Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kommunförbundets arbetsutskott om budgetförslaget: Budgetförslaget försämrar den kommunala ekonomin – stort misstag att sysselsättningsförsöken inte fortsätter

Jaa

Kommunförbundet uttrycker besvikelse över att regeringen förbisåg kommunernas svåra ekonomiska situation i budgetmanglingen och kom med förslag som i sin helhet försvagar den kommunala ekonomin.

KOMMUNFÖRBUNDET INFORMERAR   
29.8.2018
Får publiceras genast

Det ser inte ut att bli någon fortsättning på sysselsättningsförsöken, som gett goda resultat och som förenat kommunernas och statens resurser inom arbets- och näringsförvaltningen. Kommunförbundet kräver att budgetförhandlingarnas mål att fullt ut utnyttja handlingsmodellerna i försöken konkretiseras och infrias snabbt så att försöken kan fortsätta.

Kommunförbundet påpekar att prognosen för årets kommunalskatt försämrats under sommaren med hundratals miljoner euro, främst på grund av uppgifter om exceptionellt stora skatteåterbäringar.

Statsandelarna till kommunerna minskar nästa år markant på grund av justeringen av kostnadsfördelningen mellan staten och kommunerna. Statsandelarna minskar också till följd av regeringens medvetna beslut om bland annat frysta indexhöjningar och nedskärningar som beror på konkurrenskraftsavtalet.

Förra veckan offentliggjorde Kommunförbundet resultatet från en kommunenkät som visade att regeringens anpassningsåtgärder för kommunerna inte på långt när kommer att räcka till för att uppnå de målsatta kostnadsbesparingarna, till exempel i fråga om centraliseringen av den specialiserade sjukvården. Trots det har det gjorts statsandelsnedskärningar med hänvisning till dessa kalkylerade besparingar.

Kommunförbundet anser det vara illa genomtänkt att icke öronmärkt statsandelsfinansiering som är avsedd för lagstadgade tjänster överförs till ett nytt separat understödssystem för främjande av digitaliseringen. Positivt är ändå att behovsprövade understöd ska återinföras, eftersom de lindrar problemet med ekonomisk särutveckling. 

Den svaga inkomstbasen och det växande trycket på utgifter och investeringar är en kombination som på ett oroväckande sätt försämrar utsikterna för den kommunala ekonomin under de närmaste åren och gör ekonomin mer oförutsägbar. En liten lättnad är ändå sänkningen av arbetsgivarens arbetslöshetsförsäkringsavgift.

Kommunförbundet anser det vara nödvändigt att regeringen håller fast vid sitt löfte om att kommunernas ska få full kompensation för de skatteinkomster de förlorar på grund av ändringar i skattegrunderna.

Närmare upplysningar:

Kommunförbundets styrelse

Sirpa Paatero, Kommunförbundets styrelseordförande, tfn 050 512 1602

Sari Rautio, I vice ordförande för Kommunförbundets styrelse, tfn 040 522 0933

Tapani Tölli, II vice ordförande för Kommunförbundets styrelse, tfn 050 511 3180

Kommunförbundet

Timo Reina, vice verkställande direktör, tfn 40 555 8458

Henrik Rainio, tf. direktör för kommunalekonomiska enheten, tfn 050 596 9635

Minna Punakallio, chefekonom, tfn 040 751 5175

Yhteyshenkilöt

Mariam Rguibi
Kommunikationskoordinator
Finlands Kommunförbund
+358 9 771 2296, +358 44 2645 683
Mariam.Rguibi@kuntaliitto.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats Kommunforbundet.fi finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen. Finlands kommuner och städer ansvarar för cirka 2/3 av den offentliga servicen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Utmaningarna i tävlingen Klash har öppnats: Nu letar vi efter team som ska lösa kommunernas utmaningar11.4.2019 09:49:49 EESTTiedote

Klash är en riksomfattande innovationstävling och idégenerator där vi söker nya lösningar på problem som kommunerna definierat. Tävlingens mål är att förbättra kommunernas livskraft med hjälp av konkreta, nya lösningar. Nu letar vi efter team som vill påverka kommunernas framtida lösningar. Utmaningarna gäller transporter och mobilitet i glesbygden, stöd för kommuninvånarnas frivilliga verksamhet och att hjälpa ungdomar att hitta studievägar och hållas kvar på dem.

Klash-haastekilpailu avautui: Nyt etsitään ratkaisijoita kuntien haasteisiin11.4.2019 09:46:13 EESTTiedote

Klash on valtakunnallinen haastekilpailu ja ideakiihdyttämö, jossa haetaan innovatiivisia ratkaisuja kuntien määrittelemiin ongelmiin. Tavoitteena on parantaa Suomen kuntien elinvoimaa konkreettisten uusien ratkaisujen avulla. Nyt etsitään tiimejä vaikuttamaan tulevaisuuden ratkaisuihin. Haasteet liittyvät haja-asutusalueilla liikkumiseen, kuntalaisten omaehtoisen toiminnan tukemiseen sekä nuorten opintopolkujen löytymiseen ja niissä pysymiseen.

Bekämpandet av klimatförändringen förutsätter starkt partnerskap mellan kommunerna och staten8.4.2019 08:34:51 EESTTiedote

Kommunförbundet har kompletterat sina klimatpolitiska mål för regeringsprogrammet. Kommunerna behöver bättre förutsättningar att bekämpa klimatförändringen och främja den cirkulära ekonomin, anser Kommunförbundet. Kommunerna måste ha möjlighet att delta i beslutsfattandet om målen och resurser måste riktas till att stödja klimatåtgärder och den cirkulära ekonomin i kommunerna.

Kunnat lisänneet työllisyyspanostuksiaan - Kuntaliitto esittää työllistymisen lähipalveluja kunnille5.4.2019 02:45:00 EESTTiedote

Kuntaliiton tuoreen työllisyyskyselyn tulokset osoittavat, että kunnat ovat lisänneet panostuksiaan työllisyyden edistämiseen. Kun mukaan lasketaan kuntien osuus työmarkkinatuesta, kunnat rahoittavat työllisyydenhoitoa yli 800 miljoonalla eurolla. Kasvua viiden vuoden takaiseen kyselyyn on 240 miljoonaa euroa, mikä selittyy pääosin kuntien osuudella työmarkkinatuesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme