Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum

Konstmuseet Ateneum avbryter utlån av Akseli Gallen-Kallelas verk till Ryssland

Dela

Rysslands krigsåtgärder i Ukraina omöjliggör utlån av verk till Tretjakovgalleriet i Moskva. Ett mångårigt samarbete avbryts på grund av att verkens säkerhet inte kan garanteras.

Konstmuseet Ateneum
Konstmuseet Ateneum

Konstmuseet Ateneum har tillsammans med Tretjakovgalleriet i flera år förberett en utställning som för första gången skulle presentera Akseli Gallen-Kallelas konst i hela sin omfattning i Moskva. Tretjakovgalleriet är ett av Rysslands största och mest ansedda museer. Avsikten var att till utställningen låna ikoniska verk från Finlands Nationalgalleris samlingar, bland annat landskap, Kalevala-verk och ett betydande urval enastående konstgrafik.

Konstmuseet Ateneum hör till Finlands Nationalgalleri till vars viktigaste uppgifter hör att från sina samlingar lyfta fram speciellt finländsk konst för en ny publik. Under det senaste årtiondet har museet satsat stort på internationellt samarbete. Kulturens betydelse för att upprätthålla internationella relationer har varit viktig genom tiderna, då konsten ger en möjlighet att stanna upp och ta itu med ett brett spektrum av livet, inklusive utmanande teman.

Efter att förhållandet mellan Ryssland och Ukraina förändrades till ett krig den 24 februari 2022 har Finlands Nationalgalleri och Konstmuseet Ateneum har beslutat avbryta lånet av Gallen-Kallelas verk till Tretjakovgalleriet. En av Nationalgalleriets primära uppgifter är att ta hand om den nationella konstsamlingen. 

”När kriget nu har inletts kan vi inte förlita oss på att verkens säkerhet kan garanteras. Formella förhandlingar som övergår från ord om fred till krigshandlingar gör det omöjligt att låna ut verk”, säger Ateneums museichef Marja Sakari. ”Samarbetet med Tretjakovgalleriet har fortgått i många år. Såväl kulturen som ekonomin lider av det påbörjade kriget, för att inte tala om allt mänskligt lidande. Vi är chockade över kriget i Ukraina. Vi hoppas på en omedelbar återgång till dialog och fred.”

Tilläggsuppgifter:
Konstmuseet Ateneum
Museichef Marja Sakari
Tel. +358 40 513 7164

Ateneums öppettider 1–27.3.2022
Ti–sö kl. 10–20 | Måndagar stängt

Inträdesavgifter år 2022
Normal inträdesavgift 18 €, nedsatt 16 €
Under 18 år gratis


Twitter
@AteneumMuseum | Facebook: AteneumArtMuseum | Instagram: ateneummuseum

Nyckelord

Kontakter

Kommunikationschef Johanna Eiramo, tel. +358 400 99 56 99, johanna.eiramo [a] ateneum.fi


Bilder: press.ateneum.fi | Märk! Bildbanken har förnyats. Vänligen skapa ett personligt lösenord i banken.

Bilder

Konstmuseet Ateneum
Konstmuseet Ateneum
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum
Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum
Kaivokatu 2
00100 HELSINKI

0294 500 200http://www.ateneum.fi

Konstmuseet Ateneum är den finska konstens hem och hör till Finlands Nationalgalleri tillsammans med Museet för nutidskonst Kiasma och Sinebrychoffs konstmuseum. I vår samling finns över 20 000 nationalskatter som är allas vår gemensamma egendom. Hos oss finns konst från 1800-talet och fram till modern tid. www.kansallisgalleria.fi/sv

Följ Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum

The Modern Woman and Dialogue: online press conference on Wednesday 9 February at 11:0026.1.2022 10:25:21 EET | Press Invitation

The exhibitions The Modern Woman and Dialogue – Elina Brotherus and Hannele Rantala will be presented at the Ateneum Art Museum from Thursday 10 February to Sunday 27 March 2022. The opening day of the exhibitions has been advanced by one day. More information about the exhibitions is to be given online on 9 February from 11:00 to 12:00, and visitors can explore the exhibitions at the Ateneum from 14:00 to 16:00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum