VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Kommunanvisning av personer som beviljats internationellt skydd har förbättrats – landskapsreformen ger upphov till nya utvecklingsbehov

Jaa

Systemet med kommunersättningar för personer som beviljats internationellt skydd har utvecklats aktivt de senaste åren. Samtidigt har samarbetet mellan mottagningscentralerna, Närings-, trafik- och miljöcentralerna och kommunerna blivit bättre i fråga om kommunanvisningar. Även i framtiden – efter landskapsreformen – kommer det att behövas nära informationsutbyte och samarbete för att uppnå smidig kommunanvisning och lyckad integration av klienterna.

Enligt revisionen har systemet med kommunersättningar för personer som fått ett positivt beslut om uppehållstillstånd och samarbetet mellan aktörerna utvecklats på flera olika sätt de senaste åren.

  • Utbetalningen av och kontrollen över ersättningarna har överförts till utvecklings- och förvaltningscentret för NTM-centralerna och arbets- och näringsbyråerna.
  • Utbetalningarna av schablonersättningar har automatiserats vilket har minskat mängden manuellt arbete.
  • Förfaringssätt och rutiner har förenhetligats. Regionala samarbetsgrupper har förbättrat samarbetet mellan olika aktörer i fråga om kommunanvisning av personer som beviljats internationellt skydd.

Statens revisionsverk har bedömt måluppfyllnaden av kommunanvisning av personer som beviljats internationellt skydd, utvecklingen av systemet med kommunersättning för integration samt landskapsreformens konsekvenser för kommunanvisning.

Systemet med kommunplatser fungerar bra för kvotflyktingar som placeras direkt i de mottagande kommunerna när de anländer till Finland. De som beviljats uppehållstillstånd med stöd av internationellt skydd flyttar däremot till kommunerna via andra vägar.

De senaste åren har inflyttning till kommunerna antingen med hjälp från mottagningscentralerna eller självständigt varit 2–5 gånger vanligare än inflyttning till kommunplatser som förhandlats fram av NTM-centralerna. Revisionsverket rekommenderar därför att Arbets- och näringsministeriet ska utvärdera de indikatorer som används för uppföljningen av kommunanvisning och placering av personer som beviljats internationellt skydd.

Kommunanvisningar ska granskas som en helhet och med beaktande av hur väl klienterna integreras. Revisionsverket rekommenderar att kommunanvisningarna och informationsöverföringen i samband med dem ska ske i ett enda datasystem.

Arbets- och näringsministeriet, Inrikesministeriet, Migrationsverket och landskapen bör samarbeta för att planeringen och uppföljningen av kommunanvisning av personer som beviljats internationellt skydd ska ske på ett kontrollerat sätt. Planeringen av processerna för kommunanvisningar kräver också samarbete mellan landskapen.

Meddelande och revisionsberättelse finns på webbplatsen vtv.fi

Mer information

Anna-Liisa Pasanen, effektivitetsrevisionschef (landskapsreformen)
Tfn 09 432 5787
anna-liisa.pasanen@vtv.fi

Olli-Pekka Luoto, överrevisor (kommunanvisningar)
Tfn 09 432 5865
olli-pekka.luoto@vtv.fi

Tiina Palonen-Roihupalo, överrevisor (internationellt skydd)
Tfn 09 432 5834
tiina.palonen-roihupalo@vtv.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45:00Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45:00Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme