Vaasan kaupunki - Vasa stad

Konsthallens utställning beskriver en tidsperiod som förändrade världen

Dela
Utställningshelheten som kan ses vid Vasa konsthall baserar sig på dialogen mellan de två konstnärerna Svetlana Bogatcheva och Jennifer Lipkin om tidsperioden som förändrade världen under pandemivåren. Den multisensoriska utställningen visas 20.8–30.10.2022.
Jennifer Lipkin: The Lightbox, 2022. Bild: Jennifer Lipkin.
Jennifer Lipkin: The Lightbox, 2022. Bild: Jennifer Lipkin.

Utställningen You’ve Changed undersöker skapandet i en värld av förändring. Den beskriver tidsperioden som har förändrat världen, delat oss och samtidigt styrt oss tillbaka till det essentiella. Samtidigt försöker den påminna oss om konstens transformativa kraft och dess förmåga att fungera som källa till entusiasm, stabilitet, syfte och framtidstro.

Utställningshelheten baserar sig på dialogen mellan de två konstnärerna Svetlana Bogatcheva och Jennifer Lipkin under pandemivåren 2021. Känslor av både kraft och uppgivenhet, stagnation och en digital samhörighet, samt en längtan efter en kontakt med omvärlden, var teman som lyftes fram i dialogen. Materialitet, färg och att få ägna sig åt den kreativa processen blev källan till tröst för konstnärerna.

Utställningsverken är mångfacetterade i ordets vida bemärkelse. Med arkitektoniska installationer, fängslande digitala verk, konceptuella skulpturer och abstrakta målningar bjuder Bogatcheva och Lipkin besökaren på multisensoriska upplevelser

Det sensoriska perspektivet lyfts fram i verken

Jennifer Lipkin (f. 1991) är en tvärdisciplinär konstnär med bakgrund i formgivning och arkitektur. Hennes mångfacetterade skapelser görs med tonvikt på forskning, intuition och med en kroppslig utgångspunkt.

I sitt konstnärskap vill Lipkin skapa meningsfulla upplevelser och tankeväckande stunder genom att betona ett sensoriskt perspektiv. Genom atmosfäriska installationer, interaktiva skulpturer och målningar uppmuntrar hon åskådaren till diskussion och reflektion, men framför allt till stunder som kräver närvaro. Lipkin betonar färgens betydelse genom upprepning i alla sina verk.

Lipkins verk har ställts ut på konstgallerier, festivaler och designutställningar. Hon har arbetat med kända företag såsom Iittala, Lumene och Issey Miyake. Lipkin representeras för närvarande av Galleria Azur Madrid. Hon har studerat arkitektur vid högskolan Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris La Villette (2017) och är utexaminerad konstmagister från Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur (2019).
Lipkin arbetar både i sin hemstad Vasa och i sin arbetsbostad i Helsingfors.

En tredimensionell lek

Svetlana Bogatcheva (f. 1986) är en multidisciplinär konstnär från Vasa. Bogatcheva skapar collage, textkonst, installationer och skulpturer där hon betonar experimentering som del av skapandet. Ibland kommer hennes idéer ur visioner och drömmar, som tålmodigt väntat på sina ögonblick av manifestation. Andra gånger börjar hon sin process med att leta efter material på industri- och byggnadscontainrar, loppisar och byggvaruhus. Därefter utvecklar hon nya sätt att arbeta med de okonventionella materialen, ofta genom att kombinera olika hjälpmedel och tekniker.

Bogatcheva skapar verk som kännetecknas av en stark känsla av materialitet – en tredimensionell lek som utnyttjar tid, gravitation, värme och ljus. Hennes verk är kraftfullt förankrade i vår tid. Samtidigt som de utforskar de eviga frågorna om mening, identitet och transformation.

Bogatcheva har studerat nya medier och innovation vid Hyper Island i Sverige (2007) och arbetat med digitala medier och innovation i Storbritannien, Sverige och Italien. Bogatcheva har ställt ut i Finland, samt internationellt bland annat på The Royal Academy of Arts i London och CICA Museum i Sydkorea. Bogatchevas verk visas i Neon Art Gallery i London.

Utställningens ljud- och digitala verk

Bogatcheva och Lipkin är också kuratorer för utställningen. Genom att kombinera personliga och gemensamt gjorda verk har de skapat ett enhetligt narrativ i rummet. Dessutom erbjuder utställningen kollaborativt skapade ljud- och digitala verk av de inbjudna konstnärerna Jan Lehmus och Nao Wao.

Utställningens ljudverk Auditory Illusions är resultatet av samarbetet med Jan Lehmus (Erakko), musiker och ljudkonstnär från Karleby. Genom att dokumentera och kartlägga ljudlandskap spårar Lehmus tidens gång och flyktiga ögonblick. Han studerar den emotionella och psykologiska påverkan som olika ljud och vibrationer har. Detta görs genom att arkivera inspelningar av flera instrument, vardagliga föremål, atmosfären i städer och ljud i naturen.

Ljudverket består av olika ljudkällor vilket skapar en medryckande upplevelse som är gränsöverskridande. Konstnären använder binaurala ljudinspelningar och fältinspelningar i sammanhängande 30-minuters loop, vilket skapar olika narrativa upplevelser när besökaren rör sig runt om i utställningen. Jan Lehmus började sin utforskning om ljudets kraft med syftet att skapa förändrade sinnestillstånd. Detta är ett sätt att anpassa sig till de förändringar och känslor som den globala pandemin har medfört.

Svenska kulturfonden, Svensk-Österbottniska samfundet (SÖS), Centret för konstfrämjande (Taike) och Paulos stiftelse har stött det konstnärliga arbetet samt förberedandet av utställningen.

Utställningen You’ve Changed visas 20.8-30.10.2022 i Vasa konsthall.

Infobilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/im8SV11QyE2JQQz7/fo

www.youvechanged.net

Nyckelord

Kontakter

amanuens Silvia Rinne, Vasa stads museer, tfn 358 40 080 3786, silvia.rinne@vaasa.fi

Bilder

Jennifer Lipkin: The Lightbox, 2022. Bild: Jennifer Lipkin.
Jennifer Lipkin: The Lightbox, 2022. Bild: Jennifer Lipkin.
Ladda ned bild
Svetlana Bogatcheva: Please forgive us, 2022. Bild: Svetlana Bogatcheva.
Svetlana Bogatcheva: Please forgive us, 2022. Bild: Svetlana Bogatcheva.
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum