Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

KORJAUS TILASTOON: Alkuvuonna vaihdettiin asuntoja vauhdilla – korona ei pysäyttänyt kauppaa

Jaa

Teknisen virheen vuoksi asuntokauppatilasto maaliskuulta oli vajaa ja tilastot osoittavat nyt kasvua käytettyjen asuntojen kauppamäärissä myös maaliskuun osalta. Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto pahoittelee virhettä. Tiedote on alun perin julkaistu 15.4.2020. Vilkas alkuvuosi kannatteli asuntokaupan ensimmäistä kvartaalia. Tammi-maaliskuussa myytiin uusia ja vanhoja asuntoja seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton kauppatilasto.

Alkuvuoden asuntomarkkinan kasvua piristi uudiskohteiden vauhdikas myynti. Uusia asuntoja myytiin tammi-maaliskuussa peräti 21,3 % edellisvuotta enemmän: yhteensä 2780.

- Tässä taustalla vaikuttavat rakentamisen ennätysvuodet ja juuri kasvuun kiinni päässyt talouskehitys, luonnehtii Keskusliiton hallituksen jäsen, Huoneistokeskuksen ja SKV:n liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa. – Tarjontaa uusista oli markkinoilla paljon.

Viranomaiset ottivat järeitä keinoja käyttöön koronapandemian hillitsemiseksi maaliskuun puolenvälin jälkeen, ja kiinteistönvälittäjät siirtyivät järjestämään vain etä- ja yksityisnäyttöjä. Asuntokaupan määrissä muutokset olivat kuitenkin maltillisia. Välittäjät ovat omaksuneet uuden tavan esitellä asuntoja verkon välityksellä ja myös kauppatilaisuudet voidaan pitkälti hoitaa digitaalisesti.

Koronan vuoksi tehdyt rajoitustoimet eivät maaliskuussa näkyneet asuntokaupan luvuissa, vanhojen asuntojen kauppa kävi 3,1 % vilkkaammin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.


- Käytettyjä asuntoja kuitenkin myytiin kvartaalilla enemmän kuin edellisvuonna. Tammi- ja helmikuu olivat myynnillisesti poikkeuksellisen vilkkaita. Tällaisia tasoja nähtiin viimeksi 2012, Hintsa huomauttaa.

Käytettyjen asuntojen kauppaa tehtiin alkuvuonna 4,6 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Yhteensä vanhoja asuntoja myytiin vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 14 348. Näistä kerrostaloasuntoja oli 7761, rivitaloasuntoja 3597 ja omakotitaloja 2990.

Espoossa ja Jyväskylässä hurja loikka asuntokaupassa


Koronapandemia on heilauttanut asuntomarkkinaa odotettua vähemmän. Alueilla, missä kauppa on käynyt vilkkaana ennen koronaa, vaikutukset ovat olleet vähäisiä. Helsingissä myyntimäärät kasvoivat tammi-maaliskuussa 10,2 %, Tampereella 12,6 %, Vantaalla 11,7 %. Espoossa asuntokauppaa käytiin 31,1 %, Jyväskylässä 23,3 % ja Vaasassakin 19,3 % vauhdikkaammin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Turussa asuntokauppa jäi 2,1 % ja Joensuussa 9,2 % edellisvuodesta. Korjatun laskennan myötä Oulussa kasvua oli 2 %.

Asuntojen hintataso tasainen koko Suomessa – korona ei ole laskenut hintoja

Kerrostaloasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä kvartaalilla lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,4 % ja muualla Suomessa keskimäärin 3,3 %. Oulussa hinnat nousivat lähes 8 %, Tampereella hinnat laskivat neljä prosenttia ja Turussa prosentin ensimmäisellä kvartaalilla. Asuntomarkkinat ovat Suomessa hyvin vakaat ja koronapandemia ei ole nähtävästi vaikuttanut asuntojen hintatasoon.

Asuntojen myyntiajoissa pieniä muutoksia

Maaliskuussa vanhan kerrostaloasunnon myyntiaika lyheni pääkaupunkiseudulla viisi päivää, kerrostalokaksio myydään keskimäärin vajaassa kahdessa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla omakotitalo myydään keskimäärin neljässä kuukaudessa, Helsingissä myyntiaika on selkeästi lyhyempi (2,5 kk). Muualla Suomessa vanha kerrostalokaksio myydään keskimäärin kolmessa kuukaudessa ja omakotitalo taas neljässä kuukaudessa.

Pidemmissä aikasarjoissa käy ilmi, että asuntokaupan volyymi laski vuosien 2008-2009 finanssikriisin vuoksi. Tuolloin kaupankäynti hiljeni parin kvartaalin ajan, mutta kriisistä palautuminen oli verraten nopeaa.

- Silloin kaupan volyymi otti osumaa, mutta asuntojen hinnat vähemmän, kun tilastoja tarkastelee vuositasolla, summaa Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

- Finanssikriisi oli kuitenkin perimältään aivan toinen kuin tämä pandemian torjunnasta aiheutunut taloudellisen toiminnan jäädytys. On hienoa, että valtio on ketterästi jo ryhtynyt elvyttäviin toimenpiteisiin.

Monelle kiinteistönvälitysalan ammattilaiselle kaupan hiipuminen tuo vaikeuksia. Usein ansio on täysin provisiopohjaista, ja alalla toimii paljon pienyrittäjiä.

- Juuri nyt luottamuksen ylläpito on kansantaloudelle tärkeää. Asunnon tarve on vähemmän sesonkiluonteista kuin muu kulutus. Välitysala jatkaa asiakkaidensa palvelua vastuullisesti myös poikkeusaikana, toteaa Anu-Elina Hintsa.

Lisätietoja:

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto
Toimitusjohtaja
Maria-Elena Ehrnrooth
Puh. 050 379 0507

Huoneistokeskus
Liiketoimintajohtaja
Anu-Elina Hintsa
Puh. 050 482 3807

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.kiinteistonvalitysala.fi

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto on alan vaikuttaja ja edunvalvoja, jonka tavoitteina on vauhdittaa asuntokauppaa ja edistää sen turvallisuutta. Liitto edistää alan eettistä ja juridista sääntelyä, kehittää kiinteistönvälitysalan tutkimusta ja koulutusta sekä vahvistaa alan sitoutumista Hyvän välitystavan ohjeeseen. Liitolla on seitsemän jäsenryhmittymää ja sen keräämä asuntokauppadata palvelee välittäjiä ja tutkimuslaitoksia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme