Aluehallintovirasto

Kommunerna med gränsövergångar i Södra Finland ska fortsättningsvis ordna hälsokontroller för inresande

Dela

Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar att kommunerna och samkommunerna ska ordna hälsokontroller för alla personer som kommer in till Finland via gränsövergångarna i området.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beslutat att fortsätta beslutet som meddelades med stöd av 15 § i lagen om smittsamma sjukdomar som förordnade att kommunerna i området för att förhindra spridning av coronaviruset ska ordna hälsokontroller av alla personer som kommer till Finland via gränsövergångarna i deras områden.

Regionförvaltningsverkets beslut är i kraft under perioden 1.4–30.4.2021.

Gränsövergångarna inom följande områden i Regionförvaltningsverket i Södra Finlands område omfattas av beslutet:

  • Helsingfors stad (Helsingfors passagerarhamnar i Södra Hamnen, Västra Hamnen, Skatudden och Nordsjö)
  • Vanda stad (Helsingfors-Vanda flygplats)
  • Södra Karelens sjukvårdsdistrikt (Nuijamaa gränsstation; trafiken vid Imatra gränsstation har styrts till Nuijamaa från och med februari 2021)
  • Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt (Vaalimaa gränsstation).

Enligt regionförvaltningsverket behöver samtliga personer som kommer till Finland via de gränsövergångsställen som anges i det här beslutet genomgå en hälsokontroll för att förhindra spridningen av en allmänfarlig smittsam sjukdom, eftersom den nya covid-19-varianten (SARS-CoV-2 VOC 202012/01) som har upptäckts under den senaste tiden sprider sig betydligt snabbare än de tidigare undertyperna av coronaviruset. Det är nödvändigt att fortsätta förordnandet på grund av det försämrade epidemiologiska läget.

Kommunerna ansvarar för att ordna hälsokontroller och coronavirustester i sina områden, också vid gränsövergångar. Kommunernas hälsomyndigheter ska beakta gällande lagstiftning, lokala förhållanden och tillgängliga resurser för att organisera hälsokontrollerna så att verkställandet av beslutet inte äventyrar ordnandet av de övriga hälso- och sjukvårdstjänsterna.

Också beslutet om obligatoriska hälsokontroller för inresande till Finland förlängs

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har för avsikt att i början av nästa vecka meddela ett beslut som förlänger de obligatoriska hälsokontrollerna vid gränsövergångarna till den 30 april 2021. Förutom gränsövergångarna i det tidigare beslutet måste nu också personer som kommer till Finland via Nuijamaa gränsstation genomgå en hälsokontroll. Vi informerar om det beslutet separat.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland meddelade den 17 mars 2021 ett så kallat massbeslut om att alla resenärer som via Helsingfors hamnar, Helsingfors-Vanda flygplats och Vaalimaa gränsstation kommer till Finland omedelbart efter inresan måste genomgå en hälsokontroll och att ett coronavirustest kan tas i samband med den. Mer information i pressmeddelandet som publicerades 17.3.2021: https://avi.fi/sv/pressmeddelande/-/tiedote/69903898

Mer information:

För media:

  • regionförvaltningsöverläkare Anne Hiiri, tfn 0295 016067
  • direktör Kristiina Poikajärvi, tfn 0295 016 654

fornamn.efternamn@rfv.fi
Regionförvaltningsverket i Södra Finland

Helsingfors: direktör för hälsovårds- och missbrukartjänster Leena Turpeinen, tfn 09 310 52481, fornamn.efternamn@hel.fi

Vanda: biträdande stadsdirektör Timo Aronkytö, tfn 050 3121 678, fornamn.efternamn@vantaa.fi

Exote: direktör för hälsotjänster och äldreomsorg Tuula Karhula, tfn 040194 4936, fornamn.efternamn@eksote.fi

Kymsote: ledande överläkare Marja-Liisa Mäntymaa, tfn 020 633 2003, fornamn.efternamn@kymsote.fi

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum