Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm öppnar idag utställning om Önningebykolonin på Åland

Dela
Utställningen, som stöds av Kulturfonden för Sverige och Finland, har tillkommit med anledning av 100-årsfirandet av Ålands självstyrelse och arrangeras i samarbete med Önningebymuseet.
Helmi Sjöstrand, Strandlandskap, 1888. Olja på duk, 29,5 x 49,5 cm. Önningebymuseet. Foto: Kjell Söderlund.
Helmi Sjöstrand, Strandlandskap, 1888. Olja på duk, 29,5 x 49,5 cm. Önningebymuseet. Foto: Kjell Söderlund.

Ljus över hav och land – Önningebykolonin på Åland är den första utställningen i Sverige om konstnärskolonin Önningeby. Den visar över 100 verk av finska och svenska konstnärer. Konstverken återger motiv från landsbygden och den åländska skärgården samt vänporträtt, genremotiv och fotografier från kolonilivet.  

Till utställningen publiceras också en rikt illustrerad katalog som innehåller tre artiklar skrivna av Kjell Ekström, chef för Önningebymuseet, Anna-Maria Wiljanen, disputerad på Önningebykolonien och Karin Sidén, museichef på Prins Eugens Waldemarsudde.

Fru Jenni Haukio och Drottning Silvia besöker Waldemarsudde och utställningen i samband med Finlands statsbesök i Stockholm den 17 – 18 maj. Utställningen visas från den 14 maj 2022 till den 23 mars 2023.

”Det känns bra att genom den här utställningen kunna fira Ålands självstyrelse och den fina gemenskap som rådde mellan finska och svenska konstnärer under perioden 1886 till 1914.  Det är angeläget i en tid då samverkan mellan våra länder blir allt viktigare att värna. Utställningen faller väl in i Kulturfonden för Sverige och Finlands syfte och ändamål”, säger Kulturfonden för Sverige och Finlands ordförande Chris Heister.

I Önningeby var de kvinnliga konstnärerna i majoritet, vilket skiljer kolonin från andra konstnärskolonier vid samma tid.

”De starka sociala nätverk som de kvinnliga konstnärerna från Finland och Sverige etablerade är en intressant aspekt. En annan är de finländska kvinnliga konstnärernas stora betydelse för den finska konstens förnyelse på det sena 1800-talet. Önningebykolonin är inte bara av historiskt intresse, den visar även på vikten av social gemenskap för konstnärligt, kreativt arbete”, säger museichef Karin Sidén. 

Förutom ekonomiskt stöd till utställningskatalogen har Kulturfonden för Sverige och Finland också beviljat bidrag till dokumentärfilmen Acke och Eja – Sorglösa idémoln och impulsvindar i 1900-talskonsten. Bidraget skall möjliggöra en inspelning i Önningeby på Åland och på Önningebymuseet.

Filmen fokuserar på Eva (Eja) Topelius, dotter till författaren Zacharias Topelius, och hennes man Johan Axel Gustaf Acke, och det konstnärsliv de levde i Sverige, Finland och på Åland.

”Eva Topelius var utbildad konstnär och träffade Acke i den konstnärskoloni som uppstod i Önningeby på Åland 1886. Den finländske landskapsmålaren Victor Westerholm var på studieresa på Åland på 1880-talet och hittade då en liten stuga där han så småningom slog sig ner. Kring Westerholm bildades en konstnärskoloni med de finländska konstnärerna Fredrik Ahlstedt, Hanna Rönnberg, Elina Danielsson och Ante Federley. Hit kom också den svenska konstnären JAG Acke, som i likhet med de andra konstnärerna installerade sig i byn”, berättar producenten Helen Bergquist.

Waldemarsudde är ett område med historiska byggnader på Djurgården i Stockholm och är beläget inom Kungliga nationalstadsparken. Här ligger också konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde.

Läs mera om utställningen här:

https://waldemarsudde.se/utstallningar/ljus-over-hav-och-land-onningebykolonin-pa-aland/

Mera om Kulturfonden för Sverige och Finland: www.kulturfonden.net

Foto: Helmi Sjöstrand, Strandlandskap, 1888. Olja på duk, 29,5 x 49,5 cm. Önningebymuseet. Foto: Kjell Söderlund.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Helmi Sjöstrand, Strandlandskap, 1888. Olja på duk, 29,5 x 49,5 cm. Önningebymuseet. Foto: Kjell Söderlund.
Helmi Sjöstrand, Strandlandskap, 1888. Olja på duk, 29,5 x 49,5 cm. Önningebymuseet. Foto: Kjell Söderlund.
Ladda ned bild

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye