AivoliittoAivoliitto

Kolmekymppinen, mittaa verenpaineesi – aivosi kiittävät

Jaa

Kohonnut verenpaine alkaa vaurioittaa aivoja jo varhaisessa keski-iässä. Siksi suomalaisten olisi syytä ryhtyä tarkkailemaan verenpainettaan kolmissakymmenissä.

- Korkea tai kohonnut verenpaine on meillä erittäin yleinen, sillä joka toisen yli 30-vuotiaan miehen ja samoin lähes joka toisen naisen verenpaine on suosituksia korkeampi, toteaa Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto O.  Roine.

Yhteensä noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine ja vain joka kymmenes heistä on hoitotavoitteessa. - Ilman muuta tämä syö tärkeintä kansallista pääomaamme, aivoterveyttä, Roine sanoo.

Verenpaine on liian korkea, jos se on mittauksissa 140/90 mmHg /(elohopeamillimetriä) tai enemmän. Kotimittauksessa lukeman pitäisi olla hieman matalampi.

Korkea verenpaine on tärkein aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) riskitekijä. Aivoverenkiertohäiriöitä ovat aivoinfarktit ja aivoverenvuodot. Niihin sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista ja sairastuneista joka neljäs on työikäinen. 

Aivoverenkiertohäiriöt ovat suuri, mutta eivät ainoa aivoterveysriski, jolle kohonnut tai korkea verenpaine altistaa ihmisen. Tuoreessa brittitutkimuksessa sen todettiin vaurioittavan jo varhaisesta keski-iästä lähtien aivojen valkeaa ainetta siten, että se saattaa näkyä myöhemmässä elämässä aivojen toiminnan heikkenemisenä. Roineen mukaan näyttää myös siltä, että kohonnut verenpaine häiritsee valtimoiden jäykistymisen takia aivojen glymfaattisen järjestelmän toimintaa. Glymfakierto huuhtoo aivoja öisin ja poistaa kudoksiin kertyneitä aineenvaihdunnan kuona-aineita. Tämän huuhtelutoiminnan häiriöiden epäillään olevan yhtenä tekijänä muistisairauksissa.

-Verenpaineen pitäminen normaalina on elintärkeä panostus aivoterveyteen. Painettaan ei voi tietää mittaamatta. Mittaaminen on helppoa ja se kannattaa aloittaa jo kolmekymppisenä. Jos lukemat ovat hyvät, riittää kun mittaa harvakseltaan, mutta säännöllisesti, Roine suosittelee.

Kohonneeseen verenpaineeseen voi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla. Niiden lisäksi saatetaan tarvita lääkitystä. Parhaita tapoja hoitaa aivojaan ja verenpainettaan on liikkua säännöllisesti, pitää paino kurissa ja välttää ravinnossa kovia rasvoja ja suolaa. Tupakoimattomuus ja mahdollisimman niukka alkoholinkäyttö ovat aivoille hyväksi. Myös riittävä uni, palautuminen ja itselle sopivat stressinhallintakeinot ovat pääasioita, jotka edistävät aivoterveyttä läpi elämän.     

Aivoliiton Korvaamaton kovalevy kannustaa viikolla 44 kaikkia suomalaisia mittaamaan tai mittauttamaan verenpaineensa. Viikon aikana eri puolille Suomea ilmaantuu noin 200 verenpaineen mittauspistettä, joissa mittauttaminen onnistuu. Kotimittaus omalla tai lainatulla mittarilla antaa myös luotettavan tiedon siitä, missä paineen kanssa mennään.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Risto O. Roine
Professori
040 702 4693
risto.roine@tyks.fi

Taija Rutanen
Projektisuunnittelija
050 453 3246
taija.rutanen@aivoliitto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aivoliitto ry on potilas- ja asiantuntijajärjestö, joka tukee edustamiensa ryhmien arjessa selviytymistä. Näitä ryhmiä ovat aivoverenkiertohäiriön sairastaneet ja heidän läheisensä sekä perheet, joiden lapsella tai nuorella on kielellinen erityisvaikeus.

Aivoliitto on yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka edistää toiminnallaan aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyä, kielellisen erityisvaikeuden varhaista tunnistamista sekä hyvää hoitoa ja kuntoutusta. Liiton perustehtävänä on oikeuksien valvonta, viestintä ja asenteisiin vaikuttaminen, AVH:n ennaltaehkäisy sekä yhdistystoiminta ja palvelut. Tutkimuksellaan liitto luo pohjaa toiminnalle. Aivoliitto tuo esiin puhevammaisten asioita sekä tarjoaa sopeutumisvalmennuskursseja, kuntoutusta, koulutusta ja terapiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto

Kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelu käynnistyy28.9.2021 08:02:29 EEST | Tiedote

Aivoliitto aloittaa kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelun. Kattavan ohjelman avulla lisätään aivoterveyttä ja hyvinvointia elämän kaikilla osa-alueilla. Ennakoivan ja ehkäisevän toiminnan myötä myös aivosairauksista aiheutuvien kustannusten kasvu saadaan taittumaan. Aivoterveys-ohjelman valmistelussa hyödynnetään omien asiantuntijoiden lisäksi hyvin laajasti eri alojen asiantuntijoiden osaamista ja kumppanuusverkostoja, joista esimerkkeinä NCD-verkosto ja muut neurologiset järjestöt.