Muoviteollisuus ry

Komposiittien kiertotalousratkaisu KiMuRaan kaivataan lisää yrityksiä

Jaa
Komposiittijätteen reitti komposiittituotteita valmistavasta teollisuudesta hyötykäyttöön toteutuu jo Suomessa. Nyt noin 10 % alan yrityksistä toimittaa tuotantojätteensä hyötykäyttöön (KiMuRa), ja mukaan kaivataan runsaasti uusia yrityksiä. Teollisuuden jätteiden lisäksi KiMuRaan on tullut elinkaarensa lopussa olevia tuotteita, kuten veneitä ja tuulivoimaloiden lapoja. Muoviteollisuus ry:n KiMuRa -seminaarissa 4.4.2023 Hämeenlinnassa osallistujina oli laaja joukko komposiittien kiertotalousratkaisuista kiinnostuneita. Keskustelu oli vilkasta.

KiMuRa (Kierrätetty Murskattu Raaka-aine sementtiteollisuuden rinnakkaisprosessointiin) on kiertotalousratkaisu komposiittimateriaaleille. KiMuRassa komposiittijäte kerätään ja murskataan sementtiteollisuuden vaatimusten mukaiseen palakokoon. Sementtiteollisuus käyttää näin saatua raaka-ainetta sementtiklinkkerin valmistamiseen rinnakkaisproses-soinnissa. Lujitemuovinen kierrätysraaka-aine antaa myös toisioenergiaa tuotantoon.

KiMuRa on Euroopassa ainutlaatuinen kansallinen ratkaisu

KiMuRa-reitti kehitettiin vuosina 2021–2022 ympäristöministeriöltä saadulla tuella. Tässä vaiheessa keskityttiin komposiittituotteita valmistavan teollisuuden komposiittijätteen keräyslogistiikan luomiseen. Samalla saatiin hyviä kokemuksia tuulimyllyjen lapojen prosessoinnista. KiMuRa on tällä hetkellä Euroopassa ainutlaatuinen kansallinen ratkaisu. USA:ssa on otettu oppia KiMuRasta ja siellä on nyt käynnissä paikallisia projekteja komposiittijätteen hyötykäyttämisen lisäämiseksi sementtiteollisuuden raaka-aineena.

Seminaarissa kuultiin laajasti KiMuRa-pioneerien kokemuksia reitin toimivuudesta ja sen kehityssuunnitelmista. Tänä päivänä KiMuRa on testattu ja toimiva toimintatapa, joka tähtää laajamittaiseen komposiittimateriaalien kiertotalousratkaisuun. Kuultiin myös ympäristöministeriön puheenvuoro, miten KiMuRa asettuu ympäristöministeriön näkökulmasta kansalliseen kiertotalousratkaisuun.

KiMuRa on nyt valmis ja toimii. Lisäksi se kehittyy jatkuvasti sen mukaan, miten vaikkapa tekniikat komposiittijätteen hyödyntämiseksi kehittyvät.

Seminaarin esitykset päivitetään Muoviteollisuus ry:n verkkosivuille https://www.plastics.fi/komposiitti/kimura_-_projektihanke/ .

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Muoviteollisuus ry
Muoviteollisuus ry
PL 4 (Eteläranta 10)
00131 Helsinki

09 172 841http://www.plastics.fi

Muoviteollisuus ry on suomalainen muoviteollisuuden, muoveja raaka-aineenaan käyttävien ja niitä jalostavien sekä kierrättävien yritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö. 

Vuonna 1961 perustettu Muoviteollisuus ry osallistuu alansa kansainväliseen yhteistyöhön muun muassa PlasticsEuropen ja monen muun alan yhteistyöjärjestön kautta.

Muovituotteita valmistavat yritykset työllistävät Suomessa noin 10 000 ihmistä.

www.plastics.fi  ja @muoviteollisuus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Muoviteollisuus ry

Valtakunnallinen tempaus muistuttaa muovin vastuullisesta käytöstä - #Ämpäristöteko laittaa kovamuovit kiertämään27.5.2019 08:56:30 EEST | Tiedote

#Ämpäristöteko-muovinkierrätystempaus haastaa suomalaiset kierrättämään kovamuoviset tavarat Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2019 yhteensä 16 paikkakunnalla. Muovin kierrättäminen on tärkeä teko kestävän tulevaisuuden puolesta. Nyt toista kertaa järjestettävä #Ämpäristöteko-tempaus antaa kuluttajille mahdollisuuden kierrättää kovamuoviset tuotteet. Keräyspisteisiin voi tuoda esimerkiksi ämpäreitä, leluja ja pulkkia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme