Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kommunförbundets styrelseordförande Sirpa Paatero: Vårdreformen bör också behandlas i EU

Jaa

Internationellt sett har Finland konkurrenskraftiga social- och hälsovårdstjänster. Vårt social- och hälsovårdssystem behöver ses över, men det är ändå inte helt defekt, sade Kommunförbundets styrelseordförande Sirpa Paatero när hon öppnade Kommunförbundets ekonomi- och finansieringsforum i Helsingfors på onsdagen.

KOMMUNFÖRBUNDET INFORMERAR
Talreferat
Får publiceras 7.2.2018 kl. 11.30

Kommunförbundets styrelseordförande Sirpa Paatero: 
Vårdreformen bör också behandlas i EU

Internationellt sett har Finland konkurrenskraftiga social- och hälsovårdstjänster. Vårt social- och hälsovårdssystem behöver ses över, men det är ändå inte helt defekt, sade Kommunförbundets styrelseordförande Sirpa Paatero när hon öppnade Kommunförbundets ekonomi- och finansieringsforum i Helsingfors på onsdagen.

– Vi behöver inte en förändring med mycket osäkra konsekvenser. Senast nu gäller det att noga överväga vad som verkligen behöver rättas till i vårt nuvarande system, så att vi kan nå de ursprungliga målen för vårdreformen. Reformen måste genomföras utan att vi slår sönder det som fungerar. Det skapar bara osäkerhet bland kommuninvånarna, kaos i strukturerna och mer kostnader för hela samhället, framhöll Paatero.

– I beredningen av vårdreformen finns det också problem med de konkurrens- och EU-rättsliga tolkningarna i anknytning till valfrihetslagstiftningen. Både enligt grundlagsutskottets utlåtande och högsta förvaltningsdomstolen bör lagförslagen bedömas i samarbete med EU-myndigheter och meddelas EU-kommissionen. Det är befogat att följa denna ståndpunkt.

Balanseringen av kommunekonomin på kommunernas ansvar

– Kommunernas bokslutsuppgifter för fjolåret visar att kommunerna sköter sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt. Räkenskapsperiodens resultat var utmärkt, kostnadsutvecklingen var mycket måttfull och lånestockens tillväxt avtog trots att investeringarna hölls på en hög nivå.

– De faktorer som påverkat kommunernas utgifter och inkomster mest under de senaste åren är inte den ekonomiska utvecklingen utan regeringens åtgärder, som haft radikala verkningar på kommunfältet och som också enligt regeringens egna beräkningar sammantaget landat på minus. Balanseringen av kommunekonomin har nu blivit kommunernas ansvar, sade Paatero.

Sysselsättningsförsöken bör fortsätta

– Vissa kommuner, främst stora städer, är redo att ta på sig helhetsansvaret för främjande av sysselsättningen. För att det ska lyckas krävs det också i fortsättningen närtjänster inom social- och hälsovården. Dessa tjänster ska nu enligt planerna både verksamhetsmässigt och administrativt flyttas längre bort från serviceanvändarna och det lokala beslutsfattandet på ett sätt som inte testats någonstans tidigare. Sysselsättningsförsöket i Tammerforsregionen har redan under en kort tid visat sig vara effektivt. Klart är att försöket måste fortsätta på samma sätt som annan god praxis och andra lyckade försök, underströk Paatero.

– Jag hoppas verkligen att ett samarbete av Allians-typ, som nu kopplats till den planerade reformen för tillväxttjänsterna, kan leda till genuint samarbete mellan landskapet och kommunerna, så att de sinsemellan kan komma överens om ansvar, skyldigheter och arbetsfördelning.


Närmare upplysningar:
Sirpa Paatero, Kommunförbundets styrelseordförande, tfn 050 512 1602

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats Kommunforbundet.fi finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen. Finlands kommuner och städer ansvarar för cirka 2/3 av den offentliga servicen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kommunförbundet och stora städer: Kommunal infartsparkering ska vara till för dem som använder den lokala kollektivtrafiken11.1.2019 15:38Tiedote

Under beredningen av lagen om transportservice har Kommunikationsministeriet i sista stund lagt till ett moment som medför en skyldighet att tillhandahålla infartsparkering på samma villkor för alla användare av mobilitets- eller kombinationstjänster. I praktiken innebär detta att också de som inte fortsätter sin resa med den lokala kollektivtrafiken, skulle ha rätt att använda infartsparkeringen.

Kuntaliitto ja suuret kaupungit: Kuntien toteuttama liityntäpysäköinti pidettävä paikallisen joukkoliikenteen asiakkaiden käytössä11.1.2019 11:53Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on lisännyt valmisteilla olevaan liikennepalvelulakiin viime hetkellä momentin, joka toteutuessaan velvoittaisi tarjoamaan liikenteen liityntäpysäköintiä samoin ehdoin kaikkien erilaisten liikkumis- ja yhdistämispalvelujen käyttäjille. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että nekin, jotka eivät jatka matkaansa paikallisella joukkoliikenteellä, saisivat oikeuden käyttää liityntäpysäköintiä.

Kommunernas marknadsföringsundersökning 2018: Marknadsföringen till stöd för kommunens livskraft ökar9.1.2019 13:22Tiedote

Kommunernas marknadsföring har blivit mer systematisk och den har fått mer resurser visar Kommunförbundets marknadsföringsundersökning bland kommunerna. Kommunerna önskar öka livskraften och invånar- och företagsunderlaget i kommunen med hjälp av marknadsföringsmetoder. Nästan hälften av de som ansvarar för marknadsföringen i de kommuner som deltog i enkäten tror att satsningarna på marknadsföring kommer att öka de närmaste åren.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme