Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Könönpellon koulu Varkaudesta Vuoden kouluksi 2021

Jaa

Varkautelainen Könönpellon koulu on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2021. Palkinnon perusteluissa koulua pidetään erinomaisena esimerkkinä oppilaitoksesta, jossa viihtyvät sekä oppilaat että henkilöstö hyvän ilmapiirin, yhteisöllisyyden ja osallistavan toimintatavan ansiosta.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ nimeää vuosittain Vuoden koulun, oppilaitoksen tai päiväkodin kilpailun perusteella. Tänä vuonna sen voittanut Könönpellon koulu on 240 oppilaan 1–6 luokkien peruskoulu. Esikaupunkialueella toimiva koulu antaa lisäksi esiopetusta 40 lapselle.

Könönpelto on positiivisen ryhmässä oppimisen koulu eli niin sanottu Pro-koulu. Positiivinen lähestymistapa näkyy muun muassa onnistumisista ”narauttamisena”, ja koulussa juhlitaan yhteiseen pottiin kerättyjä onnistumisia. Koulussa pyritään ilmapiiriin, jossa jokainen voi olla oma itsensä. Huomiota kiinnitetään hyviin käytöstapoihin.

Könönpellon koulussa osallistetaan oppilaita opetussuunnitelman mukaisesti. Esimerkiksi oppilaskunnan edustajaa kuullaan, kun kouluun rekrytoidaan henkilöstöä.

Pienten koulun eli esiopetuksen sekä ykkös- ja kakkosluokkien kehittämistyö on laadukasta ja esi- ja alkuopetuksen yhteistyö on sujuvaa.

Koulu saa kiitosta myös henkilöstön työhyvinvoinnista ja yhteisöllisyydestä huolehtimisesta. Korona-aikanakin on järjestetty yhteisöllisyyttä ja työstä palautumista vahvistavia tempauksia, mitkä ovat tärkeitä haastavissa poikkeusoloissa opetus- ja kasvatustyötä tekeville.

Kunniamaininta Kaanaan päiväkodille

Raisiolainen Kaanaan päiväkoti palkittiin Vuoden päiväkoti 2021 -kunniamaininnalla.

Päiväkodin työtä pidettiin kokonaisuudessaan esimerkkinä laadukkaasta varhaiskasvatuksesta. Toiminta on varhaiskasvatussuunnitelman mukaista, ja lapset oppivat taitoja niin pienryhmissä kuin lähiympäristössäkin. Päiväkoti on saanut vanhemmat mukaan kasvatustyöhön. Kaanaassa toimii aktiivinen vanhempainkerho, ja päiväkodin ja kotien välinen viestintä on säännöllistä.

Perusteluissa kiinnitettiin huomiota myös työhyvinvointiin ja henkilöstön pysyvyyteen. Opettajat ja muut tutut aikuiset seuraavat lapsia ikäryhmän mukana, mikä vahvistaa lasten kokemusta turvallisesta oppimisympäristöstä. Päiväkoti tekee yhteistyötä Kaanaan koulun kanssa, jonne lasten on helppo siirtyä esiopetuksen jälkeen.

OAJ on palkinnut kouluja vuodesta 1991

Vuoden koulun 2021 sekä kunniamaininnan saajan valitsi OAJ:n hallitus.

Lisätietoa kilpailusta ja edellisvuosina Vuoden koulu, päiväkoti tai oppilaitos -kilpailun voittaneet: oaj.fi/arjessa/vuoden-koulu-oppilaitos-tai-paivakoti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erityisasiantuntija Riina Mäkelälammi, OAJ, puh. 050 330 1211
rehtori Päivi Malkki, Könönpellon koulu, puh. 040 543 9921
päiväkodinjohtaja Tarja Äikäs, Kaanaan päiväkoti, puh. 040 651 4759

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Hallituksen tahto suojella koulutusta leikkauksilta saa kiitosta OAJ:lta29.4.2021 21:35:02 EEST | Tiedote

OAJ kiittää, että koulutus jätettiin hallituksen kehysriihessä resurssileikkausten ulkopuolelle. Panostukset koulutukseen ovat mitä suurimmassa määrin myös työllisyyttä vahvistavia ratkaisuja. Puheenjohtaja Olli Luukkainen kiittää hallitusta oikeasta arvovalinnasta. Tuon päätöksen tulikin olla selviö. OAJ ei kuitenkaan voi olla täysin tyytyväinen hallituksen puoliväliriihen päätöksiin. – Toivoimme myös, että aiemmin kertaluonteiseksi päätetty koulutuksen lisärahoitus olisi muutettu pysyväksi. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen perustaa tulee nimenomaan vahvistaa erityisesti koronan jälkeisinä vuosina, Luukkainen tähdentää. OAJ:n tavoitteena oli saada riihestä päätös, jolla vakiinnutettaisiin ammatilliseen koulutukseen vuosi kerrallaan päätetyt noin 80 miljoonaa euroa opetushenkilöstön palkkaamiseen ja siten ehdottoman välttämättömään ammatillisen koulutuksen vahvistamiseen. Kertaluontoiset panostukset sopivat heikosti ja ovat riittämättömiä tällaiseen tarkoitukseen. Pysyvää rahoitusta o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme