Maanmittauslaitos

Komeetan jättimäisen purkauksen jäljet havaittavissa kesällä

Jaa

Tutkijoiden laskelmien mukaan suurimmasta tunnetusta komeetan purkauksesta seuranneet pölyjäljet ovat havaittavissa Maasta käsin heinäkuun lopusta lähtien. Tutkimuksessa myös havaittiin suoraan avaruudessa ensimmäisen kerran pölyhiukkasten ratojen muodostama tiimalasimainen kuvio.

Kuva komeetan 17P/Holmes pölyvanasta on otettu Hankasalmen observatoriossa 14.2.2015.
Kuva komeetan 17P/Holmes pölyvanasta on otettu Hankasalmen observatoriossa 14.2.2015.

Suurin tunnettu komeetan purkaus tapahtui vuonna 2007, kun komeetta 17P/Holmes kirkastui jopa miljoonakertaiseksi. Komeetan pystyi havaitsemaan tuolloin paljain silmin ja se oli hetken Aurinkokuntamme suurin taivaankappale.

- Suuri määrä komeetan ytimestä purkautuneita pölyhiukkasia hajaantui elliptisille radoille kiertämään Aurinkoa tarjoten ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia komeetan materiaalia ja sen jakautumista avaruuteen. Jotta voisimme täysin ymmärtää purkauksen fysiikkaa ja laajuutta, olemme kehittäneet uuden mallin, joka mallintaa tarkasti komeettojen pölyvanoja, kertoo vanhempi tutkija Maria Gritsevich, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Tutkimuksen aiheena ovat olleet komeetan purkauksen jättämät jäljet. Tutkijoiden laskelmien mukaan kahden kierroksen pölyvana on havaittavissa maasta käsin heinäkuun lopusta 2022 lähtien. Myös harrastajat voivat tehdä havaintoja vähintään 30 cm kaukoputkella, CCD-kameralla ja kuvanvähennysmenetelmällä.

- Olen mallintanut tunnettuja meteoriparvia, kuten Leonidien meteoriparvea, 2000-luvun alkupuolella käyttäen nykyaikaisia mallinnusmenetelmiä. Tässä tutkimuksessa olemme mallintaneet sekä komeetan 17P/Holmes purkauksen mekanismin että purkauksessa syntyneiden pölyhiukkasten liikkeen pölyvanassa suurella tarkkuudella. Tämä on ensimmäinen kerta, kun nämä kaksi mallia on yhdistetty yhteen tehokkaaseen malliin, sanoo Markku Nissinen, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursa ry:n tulipallotyöryhmän jäsen.

Pölyhiukkaset kasautuvat uudestaan alkuperäisessä purkauspaikassa

Kun pölyhiukkaset ovat kulkeneet Auringon ympäri yhden kierroksen, ne kasautuvat uudestaan alkuperäiseen purkauspaikkaan. Pölyhiukkasia on mahdollista havaita niiden ratojen yhteisissä solmupisteissä, joihin muodostuu tiimalasimainen kuvio. Tämä tiimalasikuvio on suoraan havaittu avaruudessa ensimmäisen kerran tässä tutkimuksessa.
Parhaiten pölyvana on havaittavissa kaksi kertaa vuodessa, kun Maa kulkee komeetan ratatason läpi.
Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Planetaarinen Spektrometria -projektia, jonka vetäjinä toimivat Helsingin yliopisto ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI. Avaruusgeodesia on yksi nykygeodesian tärkeimmistä osa-alueista ja siten keskeinen osa Paikkatietokeskuksen geodesian ja geodynamiikan osaston tutkimusta. Se käsittää sekä avaruudesta Maahan että Maasta avaruuteen tehtäviä havaintoja, satelliittien radanmäärityksiä, yläilmakehän havaintoihin vaikuttavien virheiden määritystä, sekä monia tähtitieteeseen ja fysiikkaan liittyviä asioita.

Lue arvostetussa Monthly Notices of the Royal Astronomical Society -julkaisussa ilmestynyt tieteellinen artikkeli kokonaisuudessaan.

Yhteyshenkilöt

Maria Gritsevich, dosentti, FT, vanhempi tutkija, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI +358 50 301 6441 etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Markku Nissinen, asiantuntija, Tulipallotyöryhmä ja Meteoriryhmä, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, +358 400 463917, etunimi.sukunimi@protonmail.com

Kuvat

Kuva komeetan 17P/Holmes pölyvanasta on otettu Hankasalmen observatoriossa 14.2.2015.
Kuva komeetan 17P/Holmes pölyvanasta on otettu Hankasalmen observatoriossa 14.2.2015.
Lataa
Komeetta 17P/Holmes kuvattuna Hankasalmen observatoriossa 4.11.2007. Valotusaika on 60 sekuntia. Kuva on otettu SBIG ST-L-1001 CCD kameralla.
Komeetta 17P/Holmes kuvattuna Hankasalmen observatoriossa 4.11.2007. Valotusaika on 60 sekuntia. Kuva on otettu SBIG ST-L-1001 CCD kameralla.
Lataa
Kuva komeetan 17P/Holmes pölyvanasta on otettu Hankasalmen observatoriossa 15.2.2015.
Kuva komeetan 17P/Holmes pölyvanasta on otettu Hankasalmen observatoriossa 15.2.2015.
Lataa
Mallinnettu pölyvana 28.10.2021. Alkuperäisessä purkauspaikassa oleva tiimalasikuvio näkyy vanan alkupuolella. Eteläisellä taivaalla pölyhiukkasten ratojen solmupisteessä oleva tiimalasikuvio  näkyy vanan loppupuolella. Pölyhiukkasten koordinaatit on esitetty ICRF koordinaatistossa. Pienet pölyhiukkaset on esitetty sinisellä värillä, keskikokoiset pölyhiukkaset on esitetty keltaisella värillä ja suuret pölyhiukkaset on esitetty punaisella värillä.
Mallinnettu pölyvana 28.10.2021. Alkuperäisessä purkauspaikassa oleva tiimalasikuvio näkyy vanan alkupuolella. Eteläisellä taivaalla pölyhiukkasten ratojen solmupisteessä oleva tiimalasikuvio näkyy vanan loppupuolella. Pölyhiukkasten koordinaatit on esitetty ICRF koordinaatistossa. Pienet pölyhiukkaset on esitetty sinisellä värillä, keskikokoiset pölyhiukkaset on esitetty keltaisella värillä ja suuret pölyhiukkaset on esitetty punaisella värillä.
Lataa
Komeetta 17P/Holmes mallinnetun vanan kohdalla 6.9.2021. Alkuperäisen purkauspaikan näennäinen liike yötaivaalla on myös esitetty kuvassa.
Komeetta 17P/Holmes mallinnetun vanan kohdalla 6.9.2021. Alkuperäisen purkauspaikan näennäinen liike yötaivaalla on myös esitetty kuvassa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Fastighetsköp under semestersolen eller hemma på soffan – e-handeln ökar29.6.2022 07:24:00 EEST | Tiedote

I fjol gjordes hälften mer fastighetsköp än året innan elektroniskt. Ökningen är inte överraskande, eftersom man med Lantmäteriverkets Fastighetsöverlåtelsetjänst kan köpa och sälja fastigheter snabbt, enkelt, ansvarsfullt och förmånligt: Parterna kan skriva under köpebrevet vid olika tillfällen och på olika platser, så man behöver inte resa för köpslutet. På det här sättet slipper man både resa och belasta miljön.

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa29.6.2022 07:21:00 EEST | Tiedote

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme