sopii kielistä kiinnostuneille

Kaksikielinen opetus sopii oppilaille, jotka ovat kiinnostuneita kielistä. Opetuksen tavoitteena on, että oppilas oppii molempia opetuskieliä sujuvasti. Kahdella kielellä opiskelu kehittää lapsen ongelmanratkaisutaitoja, luovaa ajattelua ja sopeutumista uusiin tilanteisiin. Kaksikielisen perusopetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt ovat samat kuin suomenkielisessä perusopetuksessa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla päätös kaksikielisen opetuksen lisäämisestä on otettu innostuneena vastaan.

”Olemme iloisia, että voimme tarjota oppilaillemme ja helsinkiläisille perheille kaksikielistä suomi–englanti-opetusta myös yläkouluikäisille kaupungin kouluissa. Englanninkieliseen ja kaksikieliseen suomi–englanti-opetukseen on ollut kasvavaa kiinnostusta ja hakijamäärät ovat vuosittain kasvaneet. On tärkeää, että pysymme muutoksessa mukana”, kertoo perusopetuksen aluepäällikkö Hanna Välitalo.

Hakuaika marraskuussa 2022

Seitsemännen luokan elokuussa 2023 aloittava oppilas voi hakea Laajasalon, Vesalan tai Malmin peruskoulun suomi–englanti-luokalle seitsemäsluokkalaisten yhteisen haun yhteydessä. Hakuaika on 14.11.–7.12.2022. Kaksikieliseen suomi–englanti-opetukseen haetaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella Wilmassa ja osallistumalla kielikokeeseen 25.1.2023. Tieto oppilaaksioton päätöksestä lähetetään hakijalle 24.3.2023.

Maunulan yhteiskoulu, Kulosaaren yhteiskoulu, Töölön yhteiskoulu ja Helsingin Uusi yhteiskoulu ovat yksityisiä sopimuskouluja, mutta ne ovat hakuaikana mukana Helsingin kaupungin koulujen haussa.

Tavoitteena tukea kaupungin monikielisyyttä

Helsingin kaupunki haluaa tukea monikielisten perheiden kotoutumista ja tarjota kuntalaisille palveluja, joille on suuri kysyntä. Mahdollisuus opiskella osittain englanniksi kotimaisten kielten rinnalla on yksi niistä.

Mahdollisuus englanninkieliseen opiskeluun kaikilla oppiasteilla ja sen lisääminen on myös yksi kaupungin keskeisistä strategisista tavoitteista. Tarjoamalla englanninkielisiä palveluita Helsinki tukee kansainvälisten perheiden asettautumista uuteen kotikaupunkiinsa entistäkin vahvemmin.

Lisätiedot:

Hanna Välitalo
perusopetuksen aluepäällikkö
hanna.valitalo@hel.fi
puh. 09 310 83012

Yhteyshenkilö:

Sari Kämppi
englanninkielisen viestinnän asiantuntija
sari.kamppi@hel.fi
puh. 09 310 32325

Lisätietoja Helsingin kaupungin perusopetuksesta eri kielillä

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jefunne Gimpel
Kuva: Jefunne Gimpel
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors tryggar den lagstadgade småbarnspedagogiken genom att flytta över personal från lekparker till daghem för våren 2023  8.12.2022 09:01:00 EET | Tiedote

Inom Helsingfors stad flyttar personal från öppen morgon- och eftermiddagsverksamhet i lekparker till daghem för våren 2023. Bakgrunden till det här är det svåra personalläge som man tampats med en längre tid inom småbarnspedagogiken och den mer omfattande arbetskraftsbrist som råder inom ett flertal branscher i samhället. Genom åtgärderna tryggar staden barnens lagstadgade småbarnspedagogik och säkerställer att personalen har arbetsro i barngrupperna.

Helsinki turvaa lakisääteisen varhaiskasvatuksen siirtämällä henkilöstöä leikkipuistoista päiväkoteihin kevääksi 2023 8.12.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Helsingin kaupungin henkilöstöä siirretään kevään 2023 ajaksi päiväkoteihin leikkipuistojen avoimesta aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Siirtojen taustalla on pitkään jatkunut varhaiskasvatuksen vaikea henkilöstötilanne sekä eri aloja koskeva laajempi työvoimapula. Toimenpiteillä kaupunki turvaa lasten lakisääteisen varhaiskasvatuksen järjestämisen ja varmistetaan henkilöstön työrauha lapsiryhmissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme