Aluehallintovirasto

Kommunerna med gränsövergångar i västra och inre Finland ska fortfarande ordna hälsokontroller för alla som reser in i landet

Dela

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnar med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar att kommunerna och samkommunerna inom verkets område ska ordna hälsokontroller för alla personer som reser in i Finland via gränsövergångarna i kommunerna i syfte att förhindra spridningen av den allmänfarliga smittsamma sjukdomen covid-19.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beslutat att förlänga beslutet som fattades med stöd av paragraf 15 i lagen om smittsamma sjukdomar den 26 februari och som innebär att kommunerna i regionen för att förhindra spridning av coronaviruset måste ordna hälsokontroller för alla personer som reser in i landet via gränsövergångarna i deras områden. Med samma beslut förordnar regionförvaltningsverket med stöd av paragraf 16 i lagen om smittsamma sjukdomar att alla personer som via regionen anländer till Finland från ett riskland måste delta i hälsokontroll.

Regionförvaltningsverkets föreläggande är i kraft under tiden 1.4–30.4.2021.

Föreläggandet gäller följande gränsövergångsställen:

  • Jyväskylä, Karleby-Jakobstad, Seinäjoki, Tammerfors-Birkala och Vasa flygplatser
  • Kaskö, Karleby, Kristinestads, Jakobstads och Vasa hamnar

För att förhindra spridning av den allmänfarliga smittsamma sjukdomen anser regionförvaltningsverket att det är nödvändigt att ordna hälsokontroll för alla personer som reser in i landet vid de gränsövergångsställen som nämns i beslutet.

Kommunernas hälsovårdsmyndigheter ska beakta gällande lagstiftning, lokala förhållanden och tillgängliga resurser när de ordnar hälsokontroller. Verkställigheten av regionförvaltningsverkets föreläggande får inte äventyra ordnandet av annan hälso- och sjukvård.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands beslut om obligatorisk hälsokontroll med stöd av 15 § och 16 § i lagen om smittsamma sjukdomar

Läget vid gränsövergångarna är under kontroll

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har i dag också i gott samförstånd med Tullen, Gränsbevakningsväsendet, polisen och Vasa hälsovårdsmyndigheter diskuterat befogenheter och samarbete i allmänhet och framför allt vid gränsövergångsstället i Vasa hamn. Läget vid gränsövergångarna i västra och inre Finland konstaterades vara lugnt och myndighetssamarbetet fungerar friktionsfritt.

Mer information:

Begränsningsåtgärder för att hindra spridningen av den nya virusvarianten och epidemin (SHM brev 28.1.2021)

Bekämpning av coronavirussmitta i den gränsöverskridande trafiken (SHM brev 3.2.2021)

THL:s rekommendation om testning vid gränsen för att förhindra spridningen av nya SARS-CoV-2varianter som smittar lätt (THL:s anvisning 4.2.2021)

Svar på vanliga frågor om coronaviruset på regionförvaltningsverkets webbplats (rfv.fi)

Gränsbevakningsväsendets anvisningar om gränsövergång under coronaviruspandemin (raja.fi)

Coronainfo

Regionförvaltningsverkets coronarådgivning (mån–fre klockan 8–11.30 och 12.30–16):
tfn 0295 016 666, coronainfo@rfv.fi

För media:

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum